Kaja Kastner

Hormonsko ravnovesje v ajurvedi

piše: Kaja Kastner
10. september 2021    442 ogledov

Kako naravno doseči hormonsko ravnovesje z ajurvedo?

Hormonsko ravnovesje in ajurveda gredo z roko v roki. V ajurvedi obravnavamo hormone kot snovi, ki spreminjajo dinamiko in delovanje organov, zato jih uvrščamo v kontekst pitta doše. Ta skrbi za transformacije na fizičnem in mentalnem nivoju. Vsak organ ter tudi endokrine žleze so po ajurvedi sestavljeni iz različnih tkiv, ajurveda jih pozna sedem, na katera je potrebno primarno delovati, če želimo uravnovesiti delovanje organa. Prebavni ogenj ali agni deluje na trinajstih različnih mestih, tudi v ščitnici, priželjcu, jetrih in na nivoju sedmih tkiv. Glavni agni, ki ureja vse ostale je jathara agni ali kompleks želodec in tanko črevo, kjer se odvija največ presnovnih procesov.

Tkiva in organi lahko postanejo oslabljeni zaradi dedne zasnove, nakopičenih čustev, predhodne bolezni ali travme, slabega agnija in tako podvrženi vplivom povišanih doš vata, pitta ali kapha, ki z lastnostmi vplivajo na njihovo delovanje.

Iz joge vemo, da um – manomaya kosha vpliva preko energetskega sistema – pranamaya kosha na telo annamaya kosha, vezni člen pa je naš dih. Tako točno vemo, da naša čustvena in mentalna stanja vplivajo na fiziologijo telesa. Vsako čustvo se odraža na biokemiji celice.

Zato so rešitve v ajurvedi celostne, saj zaobjamejo tako način življenja, ki vključuje spanje, zbujanje, čas za hranjenje, čistilne postopke, primerne športne dejavnosti, sproščanje, dihanje, kot tudi prehrano, ki je individualno določena za posameznika. Vključujemo tudi zelišča, ki delujejo na sedem tkiv, prebavni ogenj, toksine, funkcije čiščenja telesa preko urina, potu in blata ter na mental. Z vključevanjem določenih jogijskih položajev, ki sproščajo in uravnavajo energetski sistem telesa in čakre ter dihalnimi vajami, s katerimi direktno vplivamo na um, dobimo celostno rešitev za optimalno življenje. Svetuje se ajurvedska joga - tri različne vadbe, ki odgovarjajo našemu tipu neravnovesja.

Splošne rešitve v ajurvedi

Hormonsko ravnovesje lahko dosežemo s spremembno načina življenja in prehrane. Ajurveda je zelo individualizirana saj obravnava posameznika in njegove specifike. Zelo redko in neradi dajemo splošne napotke. Pa vendar jih je nekaj. Trije stebri s katerimi ajurveda deluje so sledeči:

Način življenja

Predlagamo zgodnji počitek od 22.00 ure dalje
Upravljanje stresa z vsakodnevnim sproščanjem z jogo, joga nidro, meditacijo
Izvajanje jogijskega dihanja in nadi shodhana pranajame
Uporaba naravne kozmetike
Počitek v času menstruacije

Prehrana

Kosilo naj bo največji obrok dneva, ko je sonce najvišje na nebu – dober vpliv na dobro prebavo, ki je glavni vir zdravja
Ekološka, lokalna in na soncu dozorena hrana
Izpustimo kavo in kofeinske napitke, saj kofein stimulira nadledvično žlezo k proizvodnji kortizola

Zelišča

Triphala – za nežno čiščenje telesa in prebavnega trakta, treh glavnih sedežev doš vata, pitta in kapha
Chyavanprash – dvig imunskega sistema, reproduktivne organe, antioksidant

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...