Avatara, središče za naravno, srčno in zavestno bivanje

Aroma kozmetika za naravno in učinkovito nego na soncu

piše: Maja Šantl
9. maj 2014    222 ogledov

Sončni žarki nas grejejo vedno topleje in hitro se zgodi, da ob njihovem prijetnem božanju pozabimo na čas, zato je treba poskrbeti za primerno zaščito. Če vam konvencionalna zaščitna sredstva, polna sintetičnih in zdravju škodljivih snovi, niso blizu, najdete v aroma kozmetiki čudovito alternativo –  z uporabo hladno stiskanih olj in eteričnih olj se namreč lahko negujete in zaščitite na povsem naraven način.

Prvo in zlato pravilo, ki ga v poletnem času velja upoštevati, je, da se sončite zmerno in previdno. Kožo najbolje zaščitite tako, da se sončnim žarkom izogibate med 11. uro dopoldan in 16. popoldan, hkrati pa je izredno pomembno, da kožo na sončenje ustrezno pripravite, da med sončenjem poskrbite za primerno zaščito, po sončenju pa za hranilno in obnovitveno nego. Za vse to lahko poskrbite z izbiro kakovostnih, naravnih, najbolje ekoloških, hladno stiskanih masel in olj.

Kožo pripravite na sončenje

Najboljša hladno stiskana olja in masla, s katerimi kožo lepo pripravite na sončne žarke, so kokosovo maslo, sezamovo olje, lešnikovo olje, orehovo olje, avokadovo olje, ekstra deviško olivno olje in olje navadnega rakitovca. Za najboljše rezultate je priporočljivo, da z nego pričnete čim prej, idealno bi bilo dva meseca pred sončenjem, a vsekakor vsaj dva tedna pred pričetkom počitnic.

Med omenjenimi olji je posebej pomembno olje rakitovca, ki vsebuje veliko vitamina C in E ter največ betakarotena med vsemi rastlinskimi olji. Zaradi visoke vsebnosti betakarotena dobro pripravi kožo na sončenje, saj različne raziskave kažejo, da zmanjša njeno občutljivost na sončne žarke. Hkrati deluje proti prostim radikalom, s čimer kožo ščiti pred poškodbami in prezgodnjim procesom staranja.

Za pripravo kože na sončenje lahko vsa olja razen olja navadnega rakitovca uporabljate samostojno ali pa se malce poigrate in si pripravite čisto svojo negovalno mešanico. Olje rakitovca v mešanico dodajte le do 5 odsotokov, saj je izredno učinkovito, hkrati pa je tudi močne oranžno-rdeče barve, ki lahko kožo malce obarva in pusti sled na oblačilih.

Na sonce z naravnimi olji in masli

Če želiti pridobiti lepo, zdravo zagorelo polt na naraven način, se sončite izključno v jutranjem in pozno popoldanskem času. Naravna olja in masla, ki vsebujejo zaščitni faktor in so primerna za sončenje, so olje makadamije, sezamovo olje, olje grozdnih pešk in avokadovo olje ter jojobino olje, karitejevo maslo in kokosovo maslo.

Za poletno maziljenje telesa sta čudoviti tudi čisto kakavovo maslo in ekstra deviško olivno olje, ki sta skorajda brez zaščitnega faktorja, ampak koži poleg kokosovega olja omogočata neverjetno lepo porjavitev. Najstabilnejša med olji za sončenje so jojobino olje ter kokosovo in karitejevo maslo, za zaščito pred poškodbami pa je najbolj učinkovito olje rakitovca.

Nega in regeneracija po sončenju

Po sončenju je potrebno kožo dobro navlažiti in nahraniti, v primeru sončnih opeklin pa poskrbeti za pomiritev in obnovo. Za to odlično poskrbite z oljem šentjanževke, še posebej v kombinaciji z ognjičevim oljem in oljem navadnega rakitovca. Kožo učinkovito obnavlja tudi olje muškatne vrtnice, arganovo olje, olivno olje in olje aleksandrijskega lovorja, avokadovo pa jo čudovito nahrani. Za regeneracijo dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja sivke ali rožne pelargonije.

Vir: www.amalu.si
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...