Polona Sepe

Ženski ciklus – izvor moči in darilo od Boga, ne pomanjkljivost!

piše: Polona Sepe
16. september 2014    9399 ogledov

»Menstruacija je neprostovoljna joga, ki je ženskam dana od Boga.« – Leonard Orr

Tabuji, povezani z menstruacijo, so skoraj univerzalni, saj jih najdemo tako v primitivnih kot v razvitejših kulturah. Od Indije do Kitajske, Japonske, Pacifika, Indijancev Severne in Južne Amerike, Srednjega vzhoda in Afrike vidimo, da za žensko v času menstruacije veljajo posebna določila.

Na Kitajskem se je med krvavenjem umaknila in ni sodelovala pri vsakdanjih in verskih opravilih. Ortodoksni hinduisti so prepričani, da se ne smejo dotakniti niti pogledati ženske, ki ima menstruacijo. Prepričani so, da lahko pokvari hrano ali povzroči, da se sesiri mleko. Muslimani in ortodoksni brahmini se prav tako močno bojijo moči menstrualne krvi. Moški v številnih kulturah ne bodo stopili na tla, kjer je hodila ženska, ki je imela menstruacijo. Krščanstvo meni, da je menstruacija kazen, ki jo je Bog naložil ženski zaradi njene grešne narave.

Vsak dan lahko po televiziji spremljamo reklame proizvajalcev, ki nam obljubljajo, da bo z uporabo njihovih vložkov in tamponov naša menstruacija ostala neopazna in nemoteča, in tako služijo denar na račun vseh žensk, ki se želijo osvoboditi svojega 'prekletstva'.

Izvor moči in darilo od Boga

Kakšen odnos naj ima torej ženska do tega povsem naravnega dogajanja v svojem telesu, do tega darila od Boga, kot ga imenuje Leonard Orr, citiran na začetku?

Že vse vraževerje in tabuji, ki temeljijo na strahu, nam dajo misliti, da je menstruacijski ciklus za žensko lahko izvor moči, če bi ga le znala izkoristiti zase. Starodavne kulture so poznale to moč in njen vpliv na obnavljanje ustvarjalne energije ženske, šele patriarhalna družba jo je začela interpretirati kot nekaj, kar je umazano in moškemu nevarno.

Danes že ženske same gledajo na menstruacijo kot na svojo naravno pomanjkljivost, zaradi katere so preveč čustvene, nerazumne in nezanesljive delavke.

Ciklična energija ženske

Ženska energija je ciklična – v nasprotju z moško energijo, ki je linearna. Ko je ženska še otrok, je njena energija prav tako linearna, s prvo ovulacijo in menstruacijo pa se zgodi zanjo velika spremeba. Naučiti se mora živeti z obdobji svojega ciklusa in ga izkoristiti za svojo rast. V družbi, ki je usmerjena v dosežke, kjer menstruacija pomeni nadlogo, ki ovira njeno učinkovitost, si ženske ne dovolijo slediti svojem notranjim ritmom, se jim upirajo in se trudijo plavati proti naravnemu toku.

Ni naključje, da je predmenstrualni sindrom tako razširjena sodobna 'bolezen'

Energija ženske je povezana z enegijo lune, ki se vsak mesec rodi, raste, se izpolni, odmre in se spet na novo rodi. Tako kot ima luna štiri glavne faze (prvi krajec, polna luna, zadnji krajec in mlaj), gre ženska vsakih 28 dni skozi štiri fiziološke in psihološke faze, ki energetsko ustrezajo luninim menam.

Ženska ima možnost, da se vsak mesec na novo rodi, v njenem telesu je zapisana modrost odmiranja starega in rojevanja novega, kroženja rojstva in smrti.

1. FAZA 

Traja približno teden dni od konca menstruacije do ovulacije. Energetsko ustreza prvemu luninemu krajcu. Fiziološko pa je to obdobje, ko po menstruaciji začne zoreti novo jačece.

Psihološko bi lahko rekli, da je to obdobje DEVICE. Med menstruacijo se je ženska očistila, končala prejšnji ciklus in to je čas ponovnega rojstva. Počuti se svežo, prerojeno, polno energije, dinamično in navdihnjeno. Usmerjena je navzven, ima več zaupanja v svoje telo in svoje sposobnosti.

V tej fazi je ženska dinamična, neodvisna in potrebuje manj zaščite in tolažbe. Marsikateri moški se ob taki ženski počuti ogroženega, zato številne poskušajo neodvisne energije tega obdobja potlačiti. Ženska naj te energije izkoristi, da načrtuje in začne nove projekte. To je čas, da udejanji vse nove sklepe in odločitve.  

Ključna beseda tega obdobja je: ENERGIJA.

2. FAZA

Traja približno teden dni v času ovulacije. Energetsko ustreza polni luni. Fiziološko pa je to čas ovulacije, v katerem veliko žensk doživlja tudi telesne spremembe – morda celo manjše bolečine in krvavitve ali pa imajo večjo potrebo po hrani. Fiziološko je to tudi čas, ko se celo telo pripravlja na oploditev.

Psihološko bi to obdobje lahko imenovali obdobje MATERE. Ženska ni več samozadostna in usmerjena navzven. V tem času postanejo potrebe drugih pomembnejše od njenih lastnih. To je čas, ko žarči, daje ljubezen in zaščito. To je tudi čas, v katerem projekte, ki jih je v prvem obdobju zastavila, s svojo energijo vzdržuje, razvija in podpira.

