Krija tantra joga, tantra, krija joga, Nada joga, Kundalini joga

Globinska sprostitev z JOGO NIDRA – pot do notranjega miru in ustvarjalnosti

26. januar 2015    1511 ogledov

Vsi, ki se strastno ukvarjamo s filozofijo joge in poglobljenimi sadhanami, v svojem iskanju vse kompleksnejših vaj in naprednejšh tehnik velikokrat spregledamo kakšen biser, ki se ne sveti tako bahavo in ne obljublja takojšnje osvoboditve. Tudi sama dolgo nisem videla prave vrednosti joge nidra: »Kaj ... globoka sprostitev? Tega ne potrebujem, saj redno meditiram,« sem si mislila.

Gotovo tudi zato, ker mi te tehnike, dokler nisem srečala Dr. Jonna Mumforda (Swamija Anandakapile), nihče ni dobro predstavil. Danes pa je joga nidra nepogrešljiv del mojega življenja. Delam jo, ko iščem navdih za svoje filme, med stresnimi projekti jo delam pred spanjem, da umirim um in si zagotovim dober počitek. Ko nimam časa spati več kot štiri ure na noč, jo delam, da nadomestim spanec, delam jo tudi v obdobjih, ko se slabo spomnim sanj, saj pomaga ohranjati zavedanje v najglobjih stanjih. Koristna je v obdobjih intenzivne samospremembe in pri spreminjanju omejujočih prepričanj, delam jo po intenzivnih duhovnih izkušnjah, da hitreje integriram izkustvo in harmoniziram energijske centre, da zunajtelesnih izkušenj in drugih duhovnih stanj, ki sem jih doživela med jogo nidra, sploh ne omenjam. Swamiji Anandakapila je uporabljal jogo nidra tudi za učenje oziroma kot pomoč pri integriranju ezoteričnih resnic v svojo podzavest.

Swamiji je največji erudit, kar jih poznam, tako na področju zahodne ezoterike kot joge in tantre. Njegov um je eno samo mnemonično orodje, ki za vsak podatek najde verigo asociativnih dejstev, ki nas najprej izzovejo in postavijo vse, kar smo mislili, da vemo o neki stvari, na glavo. Po tem začetnem viharju pa vedno poglobijo naše razumevanje. Rada imam svojega Swamija, ker nikoli ne poenostavlja, ne duhovnih resnic ne življenja. Eden njegovih priljubljenih citatov je Hipokratova uvodna misel v njegovo knjigo Navodila zdravnikom:

»Življenje je kratko,
umetnost (medicine) dolgotrajna,
priložnosti  bežne,
eksperiment zmotljiv,
presoja težka.«

»In v 2.500 letih se ni nič spremenilo!« je vzkliknil, ko mi je nekoč zgornji citat odrecitiral kot odgovor, ko sem želela njegov nasvet v zvezi z neko mojo odločitvijo. Ja, res, poskusi, pa boš videla, zakaj iščeš zaslombo za svoje odločitve. Swamiji je pravi tantrični guru, njegovi odgovori so sicer včasih podobni odgovorom delfskega preročišča, vendar ti dajo misliti in te neizogibno postavijo na lastne noge.

Vrnimo se k jogi nidra: kaj je torej joga nidra?

Joga pomeni združitev, nidra pa spanec in v resnici jogo nidra imenujejo tudi jogijski spanec. Joga nidra je vodena sprostitev, pri kateri ležemo, zapremo oči in sledimo navodilom. Zasnovana je tako, da v 45 minutah dosežemo popolno fizično, mentalno in čustveno sprostitev. Znanstvene raziskave so pokazale, da pri običajnem spanju naši možgani zdrsnejo iz beta v alfa in potem delta in theta frekvenco valovanja, ki je značilna za globok spanec. Med jogo nidra pa so izmerili, da se delta valovanje, ki je značilno za globok spanec, izmenjuje z alfa valovanjem, ki je povezano z globoko sprostitvijo, zato med jogo nidra doživimo globoko sprostitev mentalnih, čustvenih in telesnih napetosti. Pri jogi nidra ohranjamo zavedanje, ko prehajamo skozi ta stanja, ki so sicer značilna samo za najglobji spanec in meditacije, zato pravim, da uporabljam jogo nidra v obdobjih, ko se slabo spomnim sanj, saj me uri v  ohranjanju zavedanja v teh stanjih. Bila bi tudi gotovo koristna za vse, ki želijo razviti sposobnost zavestnega sanjanja.

Joga nidra in nespečnost

Če gremo spat polni napetosti v telesu in z umom, polnim nemirnih misli, je naš spanec plitek in nemiren, zato se zbujamo utrujeni. V obdobjih velikega stresa pa nas lahko celo muči nespečnost. Joga nidra pred spanjem odpravlja nespečnost in pomaga, da je naš spanec bolj miren in osvežujoč. Lahko pa jo tudi uporabljamo kot nadomestilo spanca čez dan, ko potrebujemo krepčilen umik, po katerem se lažje spopademo s stresnimi situacijami. Zaradi globoke sprostitve, ki jo dosežemo, ena joga nidra zaleže za štiri ure spanja, čeprav traja samo 45 minut.

