Medicare PLUS, diagnostični laboratorij

Zakaj nekateri ljudje ne kažejo znakov staranja

9. januar 2015    533 ogledov

Prepričani smo, da ste se že kdaj vprašali, zakaj so nekateri izmed vaših vrstnikov videti tako dobro, da jim nihče ne bi pripisal let, ki jih štejejo. Enako velja v drugo smer, saj nekateri že v zgodnjih tridesetih kažejo veliko več let.

Odgovor lahko najdemo tudi v hormonih. DHEA ali dehidroepiandrosteron je hormon, ki je v veliki meri zaslužen za to, kako se staramo.

DHEA nastaja v nadledvični žlezi, spolnih žlezah, možganih in koži. V ženskem telesu se ustvarja tudi v jajčnikih. Največ ga je v najstniških letih, ko je po količini najobilnejši steroidni hormon v telesu. Raven DHEA pa z leti nenehno upada.

V telesu se pojavi v šestem letu starosti, najvišjo raven doseže v dvajsetih letih. Že pri štiridesetih se ta vrednost zmanjša za polovico, med 60. in 80. letom pa ga je le še za 10–20 % glede na raven pri dvajsetih letih. Ker tako zmanjševanje pri drugih hormonih ni prisotno, DHEA velja za kazalnik staranja, saj ljudje z najvišjo ravnijo tega hormona živijo najdlje.

Ljudje, ki imajo zadostno količino tega hormona, so vitalnejši, imajo odličen spomin in hitre misli, imajo močnejše kosti, čvrste mišice, napete ritke in lepe trebuhe.

Pri ljudeh, ki so precej pod stresom, se raven DHEA sčasoma še zniža. Razlog je v tem, da se nadledvični žlezi izčrpata, zato proizvajata premalo tega hormona. Ljudje, ki so nenehno pod stresom, imajo poleg pomanjkanja DHEA običajno tudi premalo progesterona.

Zakaj pa so ljudje z višjo ravnjo DHEA tudi videti bolje?

DHEA vpliva na imunski sistem, energijo in kakovost spanca in ublaži sindrom kronične utrujenosti. Pomaga tudi preprečevati srčna obolenja, osteoporozo, raka prostate pri moških in raka dojke pri ženskah.

Odgovoren je tudi za nastanek spolnih hormonov, saj po menopavzi skoraj ves estrogen nastane iz DHEA prek aromataze. Iz njega pa nastaja tudi testosteron, ki skrbi za močne kosti in mišice. Preprečuje oksidacijo slabega (LDL) holesterola. Je predhodnik estrogena in testosterona, zato pomaga blažiti vročinske valove.

Funkcije DHEA:

  • pomemben hormon za libido in vzburjenje,
  • dobro počutje in motivacija,
  • lajša simptome depresije,
  • omili posledice stresa,
  • izboljša delovanje imunskega sistema,
  • podaljšuje REM fazo spanja,
  • izboljšuje spomin,
  • zmanjšuje odstotek telesne maščobe, 
  • lajša simptome menopavze.

V medicini še niso poznani vsi pozitivni učinki tega hormona, znano pa je, da je ključnega pomena za optimalno zdravje. Kaj pa lahko ob upadanju ravni hormona DHEA naredimo sami?

Za pomoč pri ponovnem zviševanju ravni DHEA si lahko pomagamo z uravnoteženo prehrano, torej z uživanjem svežih živil, predvsem tistih, ki so bogata z B-vitamini, C-vitaminom, aminokislinami in maščobami omega 3.

Vir: http://diagnosticni-laboratorij.si/dhea-dehidroepiandrosteron/
Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 3 leto nazaj
Lepo....lepota je odraz notranjosti
Nalagam...