Simona Vrhovec

Energijske tehnike za dvig energije

16. april 2021    1880 ogledov

Energijske tehnike lahko uporabljamo za različne namere. Pomembno je le, da jih izvajamo čim pogosteje, da ni prevelikega nihanja v naši energiji. In energijske tehnike niso nujno težke, pravzaprav so to večinoma le zavestna dejanja in opazovanje nas samih.

Kako si lahko torej pomagamo kar sami?

Z vami bom delila nekaj smernic, ki so se v mojem življenju izkazale kot veliko darilo. In za to si vzamem čas. Različne tehnike porazdelim čez dan, in to je nekaj tako samoumevnega, da je postalo del vsakdana.

Produktivnost je večja, počutje je boljše in predvsem se lažje soočam z različnimi izzivi. 

Preprosto zato, ker negujem vseh pet koš (pancha koshas), ki jih lahko na kratko razložim kot pet nivojev oz. plasti človeka.

Neguj vseh pet koš/nivojev/plasti človeka!

Annamaya kosha – fizično telo

Zanj poskrbim tako, da redno vadim jogo, se gibljem na svežem zraku in seveda uživam satvično hrano.

Ta hrana je lahkotna, svetla, temelji na rastlinski prehrani. Hrana je medicina, in če jemo kakovostno, ekološko, lokalno hrano, poskrbimo, da se naše fizično telo počuti zdravo in vitalno. In posledično tudi polno energije.

Tukaj si lahko pogledate dve sekvenci joge hatha, prva je za začetnike in deluje očiščevalno, druga pa je nadaljevalna joga:

Pranamaya kosha – energijsko telo

Za energijsko telo poskrbim z rednim izvajanjem dihalnih in pranajamskih tehnik. Zagotovo je ena izmed pomembnejših prav praksa nadishodana pranajame.

Lahko si jo ogledate na posnetku spodaj:

Manomaya kosha – mentalno telo

Pri negi mentalnega telesa je res ključnega pomena, da opazujemo svoje misli. Iz misli pridejo besede in nato dejanja. Zavestno raziskovanje miselnih vzorcev nam pokaže različna omejujoča prepričanja, begajoč um, misli, polne negativizma.

Vsekakor nam pomaga praksa koncentracije, zagotovo pa meditacija. Misli so namreč vibracija. Tako lahko zaradi ves čas negativnih misli oseba šibi svojo energijo. Lahko pa s pozitivno naravnanostjo dviguje vibracijo in začne iskati rešitve v situaciji, ki ni idealna. Z zamenjavo perspektive vidimo svet z jasno vizijo. 

Vijnyanamaya kosha – telo modrosti

Vijnyanamaya kosha je telo modrosti in hrani vse informacije, ki jih zberemo v manomaya koshi. Tu sta ključna introspekcija in odgovor na vprašanje: ”Kdo sem jaz?”

Velikokrat namreč živimo po priučenih konceptih, ki zagotovo ne ustrezajo nam, temu stoletju ali naši zavesti. Z dvigom osebne zavesti in zavedanja lahko dvigujemo tudi kolektivno zavest. Tako nam bo tudi pri tem v veliko pomoč meditacija. Ko sprostimo čustveni, energetski, fizični in mentalni balast, pa lahko pridemo v stik s svojo pravo esenco.

Anandamaya kosha – telo blaženosti

Bistvo duše in razumevanje, kaj je naša prava narava. Praksa hvaležnosti, sočutja in notranjega sveta nas vodi k dvigu naše energije. Velikokrat nam tu pomaga tudi praksa joga nidre.

Kot vidite, so energijske tehnike preproste, če si le dovolimo pogled na svet malce bolj podrobno. Če ne zaznavamo sebe le kot telo. Smo kompleksna bitja s preprosto in mogočno esenco. SMO ČISTA LJUBEZEN.

Ozavestimo ljubezen do sebe, drugih in planeta vsak dan. Tako bomo zagotovo negovali najvišjo vibracijo.

Preberi še:

Deli svoje mnenje! 5
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Matija
  komentiral 7 mesec nazaj
Hvala Simona.
Matija
  komentiral 7 mesec nazaj
Hvala Simona.
Matija
  komentiral 7 mesec nazaj
Hvala Simona.
Franc VOHL
  komentiral 7 mesec nazaj
Hvala.
DARJA
  komentiral 7 mesec nazaj
Hvala ❤
Nalagam...