Nastja Spasojević

Neti neti meditacija

17. januar 2016    2160 ogledov

Neti -neti je najstarejša oblika meditacije, ki nam preko intenzivnega spraševanja in pogleda vase omogoči uvideti da nismo telo, um, emocije ter da je naša resnična narava veliko svetlejša in neomejena. Skozi zgodovino sta besedici neti-neti (v prevodu iz Sanskrita; ne to, ne ono ali preko tega in tistega) ljudem pokazali pot v življenje brez ega in trpljenja.

Ljudje trpimo saj trdno verjamemo, da smo svoj um, telo, emocije, razmerja in odnosi, … V resnici pa nismo nič od tega, saj je vse to lažno. Vse našteto je nestalno, stalno spreminjajoče in izven našega nadzora zato tako trpimo ko se poistovetimo z vsem zgoraj naštetim.

Meditacija neti- neti nas spodbuja k iskanju resničnega JAZA z zavedanjem, da nismo omejeni na nič; niti to niti ono; ne naše telo, ne čustva, ne telo.

Kaj je neti - neti meditacija?

Neti-neti je oblika samospraševanja, pri čemer skušamo odgovoriti na vprašanje kdo sem, iščemo odgovor na to kdo sem jaz in skušamo locirati JAZ.

Preko neti-neti meditacije spoznamo, da je vse v resnici iluzija, nič s čimer se indentificiramo v resnici nismo mi in to tudi ne obstaja; naše osebnosti, misli, občutki,spomini, telesa, dojemanja, volja, spol, spolna usmerjenost, službe… Nismo niti starši, otroci…

Ne omejuje nas nobena od zgoraj naštetih stvari, trpimo pa ravno zaradi tega ker smo prepričani, da so tako zelo resnične in pomembne.  Zato nam neti-neti meditacija ponuja uvid: preko tega, preko tistega.

Resnica je namreč veliko večja od tega kar mislimo. Smo veliko več, kot si lahko zamislimo in razkritje kaj nismo nam da moč, da ponovno odkrijemo kdo smo.

Kako deluje neti - neti meditacija?

Proces odkrivanja (kdo sem?) začnemo tam, kjer se najbolj počutimo doma, kjer najlažje indentificiramo jaz. To je največkrat v svojem telesu ali svojem imenu. Ko jaza ne moremo najti v svojem telesu, se pomaknemo naprej k čustvom, mislim, socialnim vlogam,…. In tako naprej dokler ne olupimo vseh slojev identifikacije in se osvobodimo.

Nisargadatta Maharaj je rekel: Da bi odkril kaj si moraš najprej ugotoviti kaj nisi.

Torej potrebno je le pogumno odstirati to kaj mislimo, da smo, se stalno spraševati ali smo to resnično mi in biti popolnoma iskreni s seboj. Ta pot ni lahka, zato pogumno!

 

Prevedeno po: Neti neti meditation, Andre Halaw

Vir slike: Sukhi Barber, Disillusion serie

Vir: http://www.netinetimeditation.com/
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...