Tina Ananda

Čarobno razmišljanje in Paulo Coelho

piše: Tina Ananda
2. januar 2023    468 ogledov

Dragi moji, v 6. razredu OŠ me je okužil en citat Paula Coelha, ko sem prebrala njegovo knjigo Alkimist, in verjetno že veste, kateri :) Citat se glasi: »Ko si nekaj res močno želiš, stremi vse stvarstvo k temu, da se ti sanje uresničijo.« In bila sem »pečena«… do enega leta in pol nazaj :)) Ko sem sama ugotovila, da to spada pod tako imenovano »Magično razmišljanje« ali »Magical thinking«, kot to imenujejo v psihologiji. Pravzaprav je to celo zelo egocentrično in narcistično, če verjamemo, da se celo stvarstvo trudi ugoditi naši želji.

Čarobno razmišljanje ima otrok, ker še ne more biti v stiku z realnostjo, kar je čisto ok. Ni pa zdravo, če tako razmišlja odrasli človek, kajti to lahko ima zanj hude posledice, ko ne prepozna pravočasno opozorilnih znakov in je v zanikanju. Se je to že vam kdaj zgodilo?

No, najmilejša posledica je razočaranje. Lahko celo hudo razočaranje. Hujša posledica pa je, da se ti lahko življenje sesuje, ker nisi pravočasno opazil problemov ali odstopil od projekta ali odnosa, ker verjameš »da se vse zgodi z razlogom« in da te »ta situacija nečesa uči«.

Življenje ni šola in življenje nam ne daje nobenih lekcij. To si samo človek tako tolmači. Bi rekli, da življenje psu daje lekcije? Verjetno ne. Zakaj bi jih potem vam? Življenje samo je. Vse se zgodi, potem pa mi najdemo razlog.

Največ, kar lahko narediš, je, da si v sedanjem trenutku miren, radosten in sproščen. Potem pa, če želene stvari pridejo ali ne, nima veze, ker si že miren, radosten in sproščen – tvoje psihološke potrebe so zadovoljene. Kako pa priti do tega notranjega miru? Ja, sigurno je potrebno umiriti ali celo ugasniti našo »iskalno« energijo, ki stalno nekaj išče, postaja in dosega. To pa lahko traja kar nekaj mesecev, da se ta momentum energije izpoje in izčrpa. Kot ne moremo drveče ladje ustaviti na mestu, tako ne moremo te iskalne energije ustaviti v trenutku. Kot pri ladji (ki ima zadaj momentum hitrosti – energije), se mora tudi naša iskalna energija počasi ustavljati in izpeti do konca, da se lahko umiri in ustavi. Ahhh počitek :)

Ko se vaša iskalna energija ustavi, se posušijo vsa vprašanja in vsi "zakaj, zakaj, zakaj", in lahko končno neobremenjeno in sproščeno zaživimo svoje življenje v miru in radosti.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...