Holistični Coaching, individualno in holistično svetovanje

Dezodoranti iz zakladnice narave

piše: Maja Šantl
12. maj 2014    308 ogledov

Danes so trgovine polne dezodorantov in perspirantov, ki ponujajo 100-odstotno učinkovitost, dolgotrajno svežino in obljube, da se ne bomo potili tudi do 24 ur. A ti izdelki imajo najmanj dve ključni težavi. Prva je ta, da dezodoranti, ki preprečujejo potenje in jih pravzaprav imenujemo antiperspiranti, onemogočajo izločanje strupenih snovi iz telesa, kar za telo nikakor ni naravno in dobro. Druga pa je ta, da lahko vsebujejo alkohole, antimikrobna sredstva, umetne parfume in aluminijeve spojine, ki so lahko koži in zdravju škodljive, še posebej, če jih nanašamo na nežno, sveže pobrito kožo pod pazduhami.

A dobra novica je, da nas narava ni pustila praznih rok. Aromaterapija in aroma kozmetika nam namreč ponujata kar nekaj naravnih, preprostih, učinkovitih in prijetno dišečih rešitev – dezodorantov, ki jih lahko naredimo sami doma. Za osnovo lahko vzamemo hladno stiskana olja in masla ter hidrolate oz. cvetne vode, ki jih nadgradimo s kombinacijo izbranih eteričnih olj. Pomembno je, da izberemo sestavine, ki:

·         delujejo protimikrobno, da zavirajo razmnoževanje bakterij in s tem razvoj neprijetnega vonja,

·         delujejo protivnetno, da pomirijo kožo in je ne dražijo, še posebej, če ga uporabljamo po britju

·         deodorantu dajo prijeten vonj po našem okusu in/ali hkrati tudi same delujejo kot dezodorant

Med olji in masli se najbolje obnese deviško, hladno stiskano kokosovo maslo, ki ima protimikrobno delovanje in hkrati še izredno prijeten vonj, hladno stiskano sezamovo olje iz nepraženih sezamovih semen, za tiste, ki vam prijajo močnejši, bolj zeliščni vonji, pa je odlična  izbira olje aleksandrijskega lovorja. Zelo učinkovito je tudi olje indijske melije oz. neem, ki pa ima izredno močan in malce neprijeten vonj, zato se ga dodaja le v manjših količinah.

Za protibakterijsko delovanje boste odlično poskrbeli z eteričnimi olji čajeve mirte, niaoulija in grenivke, že sama po sebi so kot dezodorant odlična limonska trava, rožna pelargonija in vetiver, za nego nežne kože pod pazduho pa lahko poskrbite z eteričnim olje sivke ali kamilice. Za odišavljanje lahko izbirate tudi med eteričnimi olji sladke pomaranče, petitgraina in ciprese.

Oljni dezodorant

  • 10 ml kokosovega masla ali olja aleksandrijskega lovorja
  • 1 kapljici eteričnega olja rožne pelargonije
  • 3 kapljici eteričnega olja čajeve mirte

Če imate raje dezodorante v razpršilu, je lahko odlična osnova za dezodorant hidrolat. Hidrolat rožne pelargonije ali virginskega nepozebnika lahko kot deodorant uporabite kar samostojno. Če želite močnejšega, dodajte še izbrana eterična olja. Eterična olja niso topna v vodi, zato jih je bolje raztopiti v alkoholu, saj tako ne bodo dražila kože, jo pa zato lahko malce izsušijo. Da bi jo čim manj, vam priporočam, da namesto navadnega alkohola izberete kar vodko.

In kako dezodorant pripravite?

V temno stekleničko najprej kanite izbrana eterična olja, zaprite in posvaljkajte med dlanmi, da se premešajo. Nato dodajte osnovno olje ali maslo, zaprite in ponovno posvaljkajte. Deodorant nanesite s prsti in dobro razmažite oz. vtrite. Pri dezodorantu v razpršilu v temno stekleničko kanite izbrana eterična olja, zaprite in posvaljkajte, da se premešajo. Nato dodajte vodko, ponovno zaprite in posvaljkajte, da se eterična olja raztopijo. Na koncu dodajte še hidrolat(e), zaprite in dobro pretresite. Hranite ga na suhem, temnem in hladnem mestu.

Uživajte v igranju, vonjih in svežini!

Vir: www.amalu.si
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...