/ /

Vilinska pripoved - KORAK V SVOBODO

piše: / /
25. februar 2023    43 ogledov

Bil je sončen dan. Danes je bilo dovoljeno misliti, da bo še vse v redu. Fant star 12 let  je živel v vasici ali človek bi temu tudi lahko rekel manjše mesto. Tukaj so imeli trgovino, tudi kino je bilo možno obiskati. Vendarle vsi so se med seboj poznali. Ljudje so vedeli, če je kdo napako naredil, ali se na široko med seboj pogovarjali če je kdo v čem uspel. Zdelo se je, da nič ne more ostati skrito, tudi tisto ne kar se dogaja za štirimi stenami doma, katerega bi človek lahko poimenoval svojo hišo.


Fant ni mogel sprejeti, da v življenju ni svoboden. Zato se je odločil za pustolovščino, da izpusti ta svoj večen dom. Ker ta vasica je bila takšna, kot, da se je tam čas ustavil. Nobenega napredka v njej. Vse je isto več stoletij, tisočletja. Če bi si ženska namazala ustnice z rdečo barvo, bi to bilo za ljudi preklestvo v mestu. Ta dan s soncem obsijan se mu je zdel dober dan, da izpelje način kako dovršiti svoj načrt in si ogledati še preostali svet tam zunaj.


Ni veliko razmišlja,l vedel je, da potrebuje le lepa oblačila, ki naj bodo čista. Ker tukaj šola ni bila ravno ekstremno pomembna za vsakogar, je izbral to priložnost, da bi si poiskal zase javno šolo v svetu. Televizija je kar mrgolela o teh informacijah. Še isti dan se je odločil, da bo ta prskok izpolnil naslednji dan. Mami se je trgalo srce, ko je izvedela. Zavedala se je da je v tej  vasi to vse prej kot dovoljeno. A rada je imela sina in zato mu je dala to svobodo, ter se odločila, da ga bo zaščitila pred čenčami. Oče ni več stopli iz svoje spalne sobe, do odhoda njegovega sina. Sestre ki so bile za nekaj let mlajše od tega fantiča sploh niso vedela o čem se gre. 


Naslednji dan, ura je odbila 8 zjutraj, sonce je ponovno močno bleščalo, bilo je poletje. Zdelo se je, da je cela vas bila v njegovi hiši včeraj zvečer, ob pogovoru odhoda.

Ženske so stale ob asfaltirani cesti v predpasnikih z umazano in neposkrbljeno kožo na obrazu, ter z delovnimi rokami. Obsojale so s pogledi. Fant je šel mimo kot, da jih ni, saj je bil že pripravljen na to kar ga čaka. Mama je hodila ob njem in ga ščitila, kot se za mamo spodobi. 


Ko se je potrebno bilo ločiti se je mama obrnila k sinu, njene oči so bile polne solz in obraz premočen, ravno tako od solz. Poljubila ga je z ustnicami, ki so bile ravno tako vlažne od solz na desno lice in mu rekla, to je sedaj tvoja priložnost, pojdi v svet. Iz žepa je zvila velik kup denarja, ki bi ga lahko imeli le bogataši. Šparam od tvojega 3 leta, vedela sem da se bo to s teboj zgodilo. Tvoje je, fant je šokirano vzel denar in objel svojo mamo. Ljudje so še kar zijali. A njima ni bilo mar.


Kaj se je pol zgodilo s tem fantom? Fant je uporabil vsako priložnost v svetu, ki se mu je ponudila, da pridobi svojo svobodo nazaj. S tem je postal priznan zdravnik in znanstvenik, kateri raziskuje delovanje možganov in kaj se zgodi v  trenutku, ko ljudje prestopajo iz ugajnja drugim v svobodo. Ta znanstvenik je še danes precej znan in prepoznaven v svetu.

 

(pripoved je avtorsko zaščitena)

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...