Nastja Spasojević

Neti neti meditacija

17. januar 2016    3514 ogledov

Neti -neti je najstarejŔa oblika meditacije, ki nam preko intenzivnega spraŔevanja in pogleda vase omogoči uvideti da nismo telo, um, emocije ter da je naŔa resnična narava veliko svetlejŔa in neomejena. Skozi zgodovino sta besedici neti-neti (v prevodu iz Sanskrita; ne to, ne ono ali preko tega in tistega) ljudem pokazali pot v življenje brez ega in trpljenja.

Ljudje trpimo saj trdno verjamemo, da smo svoj um, telo, emocije, razmerja in odnosi, ā€¦ V resnici pa nismo nič od tega, saj je vse to lažno. Vse naÅ”teto je nestalno, stalno spreminjajoče in izven naÅ”ega nadzora zato tako trpimo ko se poistovetimo z vsem zgoraj naÅ”tetim.

Meditacija neti- neti nas spodbuja k iskanju resničnega JAZA z zavedanjem, da nismo omejeni na nič; niti to niti ono; ne naŔe telo, ne čustva, ne telo.

Kaj je neti - neti meditacija?

Neti-neti je oblika samospraŔevanja, pri čemer skuŔamo odgovoriti na vpraŔanje kdo sem, iŔčemo odgovor na to kdo sem jaz in skuŔamo locirati JAZ.

Preko neti-neti meditacije spoznamo, da je vse v resnici iluzija, nič s čimer se indentificiramo v resnici nismo mi in to tudi ne obstaja; naÅ”e osebnosti, misli, občutki,spomini, telesa, dojemanja, volja, spol, spolna usmerjenost, službeā€¦ Nismo niti starÅ”i, otrociā€¦

Ne omejuje nas nobena od zgoraj naÅ”tetih stvari, trpimo pa ravno zaradi tega ker smo prepričani, da so tako zelo resnične in pomembne.Ā  Zato nam neti-neti meditacija ponuja uvid: preko tega, preko tistega.

Resnica je namreč veliko večja od tega kar mislimo. Smo veliko več, kot si lahko zamislimo in razkritje kaj nismo nam da moč, da ponovno odkrijemo kdo smo.

Kako deluje neti - neti meditacija?

Proces odkrivanja (kdo sem?) začnemo tam, kjer se najbolj počutimo doma, kjer najlažje indentificiramo jaz. To je največkrat v svojem telesu ali svojem imenu. Ko jaza ne moremo najti v svojem telesu, se pomaknemo naprej k čustvom, mislim, socialnim vlogam,ā€¦. In tako naprej dokler ne olupimo vseh slojev identifikacije in se osvobodimo.

Nisargadatta Maharaj je rekel: Da bi odkril kaj si moraÅ” najprej ugotoviti kaj nisi.

Torej potrebno je le pogumno odstirati to kaj mislimo, da smo, se stalno spraŔevati ali smo to resnično mi in biti popolnoma iskreni s seboj. Ta pot ni lahka, zato pogumno!

Ā 

Prevedeno po: Neti neti meditation, Andre Halaw

Vir slike:Ā Sukhi Barber, Disillusion serie

Vir: http://www.netinetimeditation.com/


Deli svoje izkuŔnje! 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 1 leto nazaj
Hvala.
Katja
  komentiral 3 leto nazaj
Hvala
Nalagam...