Maja R. Mihovec

Barva mila

14. september 2016    109 ogledov

Postopek izdelave mila doma je danes tudi v našem okolju postal ponovno splošno znan. Ni ga težko izdelati, je pa nevarno in je zato potrebno točno slediti navodilom, ter sam postopek razumeti. Osnovna naloga mila, trdela ali tekočega, je da našo kožo razmasti, očisti in je ne izsuši preveč. Domača mila iz kvalitetnih maščob ter z glicerolom, ki se je tvoril v postopku umiljanja maščob temu povsem zadostijo.

Predvsem trdo milo je tisto, ki nam ponuja ogromno ustvarjalnim možnosti, tako glede oblikovanja, kot tudi glede vkomponiranja različnih dodatkov. Ti dodatki so lahko z namenom doseganja posebnih efektov, kot je npr. piling ali dodatna pena, lahko so z namenom odišavljanja, kot so npr. eterična olja, ali pa so z namenom obarvanja in doseganja bolj privlačnega videza.

 

Gline - Naravne gline lepo obarvajo milo v svojem odtenku. S pomočjo gline lahko tako milo obarvamo na rdeče, rumeno-rjavo ali sivo. Zelena glina je praviloma presvetla, da bi pustila kakšno barvo, bela pa bo milu dodala belino. Količina dodane gline bo določala intenzivnost barve mila. Pozorni moramo biti na to, da glina reducira vodo in naredi milo bolj trdo. Glina sicer deluje blagodejno in detoksikacijsko in je zelo dobrodošel dodatek v milu.

Soli - Sol v milu je super dodatek. Uporabimo lahko fino mleto ali grobo, morsko ali kameno … Milo bo naredila bolj belo in predvsem zelo trdo. Vendar pa pri uporabi na koži ne bo groba. Deluje sproščujoče in dezinfekcijsko.

Semena - Zdrobljena semena sončnice, mak, bučna semena dodajo rahel piling efekt in nekaj barve. Podobno bo deloval tudi koruzni zdrob.

Začimbe - Zelo dobro barvo pusti kurkuma, vendar pa je barva zelo močna tudi za površine na katerih tako milo uporabljamo. Uporabimo lahko tudi suho in zmleto rdečo papriko, peteršilj, curry  …

Kava in kakav - Oboje obarva naše milo v lepi kavni ali čokoladni rjavi barvi. Dodana kava deluje tudi kot piling, medtem ko pravi kakav kožo neguje.

Pri trdem milu imamo tako res veliko možnosti doseganja raznih barvnih, pa tudi negovalnih efektov s povsem naravnimi  sestavinami. 

 

 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...