Kaja Kastner

Zakaj na ajurvedsko svetovanje?

piše: Kaja Kastner
11. november 2014    191 ogledov

Kako dobro se poznate? Ali veste katera hrana, napitki, zelišča in fizične aktivnosti vam najbolj koristijo? Se sprašujete zakaj nekdo, ki vedno pazi na količino hrane ne uspe shujšati, nekdo drug, ki veliko pojé ne pridobi teže? Kupujete bio prehrano, superživila, sledite zadnjim trendom nutricionizma in še vedno ni vidnih učinkov na vašem počutju in zdravju? Bi se radi sprostili in napolnili z energijo, a ne veste kako?

Vsi se razlikujemo med seboj in vsakdo ima svojo edinstveno konstitucijo. Danes temu pravimo DNK zapis, pred 5.000 in več leti pa so temu v tedanji Indiji rekli prakruti ali ajurvedska konstitucija. To je tudi razmerje doš vata, pitta in kapha ali umsko telesna konstitucija. Zaradi naše edinstvenosti se ne moremo primerjati z ostalimi, ravno tako tudi ne slediti splošnim prehranjevalnim in zdravstvenim trendom, ki so namenjeni vsem.

Naša teža, velikost, metabolizem, vzdržljivost, apetit, spalne navade, odziv na stres, nagnjenost k boleznim, vse to in še mnogo več je pod vplivom naše edinstvene telesno umske konstitucije ali doš. Poznavanje našega razmerja doš in razumevanje njihovega delovanja, lahko globoko spremeni in izboljša zdravje. Spoznamo lahko, kaj vsak dan narediti za dobro počutje.

Ajurveda nudi osebni pristop in način življenja, ki je prilagojen posamezniku. Svetovanje iz ajurvedske medicine ponudi odgovore na vprašanja:

  • kakšna je naša edinstvena umsko telesna ali ajurvedska konstitucija,
  • kakšno je naše trenutno neravnovesje,
  • katera prehrana, začimbe in napitki ustrezajo našemu tipu doše vata, pitta ali kapha oz. trenutnemu neravnovesju in
  • kateri so osebni napotki za izboljšanje zdravja in obnovitev ravnovesja.

Osebni napotki so sestavljeni iz individualne kombinacije nekaterih področji in so specifični za vata, pitta ali kapha došo:

Podati se na pot ajurvede pomeni, narediti nekaj edinstvenega.

 

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...