Nastja Spasojevi─ç

Neti neti meditacija

17. januar 2016    2984 ogledov

Neti -neti je najstarej┼ía oblika meditacije, ki nam preko intenzivnega spra┼íevanja in pogleda vase omogo─Źi uvideti da nismo telo, um, emocije ter da je na┼ía resni─Źna narava veliko svetlej┼ía in neomejena. Skozi zgodovino sta besedici neti-neti (v prevodu iz Sanskrita; ne to, ne ono ali preko tega in tistega) ljudem pokazali pot v ┼żivljenje brez ega in trpljenja.

Ljudje trpimo saj trdno verjamemo, da smo svoj um, telo, emocije, razmerja in odnosi, ÔÇŽ V resnici pa nismo ni─Ź od tega, saj je vse to la┼żno. Vse na┼íteto je nestalno, stalno spreminjajo─Źe in izven na┼íega nadzora zato tako trpimo ko se poistovetimo z vsem zgoraj na┼ítetim.

Meditacija neti- neti nas spodbuja k iskanju resni─Źnega JAZA z zavedanjem, da nismo omejeni na ni─Ź; niti to niti ono; ne na┼íe telo, ne ─Źustva, ne telo.

Kaj je neti - neti meditacija?

Neti-neti je oblika samospra┼íevanja, pri ─Źemer sku┼íamo odgovoriti na vpra┼íanje kdo sem, i┼í─Źemo odgovor na to kdo sem jaz in sku┼íamo locirati JAZ.

Preko neti-neti meditacije spoznamo, da je vse v resnici iluzija, ni─Ź s ─Źimer se indentificiramo v resnici nismo mi in to tudi ne obstaja; na┼íe osebnosti, misli, ob─Źutki,spomini, telesa, dojemanja, volja, spol, spolna usmerjenost, slu┼żbeÔÇŽ Nismo niti star┼íi, otrociÔÇŽ

Ne omejuje nas nobena od zgoraj na┼ítetih stvari, trpimo pa ravno zaradi tega ker smo prepri─Źani, da so tako zelo resni─Źne in pomembne.┬á Zato nam neti-neti meditacija ponuja uvid: preko tega, preko tistega.

Resnica je namre─Ź veliko ve─Źja od tega kar mislimo. Smo veliko ve─Ź, kot si lahko zamislimo in razkritje kaj nismo nam da mo─Ź, da ponovno odkrijemo kdo smo.

Kako deluje neti - neti meditacija?

Proces odkrivanja (kdo sem?) za─Źnemo tam, kjer se najbolj po─Źutimo doma, kjer najla┼żje indentificiramo jaz. To je najve─Źkrat v svojem telesu ali svojem imenu. Ko jaza ne moremo najti v svojem telesu, se pomaknemo naprej k ─Źustvom, mislim, socialnim vlogam,ÔÇŽ. In tako naprej dokler ne olupimo vseh slojev identifikacije in se osvobodimo.

Nisargadatta Maharaj je rekel: Da bi odkril kaj si moraš najprej ugotoviti kaj nisi.

Torej potrebno je le pogumno odstirati to kaj mislimo, da smo, se stalno spra┼íevati ali smo to resni─Źno mi in biti popolnoma iskreni s seboj. Ta pot ni lahka, zato pogumno!

 

Prevedeno po: Neti neti meditation, Andre Halaw

Vir slike: Sukhi Barber, Disillusion serie

Vir: http://www.netinetimeditation.com/


Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj ra─Źun 3 ┼żarke (za tvoj 1. komentar)!
Katja
  komentiral 1 leto nazaj
Hvala
Nalagam...