Nastja Spasojević

9 jogijskih vaj za spodbujanje zdravja prsi – pomembna preventiva tako za ženske kot moške!

17. oktober 2019    2393 ogledov

V Sloveniji je rak dojk najpogostejša oblika raka, saj letno zanjo zboli več kot 1.300 žensk, pa tudi do 10 moških. Ja, prav ste prebrali, tudi moški lahko dobijo raka dojk, zato je za oba spola izjemno pomembna preventiva, pri kateri nam lahko poleg zdrave prehrane, rednega mesečnega samopregledovanja, samomasaže in aktivnega življenjskega sloga izjemno pomaga tudi joga.

Kaj lahko joga nauči zahodnjake o zdravju prsi?

Zahodnjaška moderna kultura dojema odnos do prsi kot nekakšen fetiš ali pa ga sploh nima. Čeprav smo navajeni videvati razgaljene ženske prsi na revijah, reklamnih panojih in televiziji ter spodbujamo pomanjkljivo oblačenje, na drugi strani pričakujemo, da se bodo doječe mamice umaknile ali vsaj delno pokrile med dojenjem, medtem ko skušajo zgolj poskrbeti za svojega otroka. Ali je mogoče sploh dojeti, kako objektiviziramo in hkrati zanikamo prsi, nekaj tako prvinskega in božanskega?

Na drugi strani pa so stare kulture ne samo spoštovale prsi, ampak jih celo častile. V tantrični umetnosti in hindujski ikonografiji so bile boginje upodobljene z golimi prsmi in so predstavljale božanstva odprtega srca, polna poguma in življenja, prežeta s kreativnostjo in milino.

Prsi so bile od nekdaj povezane s plodnostjo, pogumom, ljubeznijo in zaupanjem. V ajurvedski medicini so prsi in srce središča inteligence, saj naj bi bile korenina in sedež možganom. 

Kako joga spodbudi in ohranja zdrave prsi?

Nekatere jogijske asane spodbujajo odpiranje prsnega koša in predel srca ter z zvijanjem spodbujajo limfni sistem in cirkulacijo ter tako pospešujejo odplavljanje toksinov iz telesa ter krepitev imunskega sistema.

Globoko dihanje in dihalne vaje, ki spremljajo jogijske asane (sama vritti, kapalabhati in kumbhaka), omogočajo, da kisik prodre globoko v pljuča, ki ga v obilici razpošljejo po celotnem telesu, in tako krepijo imunski sistem.

Dihalne vaje skupaj s celotno asano znižujejo raven stresa in omogočajo telesu, da se sprosti in spočije ter stopi v globoko regeneracijo. Pomirjajo namreč simpatični živčni sistem, ki uravnava odziv boj/beg, in s tem omogočijo, da se vklopi parasimpatični del živčevja, ki omogoči globoko regeneracijo in optimalno funkcijo imunskega sistema.

Energija srčnega centra

Energetsko gledano prsi ležijo na območju četrte, srčne čakre, čakre anahata. Center čakre je na prsnici med prsmi.

Odpiranje tega predela, energetsko in fizično, prinaša občutek širjenja, svobode, veselja – a tudi ranljivosti, včasih bolečine in žalosti. Kadarkoli odpiramo srčni predel, postajamo vedno bolj odprti in tudi ranljivi, zato moramo biti nežni in potrpežljivi.

Energija srčnega centra predstavlja sveto žensko moč – odprto, srčno, razgaljeno Kali, divjo, a sočutno manifestacijo ženske božanskosti, ki nas opominja, da sta potrebna izjemen pogum in divji duh, da lahko živimo življenje v skladu s svojim srcem in da dovolimo, da je ta naš center. 

9 jogijskih vaj za spodbujanje zdravja prsi

Uporabi spodnje jogijske vaje za spodbujanje cirkulacije, delovanja limfnega sistema in energijskega pretoka v prsih. 

1. Namaskaram

Korist: svojo pozornost usmerimo na predel prsi – kamor usmerimo pozornost, tja steče energija, ki spodbuja ravnovesje.

Kako: začni stoje ali sede, položi svoje roke v molitveni položaj ob prsnico, na energetski sedež svojega srca, in se v mislih pokloni ženski božanski energiji, ki živi v tvojih prsih.

Dihaj v srčni center, čakro anahata, ki je na tvoji prsnici, in si predstavljaj, kako jo preplavljata ljubezen in zdravje. Pokloni se temu svetemu prostoru v sebi, ki je vir tvoje ljubezni in sočutja, središče številnih energetskih povezav.

Dihaj globoko trebušno: vdihni v trebuh in ga ob vdihu izboči. Z vdihom nadaljuj vse do prsnega koša in ga napolni s kisikom. Zadrži vdih za nekaj sekund, nato zelo počasi izdihni, ob izdihu štej do osem.

 2. Otrok

Koristi: stisne sprednji del telesa in prisili širjenje in raztezanje hrbtnega predela prsi. Pljuča, jetra, ledvice in slinavka se sprostijo in napolnijo s prano.

Kako: poklekni na blazino in se skloni naprej čez svoje noge, tako da približaš svoje boke petam in trebuh svojim stegnom. Spusti svojo glavo na tla in ji dovoli počitek.

V tem položaju se sproščaj in leži približno 3 do 5 minut. Dihaj umirjeno skozi nos.

