Maja R. Mihovec

Čokobalm

21. september 2017    73 ogledov

Z nižjimi temperaturami tudi naše ustnice potrebujejo izdatnejšo nego. Naredimo si okusen balzam s čokolado, kakavovim maslom in oljem makadamije.

 

Sestavine:

6g kakavovo maslo

9g olje makadamije

4g čebelji vosek

5g posebnih olj (uporabili smo 2g olja šipka in 3g olja maline)

2 kapljici vitamina E

Ščepec grenkega kakava

Za izdelavo potrebujemo še 2 posodi za vodno kopel in lončke kamor bomo shranili naš balzam.

 

Prilagoditve:

Recept lahko seveda prilagodimo našemu okusu, vendar pa glede na to, da je namen izdelava čokoladnega balzama, se dodatku grenkega kakava, kakavovega masla in olja makadamije skorajda ne moremo izogniti. Kakavovo maslo ima seveda značilen čokoladni vonj, polega tega pa izdelku tudi doda trdoto. Olje makadamije uporabimo, ker ima vonj po oreščkih. Droga podobna olja, kot npr. lešnikovo, orehovo … ga namreč nimajo. Poleg tega ima dolg rok uporabe in se hitro vpije. Ker delamo balzam za ustnice je pomembno tudi, da uporabimo maščobe, ki so okusne.

 

Namesto čebeljega voska lahko uporabimo candelilla vosek. Tako bomo dobili veganski balzam. Candelilla vosek naredi izdelek bolj trd, zato ga uporabimo manj, razen če želimo večjo trdoto.

 

 5g posebnih olj ni nujen dodatek. Lahko enostavno povečamo količino kakavovega masla in olja makadamije. Lahko pa dodamo druga okusna olja, kot je npr. kokosovo maslo, mandljevo olje ipd.

 

V tem receptu smo uporabili 2g olja šipka, ker lepo poskrbi za poškodovano in hrapavo kožo in 3g olja maline, da dodamo malo zaščite proti sončnim žarkom.

 

Postopek:

Vse sestavine stehtamo. V manjšo posodo dodamo najprej vosek in kakavovo maslo, ki ju na vodni kopeli stopimo. Dodamo druga olja in dobro premešamo. Ko se začne masa zgoščevati dodamo vitamin E in kakav. Pazimo, da se kakav dobro prerazporedi, da ne ostanejo grudice. Ko je vse skupaj že precej ohlajeno in zato tudi gosto, nadevamo v lončke. Počakamo, da se čisto ohladi in zapremo.

 

Ker imamo samo maščobno fazo ni potrebno dodajati konzervansa. Tudi eteričnih olj v balzam za ustnice ne dodajamo. Rok uporabe je vsaj 6 mesecev, če so imele vse uporabljene maščobe daljši rok trajanja od tega.

 

Zabavno:

Morda vam uspe koga nahecati, da ste naredili domač čokoladni namazJ)))

Vir: www.bogastvo-travnika.si
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...