Angelica Horvatic, Trauma Recovery practitioner

5 korakov za izhod iz miselnosti žrtve

27. marec 2018    1786 ogledov

Ljubezen do sebe pomeni tudi,  da opustimo vlogo žrtve. Veliko ljudi mislimo da nimamo miselnost žrtve, vendar temu ni tako. Lažje nam je zdrsniti v prepričanje, da nimamo nadzora nad svojim življenjem. A vsakič, ko ne vidimo, da smo mi tisti, ki imamo nadzor, obstanemo v vlogi žrtve.

Prednosti vloge žrtve

Biti žrtev ima svoje prednosti. Kot prvo nam ne dovoli da prevzemamo odgovornosti, kar se lahko čuti kot breme, in lahko postane zelo, zelo težko, ko dodamo  še krivdo na vrhu te odgovornosti. Zanimivo je, da vesolje ne prepozna krivde. Krivda je nekaj kar izvira iz človeške psihe.

Še ena prednost žrtve je, da ne rabimo prevzemati odgovornosti za našo prihodnost. Težko je dojeti, da nas nobeden ne bo rešil iz naše situacije. Eno najbolj bolečih spoznanj je, da vas nobeden ne more rešiti pred sabo.

Ko se že počutiš brez moči te zavedanje, da vam ne more pomagati nobeden, samo sam sebi, vas lahko porine čez rob. Veliko ljudi, ki pride do tega spoznanja stori samomor. Tisti od nas, ki se počutimo najbolj nemočni, se soočimo z odločitvijo ali bomo predani do življenja in naredili kar lahko, s tem kar imamo, s tam kjer smo, ali pa se odločimo  predati v drugo smer in izberemo smrt.

Sprejemanje odgovornosti za našo prihodnost pomeni, da moramo izpustiti misli in dejanja, ki  nas ne pripeljejo nikamor. To pomeni, da se moramo spremeniti, a bodimo iskreni, spremembe so zastrašujoče.  Zastrašujoče je držati težo tvojega lastnega življenja v svojih rokah. Naša življenja bodo postala bolj radostna, svobodna in mirna ko imamo v lasti odgovornost, ne samo za to kar je bilo, ampak tudi za to kar je in to kar bo.

Še ena prednost vloge žrtve je,  da dobimo pozornost in potrditev. Zamešamo, skrb in pomilovanje drugih  za ljubezen. To potem postane edini način kako čutimo ljubezen. Strah nas je, da če postanemo neodvisni ali se rešimo naših problemov, bomo ostali čisto sami. Ljudje  se čez čas naveličajo dajati pozornost in potrditev naši bolečini in se začnejo odmikati stran od nas, zato se počutimo zapuščene. Naše edino upanje je, da najdemo nekoga novega, da nas vrednotijo in pomilujejo.

5 korakov za izhod iz miselnosti žrtve:

1. Življenje je v naših rokah

Resnica je, da nobeden ne more nadzirati tvojega življenja, ker ti noben ne more nadzorovati misli. Vedno je tvoja odločitev če sprejmeš misel ali ne.

Ko spoznate da vi sami sprejemate svoje misli, spoznate tudi, da lahko sprejemate tudi drugačne misli. In takrat lahko prenehate  svoje življenje 'takšno kot je'  in začnete živeti tako kot vi želite.  Dobro življenje se začne takrat, ko ugotovite da pravzaprav  niste žrtev in konča z učenjem, kako imeti v lasti svoje življenje.

2. Učenje hvaležnosti

Najboljši način kako izstopiti iz miselnosti žrtve je z razvijanjem hvaležnosti. Hvaležnost je preprosto zavestno priznanje kaj vam prinaša radost v življenje in vam omogoča da se osredotočite na ta trenutek.

Usmerjanje pozornosti na hvaležnost vam pomaga da pridete iz samopomilovanja.

3. Učenje odpuščanja

Odpuščanje je vaja pomirjanja s tem, kje ste bili in s tem sprostiti vez ki vam preprečuje stik s zadovoljstvom.

Ko nekomu odpustite, je enako kot bi spustili zapornika na prostost a nato odkrijete da ste bili vi sami zapornik ves ta čas. Negativna čustva ne obstajajo več. Namesto tega čutimo globok občutek miru. Zato je odpuščanje svoboda.

4. Kako oprostit sebi

Imejte v mislih, da je ta proces lahko zelo težek. Lahko vam razkrinka plaz občutkov, ki so se nabirali  leta in leta. Lahko vam ozavesti globoke rane in ranljivost. Lahko vas tudi pripelje do zloma.

Zapomnite si, da se je bolje zlomiti kot pritisk pod katerim ste živeli. Pravzaprav je zlom vse kar vas ločuje od tega, da se imate resnično radi.

5. Besede odpuščanja

Napišite pismo (ni pomembno če je oseb, ki ji pišete umrla ali je še živa) kjer ponudite nekomu ali prosite nekoga za odpuščanje. Če želite, lahko to pismo tudi pošljete,  ga zažgete in ozavestite kako vas ta ritual čiščenja pomirja in prečisti. Lahko opazujete kako ogenj  kuri  vse besede ki ste jih napisali z zavedanjem da vesolje absorbira vse kar ste rekli. Naj ogenj povleče stran bolečino v vas kot povleče besede in papir vase.

Vir: https://www.healyourlife.com/do-you-have-a-victim-mentality, prevedli Kirra Kristjan in Angelica Horvatić
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...