3. Sedeči zasuk hrbtenice

Koristi: zasuk hrbtenice v sedečem položaju in sprostitev ramen ter raztezanje prsnega koša pripomorejo k razstrupljanju hrbtnih organov, spodbujanju limfnega sistema ter raztezanju sprednjega dela prsnega koša.

Kako: stabilno, a udobno se usedi na blazino. Iztegni levo nogo naprej in upogni svoje desno koleno ter položi desno nogo čez levo na tla. Nogi sta zdaj prekrižani. Nato dvigni svojo levo roko, jo upogni v komolcu in jo položi čez desno koleno, kot bi jo želel potisniti na stran, nazaj proti levi.

Pogled usmeri proti desni rami in se s celotnim telesom počasi zasukaj v smeri pogleda. Položaj zadrži za vsaj 8 globokih vdihov in izdihov in nato ponovi še na drugi strani. Vdihuj skozi nos in izdihni skozi usta.

4. Bojevnik II

Koristi: odpira prsni koš in spodbuja limfno drenažo prsi med dviganjem rok. Odpira srčno čakro in nas odpira ranljivosti, zaupanju in občutkom povezanosti.

Kako: stopi v razkorak. Začni z desno nogo naprej, usmeri stopalo v desno, upogni desno koleno tako, da ga poravnaš z gležnjem. Napni stegno leve noge. Razpri roke v T in dvigni dlani malce navzgor za povečano limfno drenažo.

Globoko dihaj in položaj zadrži za 8–10 vdihov in izdihov, vdih skozi nos, izdih skozi usta. Nato ponovi na drugi strani.

5. Ležeči zasuk

Koristi: odpira prsni koš, spodbuja limfno drenažo sprednjega dela prsnega koša.

Kako: ulezi se na hrbet in pokrči kolena ter jih približaj prsnemu košu. Nato obe nogi položi na desno stran ob telesu. Spodnjo nogo rahlo iztegni, medtem ko naj zgornja ostane pokrčena.

S telesom se zasukaj v drugo smer, stran od kolen. Razpri svoje roke in tako odpri prsni koš. Globoko dihaj in sprosti rame na tla. Pogled usmeri v nasprotno stran od svojih kolen.

Ostani v tem položaju 10 dihov, nato zamenjaj smer.

6. Riba

Koristi: ta položaj je čudovit za dovajanje kisika v srce, prsi in pljuča.

Kako: ulezi se na hrbet in upogni hrbet tako, da se dvigneš v prsnici in opreš na glavo ter ritnici. Pomagaj si tudi z rokami, ki jih upogneš v komolcih in si tako zagotoviš dodatno oporo.

Zadrži položaj za 5 globokih vdihov in izdihov. Dihaj skozi nos.

7. Vrata

Koristi: poskrbi za limfno drenažo stranskega dela prsnega koša, ga odpira in ustvarja pretok.

Kako: usedi se in iztegni levo nogo naprej. Upogni desno koleno proti trebuhu in ga odpri za 90 stopinj navzven. Dvigni roke in se zasukaj na desno, leva roka na desnem kolenu, desna kot podaljšek hrbtenice. Poglej čez desno ramo za 5 dihalnih ciklov vdiha in izdiha.

Zamenjaj roki in se zasukaj na drugo stran ter ponovi.

8. Mrtvak

Koristi: preklopi delovanje živčnega sistema iz simpatičnega v tisti del parasimpatičnega, ki nam omogoča globoko sprostitev in regeneracijo ter spodbuja imunski sistem. Ta vaja je ključna vaja katerekoli sekvence joge.

Kako: ulezi se na hrbet, sprosti roke ob telesu nekaj deset centimetrov od telesa, z odprtimi dlanmi, usmerjenimi navzgor. Noge razpri malo širše od širine bokov.

Vzemi si 10 minut in počivaj v tem položaju ter sproščaj telo centimeter za centimetrom. Dihaj umirjeno skozi usta ali nos. Izdih naj bo daljši kot vdih.

9. Srčna meditacija

Začni sekvenco s srčno meditacijo. Usedi se ali ulezi na blazino, karkoli ti je bližje. Položi eno roko na spodnji del trebuha in drugo na svoje srce. Globoko vdihni in čuti, kako dih potuje od spodnjega dela trebuha vse do tvojih prsi, čuti, kako se ti prsni koš razširi. Predstavljaj si, da tvoje srce prejema ljubečo energijo, in zadrži svoj dih za 4 sekunde. Nato nežno popusti dih in počasi izdihni skozi nos.

To ponavljaj 5 minut. Nato nežno odpri oči in se pobožaj po predelu srca.

Ta sekvenca 9 vaj bo spodbudila limfni sistem, odprla tvoj prsi koš in spodbudila pretok energije v njem. Pomagala ti bo tudi pri globoki sprostitvi in ozaveščanju tega predela telesa. Vključiš jo lahko v svojo jutranjo ali večerno rutino, lahko pa si jo razdeliš po delih in narediš vsako asano posebej čez dan. Telo ti bo hvaležno. Naj ti dobro služi!

Preberi še: 

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 1 leto nazaj
Super. Poskusim. Samo umiriti se moram, saj me ves čas preganja čas in prepolne misli.
Nalagam...