Maja R. Mihovec

Eterično olje za 2017

26. december 2016    830 ogledov

Težko razložim, zakaj prav to. Morda bo jasneje iz opisa. Gre za eno najbolj uporabljenih in najbolj znanih eteričnih olj po vsem svetu – no, vsaj v preteklosti je bilo tako. Z razlogom. Zdaj pa se znanje o tej rastlini in o uporabi njenega eteričnega olja ponovno obuja. Ima zelo subtilno moč in širok spekter uporabe.

To je Boswellia carterii ali kadilo ali frankincense ali olibanum. Eterično olje je cenjeno v parfumski industriji ter zaradi številnih aromaterapevtskih in psiholoških lastnosti. Gre za drevo grmičaste rasti, ki ima veliko smole. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo te smole in je zato gosto in lepljivo, jantarjeve barve. Velja za varno eterično olje, ki ne deluje dražilno in ne povzroča preobčutljivosti. Smola zdravi in ščiti drevo in te lastnosti se pripisujejo tudi delovanju na naši koži. Vonj je globok in smolnat, tudi dimen, po drugi strani pa zaznamo v njem tudi svežino in sladkobo. Kadilna bosvelija se uporablja že tisočletja. Kot kadilo je bila prisotna pri različnih verskih obredih, meditacijah, balzamiranju, v zdravilne namene ipd.  

Kadilo je poleg zlata in mire darilo, ki so ga modreci prinesli Kristusu. Še vedno se uporablja pri verskih obredih. Ima tako higienski oz. razkuževalni pomen kot tudi duhovnega in očiščevalnega.

Mlade rastline rastejo počasi in pogosto jih poškoduje drobnica. Ko pa postanejo večje in močnejše, živijo vsaj 100 let. V času cvetenja je čebelja paša.

Eterično olje kadilne bosvelije je zelo kompleksne sestave, saj vsebuje več kot 200 različnih učinkovin, ki delujejo na številnih področjih in nivojih.

 Kadilna bosvelija pri meditaciji in za aromaanimacije

Eterično olje kadilne bosvelije spada v skupino t. i. svetih vonjev. Vsebuje veliko pomirjujočih učinkovin, ki delujejo čistilno in pozitivno. Ima lastnost, da dihanje upočasni in poglobi. Z uporabo v aromasvetilki ali kateri drugi obliki odišavljanja prostora daje omamen, tempeljski in pomirjujoč vonj. Daje zaščito družini in v prostor prinaša zdravje in vitalnost – kot nalašč za konec leta. Vonj kadilne bosvelije očisti naš um, nam daje zaščito, prinaša jasnost. Za namene meditacije in duhovnega delovanja jo lahko kombiniramo s sandalovino, atlaško cedro, sivko ipd.

 Kadilna bosvelija v kozmetiki

Eterično olje je cenjeno v kozmetiki zaradi svojih obnavljajočih lastnosti. Koži daje lesk, jo čisti in sprošča, upočasnjuje procese staranja. Primerno je predvsem za utrujeno, suho in zrelo kožo, pa tudi za občutljivo in poškodovano kožo. Uporabljamo jo lahko v vseh kozmetičih izdelkih:

  • V negovalnih kremah, maslih, oljih, losionih in serumih bo negovala našo kožo, jo ščitila pred staranjem in obnavljala, jo vlažila, mehčala in pomirjala.
  • V kopelih bo pomirjala in sproščala.
  • V tonikih bo kožo čistila, vlažila in tonizirala.
  • V ustnih vodicah in zobnih pastah bo njena glavna vloga razkuževanje ter antibakterijsko in čistilno delovanje.
  • V masažnem olju bo delovala pomirjujoče in sproščujoče, še posebej če bomo v mešanico dodali kapljico poprove mete.
  • V parfumih je dragocena sestavina zaradi svojega mističnega vonja.

 Kadilna bosvelija za zdravje

Kadilna bosvelija je odlična za lajšanje dihalnih težav, ki se pojavijo pri prehladih, virozah, kašlju ipd. Pri tem jo kombiniramo z eteričnim oljem rožmarina, evkaliptusa globulus, čajevca, poprove mete ipd. V obliki mazila lajša tudi astmatične težave. Deluje antibakterijsko, dobro razkužuje ozračje, uporabimo jo lahko v mazilih in razpršilih proti glivicam, in ko smo zdravi, dviguje telesno odpornost. Pomembna je tudi za porodnice, saj lajša bolečine pri porodu. S svojim subtilnim delovanjem olajša tudi obdobje po porodu. Pomaga vzpostaviti ravnovesje, ko imamo oslabljen imunski sistem, in na splošno krepi telo ter tako deluje na njegovo vsesplošno zdravje.

 Psihološko delovanje kadilne bosvelije

To eterično olje pomaga odpravljati strahove, občutke tesnobe in živčnosti, pozitivno deluje na razpoloženje. Pomirja hiperaktivnost in dviguje koncentracijo ter ciljnost. Kadilna bosvelija nam pomaga pretrgati stike s preteklostjo.

 Kadilna bosvelija kot repelent in razkužilo

Odlično deluje v sprejih proti komarjem. Dobro razkužuje prostore in jo tako s pridom uporabimo spomladi, ko se lotimo spomladanskega čiščenja, da prostore dobro razkužimo in osvežimo. Pri tem jo kombiniramo z eteričnim oljem limone. Ali pa v obdobjih bolezni, da prečistimo in razkužimo prostor ter s tem zaščitimo tudi zdrave osebe. Pri tem jo kombiniramo s citronskim evkaliptom.

Se vam zdi, da je to eno izmed tistih eteričnih olj, ki bi ga bilo dobro imeti doma?

Naj nam bo darilo kadilne bosvelije popotnica za 2017.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...