Holistic center Salvix, zeliščna ordinacija in apoteka

Prehlad, viroza, gripa - ne hvala!

15. september 2014    2287 ogledov

S prihodom jeseni in hladnejših dni se pogosteje javljajo tudi virozna obolenja, prehladi in gripe, ki nam lahko kar precej zagrenijo jesenske in zimske dni. Hkrati je to tudi čas, ko se preselimo v tople zaprte prostore in smo tako še bolj izpostavljeni raznim »klicenoscem«, ki povsod okoli nas širijo svoje viruse in bakterije. Gripa, viroza ali prehlad? V bistvu so istovrstne bolezni, vse povzročajo virusi, z istim načinom okužbe (stik med ljudmi in kapljično), razlika pa je v tipu virusa, med katerimi je virus influence, povzročitelj gripe najnevarnejši, saj se širi najhitreje in tako lahko povzroči epidemijo.

Prehlad spada med najpogostejše virusne okužbe zgornjih dihal, ki se pojavlja skozi celo leto, vendar ga je največ v obdobju od jeseni do spomladi. Prehlad je blažje vnetje zgornjih dihal, ki ga povzročajo različni virusi, od tega skupina t.i. rinovirusi povzročijo približno tretjino vseh obolenj. Značilni simptomi se pojavijo po 10 do 12 urah in dosežejo svoj vrh nekje po 36 do 72 urah – tekoč, prozoren izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, kašelj, kihanje, lahko poteka brez povišane temperature ali pa z minimalno temperaturo, traja običajno nekaj dni in izzveni sam. Tudi potem, ko prehlad že prebolimo (oz. simptomi izzvenijo), izločamo viruse še nekaj časa – od tri dni do tri tedne. Kljub temu, da je prehlad običajno blažje obolenje, je dobro, da se zavemo, da lahko tudi pri njem pride do zapletov, najpogosteje do vnetja sinusov, vnetja srednjega ušesa ali okužbe spodnjih dihal. Kot omenjeno, je prehladnih virusov več vrst (okoli 200 in več), zato po prebolelem prehladu ne postanemo odporni proti ostalim prehladnim virusom.

Gripa je zelo nalezljiva virusna okužba dihalnih poti, povzročajo jo različni virusi tipa A, B in C, ki nenehno spreminjajo svoje lastnosti in je mnogo bolj resno obolenje od prehlada. Virus gripe ima kratek replikacijski ciklus (traja le 4 do 6 ur), zato se simptomi pojavijo zelo hitro po okužbi in praktično nastopijo hkrati – pojavijo se bolečine v mišicah in sklepih, mrazenje, visoka temperatura (tja do 40 stopinj), bolečina in draženje v grlu in žrelu, suh kašelj, pekoče oči, ob tem lahko tudi zamašen nos. Počutimo se utrujeni, slabotni in izčrpani. Pri virusih, ki prizadenejo črevesje, se pojavljajo slabost, bruhanje in driska. Ker virusi gripe zmanjšajo odpornost organizma, se kot posledica lahko pojavijo tudi dodatne bakterijske okužbe, npr. bronhitis in pljučnica.

