Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Načini in vrste meditacij

piše: Uredništvo
4. maj 2016    8643 ogledov

Načini in vrste meditacije

Poznamo dva načina meditiranja; čuječnost in koncentracijo, torej jih delimo na koncentrirane meditacijske tehnike in tehnike čuječnosti.

Pri koncentracijskih meditacijah gre za usmerjanja fokusa na dih, telo, mantro, plamen sveče, gong, rožni venec, sledenje glasu, ki vodi meditacijo (vodene meditacije).

Pri tehniki čuječnosti pa gre za meditacije v katerih se ne fokusiramo na eno točko marveč opazujemo svoje misli kako pridejo in gredo. Kakor stranski opazovalec, kot nekdo tretji, brez da bi misli obsojali, se vanje zapletali ali jim sledili. Tako razvijemo distanco do našega uma in misli, ki se nam porajajo ter se lažje začnemo opazovati kako delujemo.

Vrste meditacij:

Meditacije v grobem ločimo na statične in dinamične meditacije ter skupinske in individualne. Meditacije se razlikujejo tudi po tem jih posameznik izvaja v lastni "režiji" ali pa je voden s strani usposobljenega učitelja oz. preko avdio posnetkov.

Med drugim poznamo:

Udeleži se kakšnega tečaja ali posameznega dogodka na katerem se boš spoznal s posameznimi vrstami meditacije in ugotovi katera ti najbolje ustreza ter se jo nauči izvajati optimalno, da boš imel od nje največ učinka.

Preveri aktualne dogodke  

Preberi še več o meditaciji:

Bi želel prebrati še kaj o meditaciji? Potem pobrskaj po našem obsežnem arhivu člankov  - jih je kar nekaj na temo meditacije. ;)

Preberi več o meditaciji tukaj  Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...