Mokini Yoga Studio, mednarodna šola hatha joge

Meditacija v šestih korakih

11. avgust 2014    1558 ogledov

Verjetno ste že slišali za meditacijo oziroma za način umirjanja miselnih procesov, vendar kako se odločiti za meditacijo, ki ustreza vam? Poznamo veliko vrst meditacij, najbolj poznane so integralna meditacija, raja meditacija, jnana meditacija, transcendentalna meditacija, tantra meditacija, karma meditacija, mantra meditacija in še veliko drugih.

Kako se odločiti za tisto pravo?

Pri svojem delu vodenja joge je to pri tistih udeležencih, ki se šele seznanjajo z jogo, precej pogosto vprašanje. V resnici ni to prav nič posebej naporno delovanje, kot se morda sliši, gre za posebne tehnike in reden trening, kar lahko usvoji prav vsak. V Indiji so nas seznanili z različnimi vrstami in vsako sem dojemala drugače, končni učinek pa je bil podoben, celo enak. Umiritev misli, vsesplošno dobro počutje in usmerjanje pozornosti navznoter.

Tokrat se bomo seznanili z mantra meditacijo. Pri integralni meditaciji vas iniciirajo in prejmete svojo osebno mantro – pranavo. Pri tem načinu meditiranja pa si lahko izberete mantro sami, najbolj znana je OM.

1. Izberite mantro

Mantra je beseda ali fraza, ki jo v mislih ponavljate med meditacijo. Namen ponavljanja besede oz. mantre je usmerjanje pozornosti na to mantro. Mantra ima posebno vibracijo in tako pozitivno vpliva na nas, poleg tega pa s ponavljanjem preusmerimo svoje misli na ponavljanje ene in iste besede in se tako odvrnemo od trenutnih skrbi, stresa in globljih napetosti. Gre za prijeten občutek olajšanja, miru, ki se sprosti v nas po določenem izvajanju, ponavljanju samo ene besede. Kmalu ugotovimo, koliko misli nam ves čas bega sem ter tja, in Indijci imajo kar prav, ko naš um primerjajo z divjo opico, ki ves čas teka sem ter tja.

2. Najdite udoben prostor

Idealno je seveda, da izberete prostor, kjer je mirno, in da vas tisti čas, ko meditirate, ne bo nihče motil. Lahko izberete prijeten gozdiček, morda prostor ob morju, ste na svojem vrtu ali v dnevnem prostoru. Najbolje je, da imate v svojem domu izbran prostor, kjer se počutite prijetno. Sedite lahko na stolu, kavču ali na tleh. Ni nujno, da ste v jogijskem položaju sukhasani, naj bo le čim bolj prijetno. Vsekakor lahko meditirate tudi v ležečem položaju, če so okoliščine take, da ne morete sedeti s pokončno hrbtenico.

3. Pozornost na dihanje

Zaprite oči in usmerite pozornost na umirjeno in globoko dihanje. Z globokim vdihom polnite svoj trebuh, širite rebra in pošiljajte zrak vse do prsnega koša. Z izdihom odhaja zrak v obratni smeri navzdol. Dihanje naj bo čim bolj neslišno in umirjeno. Pred meditacijo lahko prakticirate posebno dihanje, nadi shodana pranajamo, ki je odlična priprava na meditacijo. Pa vendar je za začetnike že dovolj, da čim bolj umirjeno in globoko dihajo, pri čemer usta ostajajo zaprta.

4. Ponavljanje mantre

Ko tako umirjeno dihate, začnite v mislih ponavljati mantro OM ali katerekoli drugo. Lahko je tudi ponavljanje besede, kot je ljubezen, mir, radost, sreča, zdravje ali kaj podobnega. Pri tem ne premikate ustnic in jezika. Naj se ritem ponavljanja razvije sam od sebe, dovolite in se predajajte, ko odhajate v stanje globljega miru. Beseda se bo lahko med ponavljanjem 'raztegnila', predrugačila ali pa se spremeni naglas besede v mislih. Nič je ne popravljajte, le ponavljajte jo.

5. Misli

Med meditacijo ne poskušajte nadzorovati misli, morda pridejo k vam z namenom. Poglejte jih in nato dovolite, da odidejo. Nežno preusmerite pozornost na ponovno ponavljanje mantre.

Pridejo dnevi, ko je naša glava polna misli in smo res napeti, in takrat dovolimo, da misli ostajajo dlje časa. Namen meditacije je, da se sprostimo in umirimo. Dovolimo si, da je to vsakič enkratna in neponovljiva izkušnja, ki prinaša notranji mir, in ne dodatnega stresa.

6. Počitek

Meditacijo na začetku izvajamo manj časa. Včasih je dovolj že dve minuti, nato pa sčasoma postaja meditacija daljša, 10 minut, 20 minut oziroma celo uro. Odvisno od vsakega posameznika – čas meditiranja prilagodite svojim potrebam. Običajno podaljšanje pride spontano, saj občutimo pozitivne učinke na naš celotni sistem.

Idealno je meditirati 20 minut zjutraj pred začetkom delovnega dne in in zvečer okoli 19. ure.

Po koncu meditacije ostanemo nekaj časa še v položaju, nežno prenehamo ponavljati mantro in se osredotočimo na polni jogijski dih. Občutimo stik telesa s tlemi, zaznavamo zunanje zvoke, pogladimo dlani, da postanejo tople, jih položimo na obraz in pogladimo telo.

Dobro je, da meditirate vsak dan, pa vendar je dobro vedeti, da je meditacija stanje duha, biti prisoten tukaj in zdaj. Tako ste lahko v meditativnem stanju, ko hodite v naravi, ste na vrtu ali med vsakodnevnimi opravili.

Pomembno je, da vsak dan naredite nekaj zase.

Namaste

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...