Preventiva je za vsa virusna obolenja enaka. V prvi vrsti poskrbimo za krepak imunski sistem, ki ga krepimo skozi vse leto, ob okužbi pa mu dodatno pripomoremo s primerno terapijo. Prvenstveno poskrbimo za uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali, ki jih lahko v času, ko je izpostavljenost okužbam z virusi večja, oz. če smo že okuženi, dodajamo za krepitev imunskega sistema. Da ohranjamo potrebni dnevni vnos mikrohranil, si lahko pomagamo z raznimi prehranskimi dopolnili ali pa preprosto za to poskrbimo s čaji in drugimi izvlečki iz zdravilnih rastlin. Pogosto je enostavneje, učinkoviteje, pa še ceneje. Poleg tega, da rastline vsebujejo potrebne minerale in vitamine, krepijo obrambne sposobnosti organizma, določene delujejo tudi močno protibakterijsko in protivirusno ter jih lahko ob pravilnem doziranju uporabljamo v preventivi in terapiji raznih virusnih obolenj npr. pri gripi, prehladih, herpesu, HPV in drugih. Poskrbimo tudi za uravnotežen vnos omega 3 in omega 6 maščobnih kislin. V sodobni prehrani močno prevladujejo omega6 maščobne kisline, kar ne samo da slabi imunski sistem, tovrstna neuravnoteženost lahko privede tudi do drugih obolenj organov in telesnih sistemov. Lahko si preprosto pomagamo z dnevnim vnosom ribjega olja, dve čajni žlički dnevno zadostita dnevnim potrebam, ena jušna žlica (15ml) pa tudi povečani potrebi ob npr. virusnih obolenjih. Poskrbimo za telesno aktivnost, pa ne samo v zaprtih telovadnicah, fitnes in joga studiih. Tudi ob hladnih dnevih se vsakodnevno gibajmo na prostem. Če ob zapolnjenem urniku ne gre drugače, pa parkirajmo avto malo stran od službe, ali izstopimo eno ali dve postaji prej in se sprehodimo do službe, šole, faksa… ali pa to storimo na poti domov, kar nam je lažje. Poskrbimo, da imamo noge in ledveni del (predel ledvic) vedno na toplem. Poskrbimo tudi za potrebni dnevni vnos tekočine (najbolje topli napitki, čaji), pa tudi za detox celotnega organizma – več o tem tu:http://www.salvix.si/delavnice/30-dnevni-program-razstrupljanja-in-revitalizacije-telesa-in-duha/

Zaprte prostore v službi, doma... redno zračimo. Dihajmo skozi nos, saj je nos odličen naravni filter za viruse. V času raznih virusnih epidemij odložimo diete na kasnejši čas, saj stradanje spravlja telo v stres, neuravnotežena prehrana pa slabi imunski sistem. Ravno tako zelo slabi imunski sistem stres, vendar je splošni napotek, da se izogibajmo stresu in stresnim situacijam, v današnji družbi in tempu neučinkovit. Različne stresne situacije namreč različno doživljamo; kar je za nekoga stresno za drugega ni in obratno. Dandanes se je nemogoče izogniti stresnim situacijam, načrtno izogibanje pa nemalokrat vodi v pasivnost, kar pa je zopet lahko stresno. Torej se raje naučimo obvladovati stres, kajti ni toliko pomembno, koliko stresa je okoli nas, temveč predvsem to, kaj pod »stres« interpretira naš um in kako z njim opravi, to je, kako močen in usposobljen je. Močnejši ko je um, manj stresa je v našem življenju, ne glede na dogodke, ki nam jih življenje prinese na pot. Tehnik in načinov je mnogo, poiščite si sebi primernega. Več o tem, kako se antistresno usposabljamo pri nas, pa si lahko preberete tu: http://www.salvix.si/ashtanga-yoga/dihalne-tehnike-vadba/ in tu: http://www.salvix.si/ashtanga-yoga/yoga-nidra-jogijsko-spanje/

In ne nazadnje, držimo se splošnih smernic, ki preprečujejo prenašanje okužbe, kar pomeni, da skrbimo za higieno rok, ko kihamo in kašljamo zaščitimo usta (ne z dlanjo ali rokavom temveč z robčkom, ki ga po uporabi odvržemo) ter če obolimo za virusnim obolenjem ostanimo doma - iz več razlogov. Kot prvo preprečimo, da se okužba širi dalje, kot drugo pa s tem omogočimo telesu počitek in s tem pripomoremo k hitrejšemu okrevanju, zmanjšamo možnost zapletov in telo na splošno manj izčrpamo.

Kaj storiti, ko se nas lotijo virusi, še posebno gripa?

