Melani Kovač

Naravna zaščita pred soncem

6. avgust 2014    1056 ogledov

Ali ste vedeli, da imajo nekatera osnovna olja* UV-faktor 4? Verjetno se vam to ne zdi veliko, ampak za jutranje in večerno sonce bo za večino od nas dovolj. Prav tako pa se najbrž ne boste pretirano izpostavljali sončni pripeki, temveč se boste raje skrili v hladno senco.

Olja, ki jih osebno uporabljam za svojo mešanico in imajo UV-faktor 4, so avokado, jojoba ter sezam. V svojo mešanico dodam še malce macerata** korenčka za lepšo porjavitev, saj spodbuja pigmentacijo kože, in nekaj kapljic eteričnega olja kadilne bosvelije zaradi njenega blagodejnga delovanja na kožo.

Pri nakupu eteričnega olja kadilne bosvelije bodite pozorni na to, da je kakovostno, ker ga boste uporabljali z aromaterapevskim namenom, in ne samo za odišavljanje prostora. Kakovostno eterično olje kadilne bosvelije bo kožo toniziralo, obnovilo in pomirilo pred močnim soncem. Kadilna bosvelija poleg tega še vlaži in mehča grobo ter razpokano kožo, zato je odlična izbira za našo mešanico.

Domača sončna krema

Recept je naslednji:

  • 10 kapljic eteričnega olja kadilne bosvelije
  • 5 ml macerata korenčka
  • 20 ml osnovnega olja sezama
  • 25 ml osnovnega olja avokada
  • 50 ml osnovnega olja jojobe

Nega po sončenju

Ne pozabite, da je po sončenju treba kožo nahraniti. Za hidratacijo kože priporočam, da jo najprej poškropite s hidrolatom*** sivke in po tem, ko je koža še vlažna, namažete z oljem za po sončenju. Za to mešanico uporabite eterična olja smilja, geranije in seveda prave sivke. Vsa tri navedena eterična olja se uporabljajo tudi pri opeklinah, zato bodo kožo pomirila in hkrati regenerirala.

Če vas opeče sonce ...

Če vas po nesrečnem naključju sonce opeče, lahko na kožo nanesete eterično olje prave sivke, macerat šentjanževke ali kombinacijo obeh. Ne pozabite, da lahko od eteričnih olj neposredno na kožo nanašamo samo eterično olje sivke in pa izjemoma čajevca, pri čemer moramo vedeti, da čajevec precej izsuši kožo. Pri tem moramo še posebej paziti, da uporabljamo kakovostno eterično olje, sicer se lahko pojavi alergijska reakcija.

Recept – olje za obnovo kože po sončenju:

  • 10 kapljic eteričnega olja prave sivke
  • 15 kapljic eteričnega olja smilja
  • 5 kapljic eteričnega olja geranije
  • 50 ml osnovnega oljčnega olja ali macerata šentjanževke

Ta mešanica bo koristila tudi zelo izsušeni koži na komolcih, petah …

Za konec še nasvet.

Eterična olja citrusov, še zlasti bergamotka, in macerat šentjanževke so fototoksični, zato jih ni priporočljivo nanašati na kožo (pri tem mislim na mešanice teh olj v osnovnem olju) neposredno pred izpostavljanjem soncu ali pred odhodom v solarij, ker lahko povzročijo neenakomerno in neestetsko pigmentacijo. Izogibajte se nanašanju eteričnih olj citrusov na kožo tudi, če imate melanom, starostne pege, velike madeže, bradavice, izrazite temne pege ali raka kože. Obstaja neznatna možnost, da citrusna eterična olja pospešujejo razvoj teh stanj.

Želim vam prekrasno in dišeče poletje!

 

* Osnovna olja, ki jih uporabljamo v aromaterapiji, se proizvajajo iz istih surovin kot tista, ki jih uporabljamo v pripravi hrane. Za olja, uporabljena pri aromaterapiji, je pomembno, da so pridobljena s postopkom hladnega stiskanja, brez uporabe visokih temperatur, različnih topil ter dodanih stabilizatorjev in dodatkov – tako se ohranijo njihove blagodejne lastnosti.

** Macerati se pridobivajo z namakanjem svežih rastlin v visokokakovostnem rastlinskem olju. Tako se iz rastlin izločijo molekule, ki so topne v osnovnem olju (tudi eterična olja rastline).

*** Hidrolat je soproizvod procesa destilacije rastlinskega materiala, pri katerem se pridobivajo eterična olja. Hidrolat vsebuje v vodi topne komponente destilirane rastline in majhne količine drobno razpršenega eteričnega olja.

**** Primeri eteričnih olj citrusov so limona, bergamotka, pomaranča, mandarina, grenivka …

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...