Maja R. Mihovec

Čistila v mojem domu: pepel, soda, rastline, jajčne lupine

12. december 2016    385 ogledov

Nadaljujemo s temo čistil. Tokrat malce ponovimo o pepelu, omenjamo še sodo, jajčne lupine in rastline s saponini. Ja, čistila za naš dom ... z malce iznajdljivosti in dela so praktično zastonj, predvsem pa nestrupena.

Pridobivanje in uporaba pepela

O pepelu smo že pisali, tako da tokrat le na kratko obnovimo. Torej v mislih imamo pepel narejen samo iz lesa. Do tega pridem z lahkoto sami, če le imamo kamin ali pa vrt na katerem si lahko pripravimo pepel. Pepel je bazičen in učinkovito odstranjuje maščobo (umazana posoda), ter trdovratno umazanijo v žarih, pečicah ipd. Poleg tega raztopina pepel dobro čisti steklene površine.

Soda

Poznamo več vrst sode, vendar pa se v  gospodinjstvu uporablja soda bikarbona (lahko tudi pecilni prašek), ki je sama po sebi odlično univerzalno čistilo za pranje posode, kuhinjskih korit, keramike ipd.

Dobro se kombinira s soljo in citronsko kislino, s katero tvorita reakcijo.

Kaj nam ponujajo rastline?

Uporabljamo rastline, ki vsebujejo saponine. To je lahko divji kostanj, breza, preslica, milnica ipd. Le pravi čas si moramo narediti zalogo. In rastline nam ponujajo tudi eterična olja - nujna sestavin vsakega gospodinjstva, ki s svojimi lastnostmi pomagajo pri odganjanju škodljivcev, kot so npr. molji, poleg tega pa delujejo tudi razkuževalno, anti fungicidno, anti mikrobno ipd. V ospredju  nedvomno čajevec, evkaliptus, eterična olja začimbnic, iglavcev in citrusov.

Jajčne lupine

Ja tudi z njimi se lahko malce poigramo.  Če jajčno lupino zdrobimo in stresemo v kuhinjski odtok bomo tako odstranili nabrane obloge. Jajčna lupina ima namreč ostre robove, vendar pa odtokov ne poškoduje, saj je preveč krhka.  Uporabimo jajčno lupino od enega jajca. Ali pa če jo zmešamo s praškom in s to mešanico odstranimo  težko dostopna mesta v steklenicah.

Vir: www.bogastvo-travnika.si, revija bodi eko
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...