Prvi simptomi ne pomenijo, da imamo zanič imunski sistem ali, da le ta ne deluje, ravno nasprotno, pomeni, da se je aktiviral. Povišano telesno temperaturo ne znižujte z antipiretiki in analgetiki vse dokler je pod 38 stopinj. Povišana temperatura predstavlja borbo vašega organizma proti virusom, njeno predčasno zniževanje pa upočasnjuje okrevanje (virusi poginejo pri višjih temperaturah). Reagirajte z mlačnimi protivročinsko delujočimi čaji ali zdravili za zniževanje temperature (antipiretiki) pri temperaturi od 38,5 stopinj naprej.

Kaj piti?

Bolečina in temperatura lahko trajata tudi nekaj dni, utrujeni in izčrpani pa ste lahko še par tednov potem, ko gripa mine. Proti virusnim obolenjem prehlada in gripe antibiotiki ne pomagajo, lahko pa si pomagamo s pripravki iz rastlin, saj nekatere delujejo izrazito antivirusno in navkljub tisočletni uporabi virusi niso odporni na njih. Počivajte na toplem, v postelji, pojejte toliko kot lahko in pijte čim več tekočine – najbolje čaje iz lipe, bezga, šipka, kamilice, mete, rmana... v poštev pride tudi vrba, zlata rozga, močvirski oslad, melisa, pa vsekakor tudi slez, jeglič, pljučnik, oman ali lučnik ter tudi poprova meta, islandski ali gorski lišaj in materina dušica, pa še kar nekaj jih je. Morda boste rekli, da sem vam naštela vse živo, no, pa nisem. Nekatere zeli so neizogibne, nekatere po kemični sestavi podobno a hkrati tudi različno delujejo in se jih izbira in kombinira glede na simptome, starost, morebitne druge zdravstvene težave, nosečnost... Tako bo ob gripi dobrodošla enostavna mešanica, ki si jo lahko sami doma zmešate iz enakih delov cvetov črnega bezga, materine dušice, melise, islandskega lišaja. Meliso lahko nadomestite s cvetovi sivke, in če imate raje eksotične čajne mešanice, nadomestite materino dušico s tahebom (skorja) ali pa astragalusom. Vse kombinacije delujejo močno protivirusno, hkrati krepijo imunski sistem, preprečujejo upad moči ter redčijo gosto sluz. Eno polno čajno žličko damo v posodo, prelijemo s hladno vodo (cca 2,5dcl), počasi pokrito segrejemo do vretja, takoj odstavimo in pokrito pustimo stati 10 minut. Čaj ohladimo na primerno temperaturo za pitje, dodamo limono, po želji med (najbolje gozdni ali žajbljev) in tinkturno mešanico sestavljeno iz t.i. imunoloških rastlin (ne pri avtoimunskih boleznih) ter po požirkih pijemo čez cel dan 3 do 4 skodelice. Ne uporabljajte čajev v filter vrečkah, ker je njihovo delovanje znatno šibkejše. Če pa se želite opremiti z kompleksnejšo čajno mešanico, zanjo poprosite vašega lekarnarja, fitoterapevta ali pa se preprosto oglasite pri nas. Proti bolečinam v grlu grgrajte čaj iz žajblja, materine dušice ali navadnega dihnika (Sisymbrium officinale) ali nekaj kapljic njihove tinkture dajte v pol kozarca vode, dodajte še žlico jabolčnega kisa ali limono.

Česa ne piti?

Ne pijte kofeinskih napitkov, mrzlih tekočin, če se da, prenehajte ali vsaj zmanjšajte kajenje. Tako pri gripi kot tudi pri drugih obolenjih dihalnih organov ne pijte mleka, jogurta in ostalih mlečnih napitkov. Ta živila še dodatno okrepijo nastajanje sluzi v vašem že tako obolelem in z sluzjo začepljenem nosu in bronhijih.

Kaj jesti?

