Neja Zupan

Kako slovenska hrana postane ajurvedska

piše: Neja Zupan
9. julij 2015    431 ogledov

1) Vzemimo primer žarnice. Izumil jo je Thomas Edison, znanstvenik, ki je živel in delal v ZDA. Torej žarnica izvira iz Amerike, pa vendar se ne sprašujemo, zakaj uporabljamo »ameriške žarnice«. Koristi iznajbe so se širile po celem svetu.

2) Tudi slovenska hrana je lahko ajurvedska, ko upoštevamo značilnosti hrane, kombinacije živil in začimb ter upoštevamo potrebe telesa in duha po ohranjanju fizičnega in energijskega ravnovesja.

V moji kuhinji večinoma uporabljam sestavine, ki so pridelane na slovenski zemlji in istočasno sledim več tisočletnemu znanju iz Ayurvede: kako kombinirati živila, katere začimbe dodati, kdaj jesti, koliko in kdaj piti vodo in na kakšen način pripraviti hrano. Tako slovenska hrana postane ajurvedska.

Ker se je znanje o ajurvedi: zdravljenju in prehrani ohranilo več kot 6000 let in se uporablja še danes, to pomeni DA DELUJE!

Konec avgusta imamo v Sloveniji posebno čast, da bomo gostili vrhunskega Ayurvedskega zdravnika, dr. Ramkumarja:

1) ima svojo ajurvedsko kliniko, ki deluje na ekološki in samooskrbovalni sistem

2) gradi prvo ajurvedsko vas na svetu, kjer bodo ljudje živeli po načelih ajurvede

3) osebno (edini na svetu) vodi ljudi skozi terapijo, ki jo ne izvajajo nikjer na svetu in je niso že zadnih 100 let

4) je izjemno karizmatična oseba, polna življenjskega žara in veselja

Kadar smo v bližini duhovno razvitih ljudi, njihova energija pomaga tudi nam, da se lažje dvignemo in sledimo svoji poti.

Na predavanjih boste lahko degustiali ajurvedsko hrano in izvedeli še več o ajurvedi. Vabimo vas na predavanje vrhunskega mojstra Ayurvede medicine dr. Ramkumarja, ki bo konec avgusta gostoval pri nas v Ljubljani. Več na: Bisernica.si

Vstopnice za predavanje so na voljo na vseh Eventimovih točkah (internetna stran, bencinske črpalke Petrol,...). Vstopnice so na razpolago do razprodaje razpoložljivih kapacitet.

Recept za Mungo fižol, kokos in koriander Kitchari (zmanjšuje pitta)

 

 

1 skodelica riža
2 žlici koriandra v zrnju
1/3 skodelice kokosove moke
2 žlici prečiščenega masla
Žlica nasekljanega svežega ingverja
1 skodelica mungo fižola
½ žličke kurkume
6 skodelic vode
Himalajska sol

 

PRIPRAVA
Namoči mungo fižol za vsaj 6 ur. Potem vodo odlij in fižol splakni.
V blender stresi sveže nasekljna ingver, koriander, kokosovo moko in ½ skodelice vode. Dobro zmešaj.
V ponvi segrej prečiščeno maslo in dodaj zmiksano mešanico, kurkumo in sol. Dobro premešaj in nekaj minut ob mešanju kuhaj, da vse sestavine spustijo okus. Dodaj riž, mungo fižol in preostalo vodo. Zavri. Zmanjšaj ogenj in na majhnem plamenu pokrito kuhaj sestavine do mehkega (cca 25-30min). S paličnim mešalnikom zmešaj kuhano, da dobiš gosto juho. Lahko postrežeš z nasekljanim petršiljem, drobnjakom ali zeleno.

MLJASK!

 

Vir: http://www.bisernica.si/kako-slovenska-hrana-postane-ajurvedska/
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...