Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Kako reagirati, ko nekdo s teboj deli nekaj bolečega?

piše: Uredništvo
20. december 2017    2461 ogledov

Ko nekdo z nami deli nekaj bolečega, velikokrat skušamo situacijo izboljšati, podati pozitivnejši pogled, ponuditi nasvet …  Ko se soočimo s težkimi pogovori, skušamo izboljšati stvari in situacije, da ne bi bile tako boleče … Za nas in za naše ljubljene, saj mislimo, da jim bomo s svojo pozitivnostjo in vlivanjem upanja pomagali v tem težkem času ter jim olajšali trpljenje.

A s tem žal bolečo izkušnjo le zavijamo v celofan.

Brené Brown, strokovnjakinja na področju empatije, nam svetuje:

Če s teboj delim nekaj zelo težkega, raje kot nasvete vidim, da mi rečeš: "Uh, to je težko … Sploh ne vem, kaj naj rečem, vendar sem vesel/-a, da si mi povedal/-a."

Zakaj? Ker resnica je, da odziv redkokdaj izboljša situacijo. Kar izboljša težko situacijo, je povezovanje, občutek, da nisi sam, da nekdo razume tvojo situacijo in je ne glede na vse tukaj s teboj.

Le empatija spodbuja povezovanje

Empatija pomeni čutiti z ljudmi.

Je sveti prostor.

Je kot velika temačna jama, iz katere nekdo vpije: ''Obtičal sem, temno je, preveč je zame …'' In mi pogledamo vanjo in rečemo: ''Zdravo!'' Splezamo v jamo in rečemo: ''Vem, kako je tukaj, nisi sam/-a …''

Empatija je izbira, ranljiva izbira!

Če se želim povezati s teboj, se moram najprej povezati z nečim znotraj sebe, kar pozna ta občutek ranljivosti … To pomeni, da se moram povezati s tistim ranjenim delom sebe, ki je nekoč doživljal podobno, kot doživljaš zdaj ti. In to je izjemno ranljivo. Zahteva pogum. Zahteva odprtost in iskrenost.

Če želim pomagati svoji hčerki, ki ji je težko v šoli, ker jo nekdo zbada, moram sama v te občutke, kako je, ko te nekdo zbada, in jih začutiti. Kar pa ni lahko. Veliko lažje bi bilo podeliti nekaj 'pametnih' nasvetov, kako naj izboljša svojo komunikacijo in priljubljenost. 

Kako se resnično povezati?

  • Vživi se v vlogo: zmožnost občutiti čustva drugih in prepoznati njihovo stališče kot nekaj, kar je njihova resnica.
  • Ne obsojaj – kar je težko, saj v tem v večini uživamo. :(
  • Prepoznavaj čustva v drugih in o se o njih pogovori.

Poglej si čudovit video o empatiji avtorice Brené Brown, ki je vodilna raziskovalka na področju ranljivosti, empatije, jeze, sramu:

 

P. S.: Videoposnetek ima slovenske podnapise. Vklopiš jih tako, da na dnu klikneš na tretjo ikonico z leve in v rubriki podnapisi izbereš slovenščino.

Vir: povzeto po Brené Brown, https://www.youtube.com/watch?v=1Evwgu369Jw
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...