Jejte hrano in sadje bogato z minerali in vitamini. Potreba po njih je v času obolevnosti višja, še posebno velja to za vitamin C in E. Jejte hrano, ki je za telo lažje prebavljiva, da čim manj energije porabi za njeno predelavo. Torej razne krepke juhe (piščančje, zelenjavne…), kislo zelje, peso, (dodajte jedem česen), ječmenovo kašo, pomaranče, jabolka, sadne in zelenjavne sokove....

In seveda ne pozabimo na eterična olja

Določena eterična olja, t.i.«esenca« rastlin, ki jih rastline med drugim uporabljajo tudi za svojo zaščito, imajo močno protivirusno, protimikrobno in protiglivično delovanje, ki ga lahko zelo učinkovito uporabimo tako v preventivne namene kot tudi pri že nastalem virusnem obolenju. Čemu ne bi v prostorih, ki si jih delimo z več ljudmi, v službi, v svojem domu ali avtu namesto umetnih osvežilcev prostora uporabili eteričnih olj, ki bodo izvrstno aromatizirala prostor, istočasno pa delovala antivirusno in antibakterijsko in nam očistila prostor.

Pred uporabo v terapevtske namene pa je potrebno točno vedeti, kateri kemotip eteričnega olja uporabimo (tako kot tudi pri čajih), kajti eterična olja pridobljena iz iste botanične vrste imajo lahko popolnoma različne kemijske sestave (kemotipe), kar je odvisno od podnebja, rasti, mikroklime in s tem manjših genetskih modifikacij. Npr. pod imenom eteričnega olja rožmarin se skrivajo trije različni kemotipi, pod imenom evkaliptus sedem, timijan pa ima kar devet kemotipov z različnimi farmakološkimi delovanji, od katerih so nekateri kontraindicirani in se ne uporabljajo pri nosečnicah, otrocih, starejših, astmatikih... Ne želim vas prestrašiti, temveč le seznaniti, da ste pred uporabo in nakupom na to pozorni in eteričnih olj, katerih točen kemotip ni naveden (na nalepki stekleničke) ne kupujete oz. ne uporabljate v terapevtske namene.

Za preprečevanje virusnih okužb s kapljičnim prenosom je najbolje eterična olja (10% raztopina) razpršiti v prostor. Prisotnost določenih eteričnih olj v zraku ubije večino virusov, ki se prenašajo s kapljičnim prenosom. V ta namen ne uporabljamo oljnih grelnikov, ker ob gretju eterična olja spremenijo kemično sestavo. Raje uporabite t.i. difuzerje ali pa stekleničko z dobro razpršilko. Vsekakor, če želite očistiti prostor virusov, morajo biti eterična olja v prostor razpršena hladna. V namene preprečevanja ali tretiranja že nastalih virusnih infekcij uporabljamo eterična olja bogata z oksid cineoli in monoterpenskimi alkoholi, ki so učinkovito delotvorna pri respiratornih, prebavnih in vaginalnih infekcijah, tako zaradi direktnega antivirusnega delovanja, kot tudi zaradi lastnosti imunomodulacije in dvigovanja imunitete.

In katera eterična olja lahko uporabimo pri oz. proti infekcijam?

Kar nekaj jih je, omenjam pa predvsem tiste, katerih uporaba je ob upoštevanju navodil in predpisanih odmerkov varna, uporabna za vse starosti ter so tudi širše dostopna.

Ravensara (Cinnamonum camphora) kemotip 1,8-cineol - a-terpineol, je eterično olje z izrazito antivirusnim delovanjem, uporablja se ga pri gripi, virusnem hepatitisu, HPV-ju, herpesnih infekcijah, mononukleozi in tudi drugih infekcijah in je glede uporabe eno izmed najvarnejših olj.

