Društvo Tolmun

Enostavna energetska vaja za čas zime: ena kaplja odpre cikel

13. december 2017    1261 ogledov

Nastopil je čas padavin: dežja, snega. Megleni dnevi so turobni, pa vendar so nadvse dobrodošli, saj naravi prinašajo potrebno vlago: za transformacijo odpadlih listov v prst; za hrano koreninam in semenom v zemlji, da bodo lahko pognale korenine in spomladanske brsti.

Brez padavin je zemlja suha, prašna, pusta

Rastline, živali, ljudje brez vode ne preživijo. Obilica padavin oživi potoke in reke, prečisti blatne struge in odpre zamašene pretoke. Prenavlja in omogoča bogatijo narave. Poljedelci poznajo rekla: "Ena kaplja ustvari tisoče nihajev. Ena kaplja omogoči tisoče valov. Kaplja za kapljo – tisoče semen vzklije. Kaplja za kapljo napolni tolmun."

Ena kaplja je resda majcena, prozorna in skoraj nevidna, pa vendar izrazna v kolobarjih, ki jih povzroči na vodni gladini. Spominja me na či gong vadbo, energetsko gibanje, ki je na zunaj vidno kot minimalno enostavno premikanje; znotraj pa se veliko več občuti in doživlja.

Človekovo telo v veliki meri vsebuje tekočine; omenja se od 45 odstotkov do 80 odstotkov, kar je odvisno od starosti. Voda je osnovna sestavina celic, tkiv in telesnih tekočin. Že pri 10 odstotkih izgube telesne tekočine človek otrpne in se ni več sposoben ustrezno premikati, pri večji izgubi pa se pojavi stanje šoka, kar lahko ogrozi življenje.

Veliko raziskav je že bilo in še bo izdelanih o vodi. O spominu in občutkih vode je pisal pokojni japonski znanstvenik Masaro Emoto, ki je dokazal, da voda odreagira na različno glasbo, besede ... S širšimi raziskavami in nenavadnimi odzivi vode na različne vibracije se ukvarjajo tudi na Inštitutu Bion v Ljubljani.

Zima je energetski čas, metaforično označen kot voda

Po smernicah tradicionalne kitajske medicine se vitalne energije petih elementov dvigujejo in spuščajo v dnevnih ciklih in v skladu z letnimi časi. Vsak od nas je edinstvena in samostojna mešanica teh energetskih vplivov. Zima je energetski čas, metaforično označen kot voda.

V času zime se nam zdi, da narava miruje, ždi, počije, da se lahko notranje obnovi. Legendarni Rumeni cesar, ustanovitelj tradicionalne kitajske medicine, je pred tisočletji zapisal: "Pozimi je vse  skrito. Zima je letni čas, ko se vse umakne v globine zaradi zunanjega mrazu. V tem času se aktivno delujočih energij ne sme motiti niti jih razpršiti, saj se tako omogoči, da se notranje rezerve v nas ponovno utrdijo."

Preprosta energetska vaja

Ena preprosta energetska vaja je v tem obdobju kot kaplja, ki zariše kroge v vodno gladino.

Ko jo vztrajno ponavljamo, zaris ne zbledi, nasprotno, se poglobi.

Kljerkoli smo, za trenutek vso pozornost obrnemo vase. Globoko se sprostimo. Ne oprijemamo se ničesar. Sprostimo prste na nogah in na rokah. Misli so se spremenile v barve, ki jih spuščamo v morje vode. Katerakoli misel pride, kapne kot kaplja tinte v ocean. Se razpusti, pomeša in odpluje.

Globok vdih in globok izdih. Z vdihom rahlo dvignemo ramena, z izdihom jih rahlo in sproščeno spustimo. Z vsakim vdihom v telo prihaja bela barva. Z vsakim izdihom gre kaplja tinte iz nas v ocean. In vsak izdih porine zmazek tinte dlje in dlje od nas.

Enakomerno dihamo; rahlo dvigujemo in spuščamo ramena. Nenadoma začutimo prozorno belino v telesu, v glavi. Vse je jasno in čisto. Ni teže. Ni obveznosti. Vse je lahkotno in toplo. Globoko občutimo to lahkotnost v telesu. Prijetno je. Tako smo se pripravili za či gong vadbo. Zdaj lahko zadihamo z oceanom.

Deli svoje mnenje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Uršula
  komentiral 3 leto nazaj
Zelo lepo, nekaj novega, svežega. Hvala, lp.
Nalagam...