Ključni besedi za to obdobje sta: LJUBEZEN IN DAJANJE.

3. FAZA

Traja približno teden dni po ovulaciji, še pred menstruacijo. Energetsko ustreza zadnjemu luninemu krajcu. V ženski se prebudi ogromno ustvarjalne in spolne energije, ki bi se ob oploditvi usmerila v ustvarjanje novega živega bitja. To je hkrati tudi obdobje, v katerem ženske trpijo zaradi predmenstrualnega sindroma.

V njej se nenadoma prebudi moč, hkrati pa začne v tej drugi polovici ciklusa pozornost usmerjati navznoter. Bolj je intuitivna, prodorna in natančna. V projektih, ki jih je začela kot DEVICA in jih razvijala kot MATI, vidi napake, ki jih v tem obdobju velike moči želi brezpogojno obelodaniti in spremeniti. Je odkrita in resnicoljubna in želi razkrinkati vse iluzije. To je obdobje destrukcije, obdobje polaganja računov, razčiščevanja in reševanja začetih načrtov.

Zakaj se pojavi predmenstrualni sindrom?

Predmenstrualni sindrom se razvije tudi zato, ker ženska ne zna pozitivno kanalizirati te ogromne količine energije in ne zna sprejeti svoje brezkompromisnosti in moči. Če potiska ta vidik svoje narave in  sovraži sebe, ker se obtožuje, kakšen učinek ima njeno obnašanje na okolico, lahko postane nemirna in samodestruktivna. Naučiti se mora videti destrukcijo kot pozitivno stvar, ki nam omogoča, da popravimo napake in ustvarimo nekaj novega. Številne, ki so vzgojene v prepričanju, da je prava ženska vedno ljubeča in razumevajoča, ne znajo uporabljati svoje moči brez občutka slabe vesti in obžalovanja. Sprejeti morajo, da rast ni mogoča brez uničevanje starega.

Ključna beseda za to obdobje je: MOČ.

4. FAZA

Traja približno teden dni v času menstruacije. Energetsko ustreza mlaju. Fiziološko je to čas malo pred menstruacijo in čas krvavitve same. Psihološko pa je to čas, ko so pregrade med zavestnim in podzavestnim tanjše.

Ženska ima potrebo po umiku in izkušanju notranjih ravni. Ima boljši stik s sanjami in arhetipskimi svetovi. Na zunanja opravila se težko osredotoča in ima lahko na splošno težave z zbranostjo. Zunanji svet zanjo ni tako pomemben, tako da sta ji lahko druženje in govorjenje odveč.

Odtekanje krvi pomeni smrt prejšnjega meseca: smrt navad, obnašanja, vezi, in je tako priprava na novega.

Lahko si naredimo seznam neželenih lastnosti, razvad, strahov in čustvenih stanj in si predstavljamo, da s krvavitvijo odhajajo stran. V veliko kulturah so se ženske v tem času umaknile od vsakdanjih opravil in izkoristile ta čas za meditacijo in kontemplacijo.

Jogijske tradicije vidijo menstruacijo kot proces čiščenja, ki je ženski dan zato, da se lahko mesečno očisti vseh negativnih energij in se ponovno rodi – simbolično spet postane devica. Menijo, da je prav zaradi te sposobnosti mesečnega obnavljanja življenjska doba žensk daljša. Ženska pa ne prečiščuje samo sebe, temveč vse, ki so takrat v njeni avri – partnerja, otroke … Dokazano je, da moški, ki živijo z ženskami, ki so v menopavzi, večkrat zbolevajo kot tisti, ki živijo z ženskami, ki še imajo menstruacijo.

Menstruacija kot ritual?

Rituali za ženske z menstruacijo, ki jih poznajo številne kulture, so bili namenjeni prav temu, da bi bil ta proces čim bolj ozaveščen. Severnoameriške Indijanke plemena Navajo se med menstruacijo umaknejo in meditirajo.

Predstavljajo si, da z njihovo krvjo odtekajo v zemljo vse negativne energije, čustva in miselni vzorci, ki v njihovem življenju, v njihovi skupnosti in po vsem svetu preprečujejo harmonijo, ljubezen in razumevanje. Mati zemlja sprejme to kri in prečisti energije.

Pri današnjem načinu življenja je popoln umik med krvavitvijo skoraj nemogoč

Pomembno pa je, da si dovolimo ustaviti se in postorimo samo najnujnejše. Lahko si privoščimo teh nekaj dni oddiha, saj bomo v obdobju, ki sledi, v obdobju DEVICE, spet polne energije in bomo vse zamujeno brez težav nadoknadile. Če zatiramo to obdobje v sebi, si ne damo priložnosti, da rastemo skozi spremembo.          

Osvobodimo se torej pogledov na menstruacijo, ki nam jih vsiljuje okolje, in spoštujmo to 'neprostovoljno jogo', ki nam je bila dana od Boga.

Deli svoje izkušnje! 4
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Karina
  komentiral 3 leto nazaj
Podpišem
Jolanda
  komentiral 3 leto nazaj
Zanimiv in koristen zapis. Hvala ♥️
Maja
  komentiral 3 leto nazaj
Lep zapis, zanimiv in koristen. Hvala
Zana
  komentiral 3 leto nazaj
Hvala za tako natančno razlago. Sedaj razumem vsako dogajanje, ki se dogaja. Hvala. Z ljubeznijo Zana
Nalagam...