Potem je tu skupina »čajevcev« - Čajevec (Melaleuca alternifolia) ima izredno delovanje proti virusom, bakterijam in patogenim glivicam, hkrati deluje imunostimulativno in se ga uporablja pri vseh oblikah respiratornih, urinarnih, genitalnih in kožnih infekcijah. Pri infekciji dihalnih poti se mu v pripravkih za zunanjo uporabo lahko doda Kajeput (Melaleuca cajeputi), ki ob močnem antimikrobnem delovanju deluje tudi kot ekspektorans (olajšuje izločanje sluzi iz dihal), blaži bolečine v mišicah in znižuje temperaturo in je zaradi svoje blagosti (ne iritira) primeren pri otrocih. Tudi Niauli (Melaleuca quinquenervia), kemotip cineol, ima močno antivirusno, baktericidno in protiglivično delovanje; je ekspektorans, ki lahko, uporabljen v preventivne namene, prepreči infekcijo.

Iz vrste evkaliptusa omenjam dva: Eucaliptus globulus (Eucalyptus globulus) je eterično olje širokega antiseptičnega spektra delovanja ter močnega baktericidnega, virucidnega in protivnetnega delovanja. Znani aromaterapevt dr. Jean Valnet je objavil, da 2% raztopina eteričnega olja evkaliptusa globulusa uniči 70% v zraku prisotnih stafilokokov. Sicer pa se Eucaliptus globulus pogosteje uporablja pri infekcijah spodnjih dihalnih poti (vendar ne pri astmatikih!). Eucaliptus radiata (Eucalyptus radiata) je podobnega, vendar blažjega delovanja in zaradi tega bolj primeren za otroke, poleg tega ima tudi mehkejši in prijetnejši vonj. Oba pa sta nam lahko močna zaveznika v urah, ko nam koncentracija pada, saj s svojimi prijetnimi vonjavami prebujata, zvišujeta koncentracijo, odpravljata utrujenost in sta tako odlična v mešanici za razpršilo ali masažo za izčrpane, letargične ali pogostim prehladom podvržene osebe.

Za sprej damo v stekleničko 25 – 50 kapljic eteričnih olj, dodamo 5ml alkohola, pretresemo, pustimo 5 minut ter dodamo do 50ml vode. Pred uporabo vedno dobro pretresemo. Uporabimo za dezinfekcijo prostorov, raznih delovnih površin, kljuk, si z njim popršimo šal ali npr. obleko otroka, preden ga pospremimo v šolo... Ravno tako lahko par kapljic dodamo v mila za dezinfekcijo rok ali kanemo 5 kapljic eteričnega olja na kocko sladkorja, raztopimo v litru vode, ter s tem operemo površine.

Za masažo izberemo hitro vpojna olja, npr. lešnikovo, makadamijevo, mandljevo ali olje marelice. V 50ml nakapamo 100 kapljic enega ali kombinacijo dveh do treh zgoraj navedenih eteričnih olj. Pri otrocih in osebah z bolj občutljivo kožo uporabite pol manjšo dozo (50 kapljic eteričnega olja na 50ml osnovnega olja). S to oljno mešanico mažite dvakrat dnevno v tankem sloju zgornji predel hrbta in prsi (izogibajte se predelom bradavic). Če imate težave z zgornjimi dihali, vtrite par kapljic mešanice dvakrat dnevno na predel senc, čela in zadnjega dela vratu. Izogibajte se predela obraza, oči in prednjega dela vratu.

Za kopeli – primer imunostimulativne kopeli: 10 kapljic eteričnega olja čajevca, 10 kapljic ravensare, (lahko dodamo še 10 kapljic rožmarina (Rosmarinus officinalis– kemotip cineol) ter kopeli vedno dodamo žlico osnovnega olja (lahko olivno) za nego kože.

V našem centru pa smo za vas sestavili bogato mešanico, sestavljeno iz visokokvalitetnih kemotipiziranih eteričnih olj, širokega antimikrobnega delovanja, ki je dostopna v obliki spreja (v hidrolatu prave sivke) ali v obliki koncentrirane 100% mešanice čistih eteričnih olj, ki si jo lahko sami vmešate in uporabite po potrebi za sprej, kopeli, masažno olje… 

 

Pa srečno v jesenske dni!

 

 

 

Vir: http://www.salvix.si/novice-in-clanki/
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...