Joga nidra kot orodje za osebno spremembo

Joga nidra je zelo natančno zasnovana. Najprej na poseben način krožimo z zavestjo po delih telesa, kar povzroči popolno telesno sproščenost. Ko začnemo zavestno prebujati občutke mraza, vročine, bolečine, radosti, stopimo v stik s svojimi čustvi. V vodeni vizualizaciji tako vzpostavljamo stik s podzavestnimi vsebinami in se jih osvobodimo. V tem sproščenem stanju lahko podoživimo preteklost kot nevpleten zunanji opazovalec ter se tako osvobajamo njenega vpliva na naše življenje. Karma je v resnici naša reakcija na pretekle travmatične dogodke. Naša karma so vsa prepričanja in odločitve v zvezi z življenjem, ki smo jih ob takih dogodkih sprejeli in ki jih ponavljamo v neskončnost, ne glede na to, da pretekle situacije že davno ni več in da za trenutne okoliščine niso več primerne niti ne ustrezajo več resnici. Lahko se odločimo, da stopimo iz vloge žrtve, tako da te pretekle dogodke zavestno  izčrpamo in spet vzpostavimo nadzor nad svojim življenjem. V jogi nidra zgradimo most med zavednim in nezavednim umom in se osvobajamo preteklih travm. V tem stanju joge (združitve) našega intelektualnega, zavestnega jaza z nezavednim na začetku in na koncu joge nidra vsadimo vase pozitivne avtosugestije, s katerimi usmerimo svoje življenje v želeno smer. V tem stanju, v katerem so odprte poti med zavednim in nezavednim umom, imajo pozitivne sugestije izjemno močan učinek in lahko popolnoma spremenijo naše življenje. Jogo nidra torej lahko uporabljamo kot orodje za izgradnjo svoje nove osebnosti.

Joga nidra in ustvarjalnost

Veliko ustvarjalcev ima napačno prepričanje, da so najbolj ustvarjalni pod stresom. Stres nas sicer res prisili, da iztisnemo iz sebe zadnje atome svojih sposobnosti, vendar je narava stanja stresa v diametralnem nasprotju s stanjem kreativnosti. V stanju stresa naš organizem vklopi vse skrite rezerve moči (takrat je dejavno simpatično živčevje), ker zunanje okoliščine zaznava kot nevarnost. Prevladujoče je torej beta valovanje naših možganov. Po ezoteričnih teorijah pa je rezervoar ustvarjalnosti v naši podzavesti, s katero lahko vzpostavimo stik v globoki sproščenosti, ko je naš vsakodnevni um miren. Zato torej vsem, ki jih preganjajo roki in obupano iščejo ideje in rešitve za svoje projekte, navadno svetujem, naj za 20 minut zadremajo. Ko se sprostimo in umirimo svoje misli, se namreč odpremo za navdih. Navdih je uvid z višjih ravni, ki za svoje sredstvo uporablja našo podzavest, ta pa lahko spregovori le, ko je naš um miren. Takrat rešitev naše ustvarjalne krize brez izjeme priplava na površje. Joga nidra nas povede v stanje globoke sprostitve, kjer je naš osebni osebni cenzor (ego) sproščen, zato se odprejo kanali do naše in kolektivne podzavesti, ki jo lahko po Jungu imenujemo tudi arhetipski svet. Kolektivna podzavest – skladišče kolektivnih  ustvarjalnih uvidov – je naša naravna dediščina. Tu je izvor naše ustvarjalnosti. Med jogo nidra pridemo v stik s tem svetom, ki nam posreduje rešitve za ustvarjalne izzive, na katere se osredotočamo. Morda odgovora ne bomo dobili med samo jogo nidra, lahko pa pride v sanjah ali čez dan – zagotovo takrat, ko si bomo najmanj prizadevali.

Joga nidra kot duhovna pot

V naprednejših različicah joge nidra s simboli prebujamo čakre, kroženje zavesti po delih telesa postaja bolj kompleksno, prav tako vizualizacija. Če ta dar starodavnih jogijev uporabljamo vsakodnevno, nas lahko vodi do popolnega prebujenja. Ta različica joge nidra je koristna tudi na poti kundalini joge, pri kateri se naše čakre lahko nenadno prebudijo in sprožijo neravnovesje in psihično nestabilnost. V takih primerih velikokrat že samo ena joga nidra spet vzpostavi harmonijo. Sama pa jo uporabljam tudi po močnih duhovnih izkustvih, ker mi pomaga hitreje integrirati energije in prebaviti spoznanja.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...