Darja Bitenc

Z domišljijo do otrokove notranje modrosti

piše: Darja Bitenc
23. marec 2015    249 ogledov
V vsakem človeku je prisotna notranja modrost, tudi v otroku. Slišati notranjo modrost je precej bolj učinkovito kot učiti se od zunaj, kajti ko slišimo sebe, takrat pridejo nasveti iz resničnega vedenja in precej lažje jim sledimo, ker že vemo, da so pravi in resnični. Ta modrost ni skrita v naših mislih, ampak pa v našem telesu in šele od tam se dvigne do našega zavestnega uma in nam še na miselni ravni preda sporočilo.

Ko boste naslednjič iskali vodstvo sami ali pa želeli pomagati svojemu otroku, da najde svojo modrost, svojo rešitev izziva, poskusite z ustvarjalno domišljijo.

Meni zelo ljub način, ki ga uporabljam tudi z otroki, je naslednji:

1. Otrok (in vi) naj se namesti v udoben položaj z zravnano hrbtenico, lahko sedi ali leži.

2. Nato naj za namen sproščanja in z namenom obrniti svojo pozornost navznoter, vase, nekaj dihov ali minuto ali več (odvisno, kako hitro se sprosti in umiri, kakšen je bil dan ...) opazuje svoje dihanje v trebuhu. V pomoč mu bo (in vam), da položi roko na trebuh, in opazujte, kako se roka premika ob vsakem dihu: gor in dol. Dihanje naj bo sproščeno in počasno. Predstavljajte si, da napihujete in spuščate balon, tudi otroku recite, naj si predstavlja, da napihuje in spušča balon.

3. Po približno minuti ali dveh, treh recite nežno, naj si v mislih predstavlja, da stopa po lepi beli, morda mavrični poti, ki vodi skozi cvetoč travnik, sonce ga greje, ptice pojejo, metulji ga pozdravljajo.
Pot vodi do njegovega posebnega kraja. Tam je vhod, ki je viden le njemu, le on ga lahko odpre in vstopi. To je njegov poseben kraj. V njem je varen, sprejet, ljubljen točno tak, kot je. Kraj je čudovit. Naj ga opazuje, se sprehodi, morda je tam vodni motiv, morda zaplava, morda leže na dišeč travnik, morda objame svoje najljubše drevo, skače po ribniku, plava z delfini ... naj izbere! Naj uživa!
Če je bil namen le sproščanje, se po nekaj minutah lahko vrneta v realnost, to pomeni, da naredita globok vdih in izdih, začutita svoje noge, roke, telo, opazujeta dihanje, začutita občutek prostora, v katerem sta. In počasi odpreta oči.

4. Lahko pa otrok še ostane v svojem posebnem kraju in poišče nasvet, podporo, jasnost glede določenega izziva. Naj gre naprej, do mesta, kjer ga čaka njegova žival moči ali pa modra žena, čarodej, angel, škrat, vila ... morda več njih. Tam je le zanj in odgovorila mu bo na vprašanje, mu dala uteho, nasvet, kako se spopasti z osebno težavo, strahom, nespečnostjo, boleznijo, nasilnežem v šoli, odvisnostjo, navezovanjem stikov ... Če odgovor ne bo jasen, naj še enkrat vpraša za pojasnilo. Dajte mu čas.

5. Zahvali naj se pomočniku in vrnita se v realnost, to pomeni, da naredita globok vdih in izdih, začutita svoje noge, roke, telo, opazujeta dihanje nekaj dihov, začutita prostor, v katerem sta, in počasi odpreta oči.

6. Nato pa upoštevajte nasvet!
Kajti nasvet, ki ga bo otrok (ali vi) dobil, ne bo le beseda. Beseda, slika ali ideja bodo podkrepljeni z resničnim zavedanjem in modrostjo, nevidno našemu umu. Če bo škrat naročil, naj gre eno uro prej spat, bo poleg tega še telo naravnal na večjo pripravljenost, da to stori, usmeril bo še podzavest k temu cilju in učinek bo precej večji, kot če bi  to rekla mama ali zdravnik ali učiteljica. Preizkusite!

Naj bo vaše življenje pravljično!
Vse dobro vam in otrokom.
Vir: http://www.zlatapravljica.si/
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...