Mojca Koprivnikar

Vzgoja novodobih otrok: 5 preprostih lekcij

13. november 2013    381 ogledov

Prav vsi v neki to─Źki ┼żivimo tudi svoje duhovno ┼żivljenje. V kolikor zavestno bogatimo svojo duhovno dimenzijo bivanja, je lahko na┼íe ┼żivljenje lep┼íe in polnej┼íe. Na┼íi odnosi z ljudmi dobijo druga─Źen pomen. Na tak┼íen na─Źin lahko obogatimo tudi na┼í odnos z otrokom - bodisi kot star┼í ali vzgojitelj.

Ni potrebno, da vsak dan meditirate, jogirate ali hodite h "guruju", da svojega otroka nau─Źite velikih, a preprostih duhovnih lekcij. Ne glede na to v kaj ali koga verjamete, boste svojega otroka verjetno ┼żeleli nau─Źiti spo┼ítovanja do samega sebe, drugih, do narave in vseh ┼żivih bitiji, kako naj bo sre─Źen in uspe┼íen, kako naj se soo─Źa z ┼żivljenjem tudi, ko ne bo ┼ílo vse gladko.

Predstavljam vam nekaj enostavnih duhovnih lekciji, ki jih svojemu otroku lahko vztrajno in postopoma predstavite in ga tako usmerite na pot, ki bo obrodila s polnej┼íim in lep┼íim ┼żivljenjem. Seveda ste prvi in najpomebnej┼íi zgled prav vi.

 

1. Vsakodnevno spodbujajte otrokovo radovednost, njegovo navdušenje in se navdihujte z njim.

Skupaj z otrokom se odpravite v naravo, se ─Źudita in ob─Źudujta ┼Żivljenje, naravo, ┼żivali, cvetlice, sonce, reke, potoke, barve, ki se prelivajo v naravi, na nebu. Pomnite, da ljudje, ki se ─Źutijo povezani z naravo, so fizi─Źno in ─Źustveno bolj zdravi.

2. Spodbujajte zaupanje.

─îe vi ne verjamete v vi┼íjo silo ali bitje (angele, vodnike, samorogeÔÇŽ) si zapomnite, da otroci potrebujejo ob─Źutek, da je ┼Żivljenje z njimi prijazno, potrebujejo ob─Źutek zaupanja. Tukaj naj ponovno spomnim na Einsteinov izrek o pomembni odlo─Źitvi v otro┼ítvu. Ljudje, ki so ┼że od majhnega opremljeni z ob─Źutkom varnosti so tudi ─Źustveno in fizi─Źno bolj zdravi. Seveda morate svojega otroka nau─Źiti, kako se obvarovati pred nevarnostjo, a hkrati ga opremiti z ob─Źutkom zaupanja v ┼Żivljenje. Za za─Źetek za─Źnite zelo preprosto - najprej izklju─Źite iz svojega vsakdana televizijo. ─îe to ne gre, pa z otrokom ne glejte novic in nasilnih filmov (in risank!), saj obstajajo dokazi, da le-ti potencirajo ob─Źutek strahu in posledi─Źno zmanj┼íujejo ob─Źutek varnosti ter zaupanja. S tem postanejo ┼íe bolj ranljivi in dovzetni za negativno energijo.┬á

3.┬áRazvijajte globlje pogovore o ┼żivljenju.

Otroci postavljajo veliko vpra┼íanj, ker i┼í─Źejo smisel o ┼żivljenju in stvareh okoli njih. V─Źasih postavljajo tako izvirna vpra┼íanja, da ┼íe sami ne vemo, kaj bi odgovorili. Takrat je prav, da smo odkriti in da povemo, da tudi mi vsega ne poznamo, da pa lahko poi┼í─Źemo informacije.

Prav tako je pomembno, da otroku razlo┼żimo, da vedno lahko nekaj storimo za bolj┼íi jutri in da lahko aktivno sodelujemo pri tem.┬á

Zanimivi so lahko pogovori o Ljubezni. ┼Żal smo Ljubezen v moderni dru┼żbi zamenjali za zaljubljenost, a Ljubezen je nekaj povsem drugega. Pomembno je vedeti, da veliko otrok, ki sedaj prihajajo na Zemljo, v sebi nosijo vedenje o tem, kaj je brezpogojna Ljubezen. Trenutna dru┼żbena pravila in izobra┼żevalni sistem to vedenje velikokrat v njem pohodi, potla─Źi. Zato pomagajte svojemu otroku, da modrost in vedenje ohranja v sebi, jo ob─Źuti. Povejte otroku, da dobro vedno obrodi ┼íe ve─Ź dobrega in seveda obratnoÔÇŽKot pravi univerzalni zakon privla─Źnosti.

4.┬áOmejite sodobno tehnologijo┬áÔÇô televizijo, radio, ra─Źunalnik, telefonÔÇŽLjudje pogosto uporabljamo tehnologijo, ker ne ┼żimo biti sami s seboj. Otroci, ┼íe bolj kot odrasli, v─Źasih potrebujejo mir, preprosto zato, da so prisotni sami s seboj, da procesirajo vse kar se v njih dogaja. Tehnologija pa ima ravno nasproten u─Źinek ÔÇô otrokom vzame mir in postanejo nemirni. Ob dolgotrajni izpostavljenosti se za─Źnejo pojavljati razli─Źne te┼żaveÔÇŽ

5.┬áNau─Źite svojega otroka hvale┼żnosti.

Bolj smo hvale┼żni za ┼żivljenje in vse darove, ki nam jih prina┼ía, bolj smo odprti za sprejemanje dobrega in lepega v svoje ┼żivljenje. U─Źite svojega otroka hvale┼żnosti ┼że od malih nog in obdarili ga boste z najve─Źjim darilom, ki mu ga lahko podarite.

Pridru┼żite se nam na uricah SPRO┼á─îANJA ZA OTROKE, kjer se bomo nau─Źili preprostih dihalnih vaj za umiritev, ┬╗jogirali┬ź, spoznavali ─Źustva, pisali dnevnik hvale┼żnosti.

 

Vir: http://alkimijasvetlobezaotroke.blog.siol.net/
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...