Maja R. Mihovec

Aromaterapija pri masaži

22. januar 2017    150 ogledov

Aromamasaža je ena čudovita stvar. Po eni strani že samo z maserjevim dotikom poskrbi za sprostitev, relaksacijo in po drugi strani s pravilnim delom zagotavlja lajšanje napetosti in bolečin. Aromaterapevstki pristop, pa te učinke samo še okrepi. Seveda je najbolj idealno, da je aromaterapevtska mešanica pripravljena posebej za nas, glede na naše potrebe in cilje masaže. 

Masaža ugodno deluje na naše telo z več vidikov. Ugodno deluje na kožo, izboljša njen izgled, tonus,  jo prekrvavi, omehča, deluje tudi na podkožno tkivo. Omehča mišice, odpravlja bolečine v mišicah, jih dobro prekrvavi, pomaga pri poškodbah in je odlično sredstvo regeneracije. Masaža prav tako pospeši krvni in limfni obtok. Njeni učinki so blagodejni in dolgotrajni tako na fizičnem kot tudi psihičnem nivoju.

Izjemnega pomena pri masaži je uporaba maziv, ki jih nujno potrebujemo, da ne prihaja do trenja kože, polega tega pa so tudi izjemno negovalna za kožo. Uporabljamo naravna rastlinska olja in/ali masla, ki poskrbijo, da maserjeve roke lepo tečejo, istočasno pa negovalno delujejo na kožo. So bogata z vitamini in minerali, kožo gladijo, mehčajo, vlažijo, ji vračajo elastičnost in jo negujejo. Preko nanosa na kožo vstopajo v naše telo in tako tudi dolgoročno delujejo. Z dodatkom eteričnih olj dobimo mešanice za aromaterapevtsko masažo. Naravna eterična olja so izjemen dodatek pri masaži in poskrbijo za dodatne terapevtske učinke, kot je sproščanje, negovanje kože, razstrupljanje, lajšanje bolečin, psihološki učinki, pospeševanje prekrvavitve, no in nenazadnje tudi prijeten vonj.

Zelo pomembno je katera eterična olja uporabimo in v kakšni koncentraciji. Tako je namen anticelulitne masaže čisto nekaj drugega, ko namen športne masaže in temu ustrezen mora biti tudi izbor tako osnovnih, kot tudi eteričnih olj.

 

Kljub odlični učinkovitosti moramo biti pri izdelavi masažne mešanice pozorni na izbor osnovnega olja, na količino uporabljenih eteričnih olj torej na koncentracijo in na izbor eteričnih olj. 

Po fizičnem naporu uporabimo etrična olja, ki sproščajo in razstrupljajo. To je lahko sivka, atlaška cedra, geranija, brin, petitgrain ... Poprovo meto uporabimo kadar potrebujemo hladilno in/ali analgetično delovanje.  Rožmarin kt.1,8 cineol uporabimo pri težavah v sklepih, saj dobro precirkulira in tudi blaži bolečine. Grenko pomarančo, grenivko, brin in citronski evkalipt dodamo v anticelulitne mešanice. Petitgrain in grenko pomarančo uporabimo proti krčem. Sladko pomarančo, kadilno bosvelijo in neroli dodamo v relaksacijske, antistresne mešanice.  

Tole je na kratko smo nekaj idej. Kombinacij in možnosti pa je seveda neskončno.  

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...