Kaja Kastner

Kaj je joga nidra?

piše: Kaja Kastner
28. december 2016    2217 ogledov

Joga nidra je manj znana tehnika v jogijski tradiciji in v prevodu pomeni jogijsko spanje. V tekstih se ta besedna zveza omenja v Mandukjo Upanišadah in kasneje v Hatha Joga Pradipiki, tehnike izvajanja pa šele v tekstu Yoga Taravali avtorja Jogi Adja Šankaračarja. Kasneje so v 70. letih prejšnjega stoletja Svami Satjananda Sarasvati, Svami Rama in Šri Ram Šarma Ačarja dodelali tehnike joga nidre ter ponesli to znanje v svet. V zadnjih letih so bile narejene tudi številne znanstvene raziskave, ki potrjujejo fiziološke, psihološke in terapevtske učinke joga nidre.

V jogi nidra je naša zavest v drugem stanju, ki pa ni spanje in ni sanjanje. Cilj v procesu sproščanja telesa, zaznavanja dihanja, občutkov in vizualizacij ter ponavljanja pozitivne odločitve (sankalpe) je ostati buden ter zavestno opazovati vse procese v našem umu. Z vadbo počasi razvijamo sposobnost opazovanja podzavesti ter končno tudi širjenja zavesti. Joga nidra krepi sposobnost pratjahare, torej stanja, v katerem usmerjamo pozornost z zunanjih objektov v notranjost, kot je zapisano v Patanjalijevih joga sutrah.

Kako izvajamo jogo nidra?

1. Sama tehnika je preprosta, saj potrebujemo le miren in temen prostor, kjer lahko ležimo na hrbtu ter mentalno sledimo navodilom učitelja ali poslušamo posnetek. Pomembno je, da je vnos informacij skozi pet čutil zmanjšan, zato ugasnemo luči, zatemnimo prostor in zapremo oči. Telo sproščeno leži v savasani, ležečem položaju na hrbtu, dlani so obrnjene navzgor. Tako najbolj zmanjšamo tudi taktilne zaznave. Prostor, kjer vadimo, naj bo prezračen, vendar brez prepiha. Oblačila, ki jih nosimo, naj bodo udobna in topla. Umu dovolimo, da zaznava zunanje zvoke ter jih samo opazuje in se seli od enega k drugemu. Čez nekaj časa se um avtomatično umiri.

2. Naslednja stvar, ki jo v mislih izrazimo, je sankalpa. Sankalpa je pozitiven, kratek in v sedanjem času izražen namen, ki ga v mislih trikrat ponovimo. Dobro je, da pred vadbo razmislimo in izberemo svojo pozitivno namero, ki je usmerjena v napredovanje naših osebnih karakteristik ali dvig pozitivnih lastnosti. Nikoli ne izberemo sankalpe, ki vključuje besedo ne oz. zanikanje nečesa. Raje izberemo pozitivno trditev. Ko enkrat izberemo sankalpo, je ne spreminjamo, dokler ne dosežemo rezultatov. Ti pa so odvisni od narave namena in tega, kako globoko jo bomo vsadili v svoj um.

3. Temu sledi prenašanje zavedanja oz. pozornosti po različnih delih telesa. To izvajamo mentalno, brez premikanja telesa. Ko učitelj omeni del telesa, to v mislih ponovimo, pomislimo na ta del oz. se ga zavedamo. Potek zavedanja delov telesa se vedno začne pri desnem palcu na roki in gre zelo podrobno do desnega mezinca na nogi, nato preide na levo stran, zadnjo stran in nazadnje na sprednjo stran telesa.

4. Fizično sproščanje se nato nadaljuje z zavedanjem svojega dihanja, katerega ritma ali globine ne spreminjamo. Samo opazujemo vdih in izdih, gibanje popka ter dotik zraka od nosnic do pljuč in nazaj. Pri tem lahko mentalno izvajamo tehniko nadi shodhana pranajame. Te tehnike poleg globoke sprostitve in koncentracije povečujejo energijo in jo usmerjajo v vsako celico telesa.

5. V naslednjem koraku prebujamo različne občutke v telesu, ti so vedno v paru, na primer hladno in toplo, težko in lahko, bolečina in užitek ali veselje in žalost. Obujanje parov občutkov harmonizira delovanje desne in leve možganske polovice in pomaga uravnavati funkcije, ki so navadno nezavedne. Ta praksa pomaga tudi razviti notranjo moč na čustveni ravni in prinaša čustveno sprostitev.

