Medicare PLUS, diagnostični laboratorij

Sindrom policističnih jajčnikov

13. april 2015    964 ogledov

Kaj je in kakšne težave nam povzroča?

Sindrom policističnih jajčnikov je stanje, pri katerem so v jajčnikih številne drobne ciste. Te ciste so drobni folikli z nezrelimi celicami, ki v nasprotju s folikli v normalnih jajčnikih ne rastejo in ovulirajo, temveč proizvajajo čezmerne količine moških hormonov, ki se izločajo v kri.

Sindrom policističnih jajčnikov je motnja, ki vpliva na reproduktivno sposobnost jajčnikov. Zaradi oviranja biološkega izločanja ženskih spolnih hormonov v prizadetih jajčnikih ne pride do ovulacije ali pa je ta močno ovirana.

Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo zaradi izostanka ovulacije neredne menstruacijske cikluse, lahko pa tudi znake povišane ravni moških hormonov, kot sta čezmerna poraščenost in nastanek mozoljev. Zaradi menstruacijskih ciklusov brez ovulacij pa lahko pride do neplodnosti.

Poleg tega so ženske s sindromom policističnih jajčnikov veliko bolj podvržene tveganju za nastanek bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni.

Primerjava zdravih in policističnih jajčnikovČeprav vzroki za nastanek tega sindroma še niso popolnoma pojasnjeni, strokovnjaki opažajo, da sindrom policističnih jajčnikov pogosteje prizadene ženske z družinsko anamnezo te motnje in sladkorne bolnice.

Kdaj lahko posumimo na sindrom policističnih jajčnikov?

Za tem sindromom trpi približno sedem odstotkov žensk. Sindrom policističnih jajčnikov pa je tudi najpogostejši vzrok za neplodnost žensk. Ob tem sindromu se pojavljajo naslednji simptomi:

  • značilna stalna utrujenost,
  • čezmerna poraščenost na predelih brade, zgornje ustnice, prsih in trebuhu,
  • čezmerna telesna masa,
  • neredne ali celo izostale menstruacije,
  • težave s kožo in izrazite akne,
  • različne oblike razpoloženjskih motenj,
  • inzulinska rezistenca,
  • pigmentni madeži na vratu, pod pazduhami, na notranji strani stegen.

Kakšno je hormonsko stanje ob sindromu policističnih jajčnikov?

Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo visoko raven luteinizirajočega hormona (LH), povišana pa je tudi raven estrogenov in androgenega hormona, testosterona. Značilno je tudi pomanjkanje progesterona, zato je hormonsko neravnovesje ob visoki ravni estrogena in testosterona ter nizki ravni progesterona še toliko večje.

Kako pridemo do diagnoze policističnih jajčnikov?

Če pri sebi opažate zgoraj naštete simptome ali imate težave z zanositvijo, se odpravite k ginekologu. Da lahko govorimo o sindromu policističnih jajčnikov, morata biti izpolnjena dva od treh kriterijev:

  • tipična ultrazvočna slika policističnih jajčnikov, ki jo opravi ginekolog;
  • laboratorijska hormonska analiza (povišani LH,  nivo testosterona, nivo krvnega sladkorja, holesterola);
  • motnje menstruacijskega ciklusa.

Kako poteka zdravljenje sindroma?

Ker še ni popolnoma jasno, kaj točno povzroča sindrom policističnih jajčnikov, je zdravljenje usmerjeno predvsem v lajšanje in odpravljanje simptomov, in ne v zdravljenje samega sindroma. Zmanjševanje stranskih učinkov sindroma vodi v izboljšano stanje kože, boljše počutje in možnost zanositve.

Zdravljenje je mogoče z oralno kontracepcijo, kar pomaga vzpostaviti hormonsko ravnovesje, ter z inzulinom, kar pomaga odpravljati težave, povezane z inzulinsko rezistenco, inzulin pa je tudi v veliko pomoč pri uravnavanju ovulacije in menstruacije. Težave, povezane z visoko vsebnostjo testosterona, se zdravijo z antiandrogenimi zdravili. Hujša oblika sindroma zahteva  kirurški poseg, ki je sicer dokaj preprost, vendar drobna igla pusti brazgotinico na jajčnikih, kar lahko vpliva na plodnost.

Težave s sindromom policističnih jajčnikov lahko povzroča tudi čezmerna telesna teža. Zato lahko že samo pet odstotkov manjša telesna teža ponovno vzpostavi ovulacijski cikel. Normalna telesna teža pomeni tudi manjše težave s holesterolom, lipidi in inzulinom.

Kako si lahko pomagamo same?

Odgovor se skriva v ustrezni prehrani. S predelano hrano namreč zaužijemo veliko dodatkov in kemikalij, zaradi česar ima veliko ljudi težave s hormonskim neravnovesjem. O živilih in vsakdanjih snoveh iz gospodinjstva, ki lahko motijo naše naravno hormonsko neravnovesje, smo že govorili (link), zato poskušajte uživati ekološko pridelana živila.

To je še posebej pomembno pri ženskah, ki se borijo s čezmerno telesno maso. Prednost naj imajo živila z nizkim glikemičnim indeksom. V vsakodnevne obroke je treba vnesti tudi veliko prehranskih vlaknin. Največ teh vsebujejo zelenjava, stročnice, oves, ječmen, kvinoja. Vsa ta živila so učinkovita pri odstranjevanju presežka estrogena iz našega telesa.

Ključno je tudi zmerno ali minimalno uživanje alkohola, saj ta zmanjšuje raven cinka, železa in vitamina B6 v telesu, te snovi pa so zelo pomembne za zagotavljanje in ohranjanje hormonskega ravnovesja.

Hkrati s pravilno prehrano zmanjšujemo raven inzulina v krvi, prav tako pa vzpostavljamo normalno telesno maso, kar močno poveča možnost zanositve. Ustrezna prehrana pa lahko pomaga tudi pri čezmerni poraščenosti in lepši koži, kar je zagotovo težnja vsake ženske.

Vir: http://diagnosticni-laboratorij.si
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...