Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Kako začeti meditirati?

piše: Uredništvo
4. maj 2016    12988 ogledov

Preprosta meditacija za začetnike

Če še nikoli niste meditirali se vam najverjetneje zdi nemogoče sedeti v enem položaju več časa in samo opazovati misli. Vendar verjemite, da gre. Potrebna sta le volja in potrpežljivost ter vztrajnost. Zelo pomembno je, da si izberete primeren čas in prostor, kjer vas nihče ne bo motil.

  1. Usedite ali uležite se v udoben položaj ter zaprite oči.
  2. Poskusite sprostiti svoje telo, tako da z mislimi sproščate vsako okončino posebej; najprej sprostite noge, nato medenico, trup, roke, vrat, glavo, obraz …
  3. Ne poskušajte kontrolirati svojega diha, dihajte normalno.
  4. Fokusirajte se na svoj dih in na to kako potuje po vašem telesu. Osredotočite se na vdih in izdih. Če vam misli odjadrajo se nežno vrnite k svojemu dihu in opazujte svoje telo. To počnite 2-3 minute in nato nežno prenesite zavest nazaj v kraj in prostor.

Skozi čas podaljšujte meditacijo glede na svoje potrebe in pripravljenost. Čez čas se lahko prenehate osredotočati le na svoj dih temveč se poskusite odmakniti in opazovati svoje misli, brez da se vanje vpletate. Kot da bi sebe opazovali v pogovoru z drugo osebo, kot tretja oseba.

 

Mogoče vam bo v pomoč tudi Sadhgurujev video na temo kako meditirati doma? Video je v angleščini.

Zakaj med meditacijo zlahka zaspimo?  Kaj se zgodi, če med meditacijo zaspim (jo v celoti prespim)?

Mnogim začetnikom meditacije in tudi rednim izvajalcem meditacije se zgodi, da med meditacijo zaspijo. Do tega prihaja zato, ker z meditacijo dosežemo globoko telesno sprostitev.  Telesna sproščenost pa je posledica sproščenih energetskih pretokov. Kljub vsemu pa meditacija ni enaka spanju. V času spanja se naši možgani "nahajajo" v theta fazi, mi pa z meditacijo želi doseči alfa stanje. Alfa stanje je stanje sproščene budnosti, v katerem smo bolj dovzetni za sugestijo. To stanje pojmujemo tudi stanje "pasivne pozornosti". Torej nič posebnega se ne bo zgodilo, če prespite meditacijo v celoti ali le del te. Še vedno boste imeli nekaj koristi, vendar ne vseh tistih, ki bi jih drugače pridobili z  meditiranjem v budnim stanju. 

Zakaj mi med meditacijo begajo misli?

Med meditacijo misli begajo, kadar se s težavo sprostimo, če uma ne »uspemo« prepričati, da bi sprostil kontrolo in zapornico občutkov (torej menimo, da mora biti vse pod našim nadzorom), če se je tekom dneva pripetila določena neprijetna izkušnja,... Beganje misli med meditacijo pomeni tudi odpor na meditacijo oziroma na sprostitev. Pomeni, da si na neki točki ne dovolimo, da bi se sprostili. Kadar nam misli med meditacijo begajo je pomembno, da na to ne polagamo toliko pozornosti, saj misli s tem še okrepimo. Brez kakršenkoli občutka krivde se ponovno z vso pozornostjo osredotočimo na dihanje ter na premikanje trebuha ob dihanju. Ko vdihnemo "napolnimo", razširimo trebuh v smeri navzven, ko izdihnemo potisnemo trebuh proti hrbtenici. V kolikor misli kljub temu ne izzvenijo, potem se vrnemo nazaj v stanje popolne budnosti in meditacijo ponovimo kasneje ali prestavimo na drug dan.  Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...