6. Predzadnja faza prinaša mentalno sprostitev. V tem delu vadeči vizualizira različne predmete, prizore iz narave oz. simbole, ki jih učitelj omeni. Ker imajo te slike univerzalno sporočilno vrednost, v tem stanju spodbudijo asociacijo s prizori iz podzavesti, ki se nato dvignejo v zavest. Praksa vizualizacije razvija naše samozavedanje in sprosti um tako, da ga osvobodi motečih samskar. Z zavedanjem samskar iz podzavesti se jih osvobodimo in nimajo več vpliva na naše vsakodnevno delovanje. Ta praksa tako tudi vodi um v koncentracijo in meditacijo.

6. V zadnji fazi, ko je um očiščen in podzavest zelo dovzetna za nove informacije, mentalno trikrat ponovimo svojo sankalpo. Tako jo vsadimo v podzavest, zato je zelo pomembno, da je pozitivna in v sedanjem času. Ob tem moramo imeti iskreno zaupanje, da bo namen učinkoval. Zaupanje krepi učinek namena na podzavest, ki se bo izrazil v realnem življenju.

7. Joga nidra se konča s ponovnim zavedanjem telesa in okolice. Nikoli je ne zaključujemo hitro, brez postopnega prehajanja zavedanja v fizično stvarnost.

Cilj joge nidra je, da ostanemo budni in mentalno izvedemo vse te prakse. Če se nam zgodi, da zaspimo, ni nič narobe. To le pomeni, da je telo potrebovalo spanec in da potrebuje več prakse joge nidra.

Um skladišči vse

Rišiji, jogijski modreci, so do potankosti spoznali um in njegovo delovanje, zato so iznašli tudi tehnike, kako ga sprostiti in očistiti nepotrebnih vtisov ali samskar. V jogijski vedi je znano, da vsi vtisi, ki jih prejmemo prek petih čutil v svojem življenju od rojstva dalje, ostanejo zapisani v umu. To so samskare, ki ostajajo v podzavesti, a vseeno učinkujejo na našo sedanjost, predvsem takrat, ko delujemo nezavedno, avtomatično, iz navade ali strahu oz. priučeno. Globoko zasidrane samskare pogojujejo naše misli in izkušnje ter nas silijo, da delujemo na določen način. So tudi vzrok za fizične napetosti, mentalne motnje in bolezni. Samskare nas omejujejo na poti naše notranje rasti in razvoja. Posebnost vtisov v podzavesti je ta, da so shranjeni v obliki simbolov, ki pa s seboj nosijo veliko število informacij. V normalnem budnem stanju nimamo dostopa do podzavesti, vendar v sproščenem stanju prek vizualizacije simbolov povezujemo zavestno budno stanje s svojo podzavestjo.

V teh stanjih lahko podoživljamo različna čustva ali spomine, nepotešene želje, bolečino, strahove ali komplekse. To nam nakazuje, da se je material iz podzavesti začel manifestirati. Naša naloga je, da to opazujemo, kot bi gledali film. Ostanemo le zavestni opazovalec slik in jih ne analiziramo, ocenjujemo ali sodimo. To je način, kako sprostimo odvečne samskare. Veliko energije je potrebne, da ohranjamo samskare v podzavesti, in ko se jih enkrat osvobodimo, najdemo ogromno nove energije, ki jo lahko usmerimo v druge aktivnosti. Po določenem času uvidimo svojo pravo naravo ter zmanjšamo konflikt med zavednim in nezavednim. Brez čiščenja samskar ni pravega napredka v jogi.

Znanstveno dokazani učinki joge nidra

Joga nidra je bila deležna znanstvenih raziskovanj. Predvsem v zadnjem desetletju je bilo narejenih več znanstvenih preizkusov na posameznikih, ki so vadili jogo nidra. Zapisani so naslednji učinki joge nidra:

 • sprosti se osrednji živčni sistem, s tem tudi avtonomni živčni sistem, umiri se tempo metabolizma telesa, mišice se sprostijo, arterije se razširijo, kar povzroči znižanje krvnega tlaka in pomembno vpliva na zdravje srca in ožilja,
 • možgansko delovanje se umiri, možgani v tem stanju producirajo alfa valove,
 • zmanjšajo se anksiozna stanja in stres, 
 • poveča se odpornost telesa,
 • vrednosti hemoglobina se povečajo,
 • sprostijo se notranji organi, kar vpliva na boljšo absorpcijo in asimilacijo hrane,
 • pozitivno vpliva na odpravljanje psihosomatskih bolezni,
 • izboljšajo se dihalne funkcije in s tem stanje astme,
 • poveča se občutek dobrega počutja, zadovoljstva in sreče,
 • poveča se sposobnost učenja in pomnjenja,
 • pozitivno vpliva na spanje.

Joga nam je dala še eno tehniko, s katero delujemo na fizično telo, zavest in podzavest. Redna vadba joge nidra ima tako globoke učinke, ki so opazni na našem počutju in fizičnem telesu.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...