Medicare PLUS, diagnostični laboratorij

Preobčutljivost za nekatera živila

8. september 2014    251 ogledov

Ob vse večji ozaveščenosti o zdravi prehrani in pomembnosti le te za naš organizem, se povečuje tudi raznovrstnost hrane, ki jo zaužijemo. Vse bolj posegamo po ekološko pridelani hrani, bio izdelkih in vegetarijanstvu. Že naše babice so govorile, da bomo zdravi, če bomo zdravo jedli.

Preobčutljivost za nekatera živila ali skrita alergija je stanje, ki ga danes opažamo že pri polovici populacije. Gre za pretiran odziv imunskega sistema na določen alergen (običajno beljakovino v živilu), kar pomeni, da je naše telo preobčutljivo za to živilo, ki ga lahko uživamo dnevno, občasno ali redkeje. Nutritivna intoleranca se kaže kot izpuščaji na koži, srbečica, glavobol, utrujenost, napihnjenost, razdraženo črevesje in zaspanost. Simptomi se pokažejo v 4-72 urah po zaužitju živila.

Če intolerance ne odkrijemo, ščasoma to vodi v nespečnost, kronično utrujenost, zaprtost, diarejo in kolitis. Pri napadu na kostni sistem ne gre izključiti razvoja artritisa in poliartritisa. Če ti procesi potekajo dlje, imunski sistem oslabi, človek pogosto zboli, slabost in bolečine pa postanejo stalnica. Po zadnjih raziskavah alergologov lahko kronično vnetje, ki ga izzove nutritivna intoleranca, povzroči razvoj bolezni srčno-žilnega sistema. Pozitivno pa je to, da ko enkrat živilo odstranimo iz jedilnika, tudi simptomi običajno izginejo.

Torej, če vas mučijo kateri izmed naštetih simptomov, z enostavno laboratorijsko preiskavo preverite ali ste morda nevede preobčutljivi za določeno živilo na vašem jedilniku.
 

Vir: www.diagnosticni-laboratorij.si
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...