Rachel Cheng

Hrano je potrebno skuhati – tradicionalna kitajska medicina pojasni prebavni sistem

piše: Rachel Cheng
26. avgust 2019    565 ogledov

Veliko ljudi obožuje sveže sadje in solato. Pogosto nas prepričujejo, da bi morali jesti več hrane rastlinskega izvora. S tem se delno strinjam. Podpiram, da v našo prehrano vključimo čim več blago kuhanega sadja in zelenjave. To velja tudi za solato, kumare, paradižnik ipd. Kot izvajalka tradicionalne kitajske medicine svojim strankam vedno svetujem, naj se IZOGIBAJO kakršnikoli surovi hrani, še posebno v primeru, če imajo težave s prebavnim sistemom, plodnostjo, ali pa imajo alergije. Tu je razlog.

Hranila so v našem sistemu šele, ko so prebavljena, absorbirana in dostavljena

Mnogi verjamejo, da iz hrane z visoko hranilno vrednostjo dobimo največ hranil in da ima največjo hranilno vrednost surova hrana, saj so vsi vitamini in encimi nepoškodovani.

Ampak ste se kdaj vprašali kako izmerijo hranilno vrednost hrane? Hranilne vrednosti opisujejo snovno sestavo, kot so beljakovine, maščobe, minerali, vitamini itd.

Do vseh teh informacij se pride v laboratoriju, kjer so vse sestavine izolirane v epruvetah, to je IZVEN človeškega telesa.

Naše telo pa je zapleten sistem z raznimi homeostazami in interakcijami med celicami ter substancami. Dokler naše telo na prebavi hranil, so to le številke na embalaži hrane.

Želodec – najpomembnejši lonec

Tradicionalna kitajska medicina razume kaj se s hrano dogaja ZNOTRAJ naših teles. Učinki hrane so bili razdeljeni v kategorije glede na njihovo naravo: hrana lahko hladi, segreva, sprošča, prebuja, tonificira itd. Da bi uspešno dobili energijo in hranila iz živil, potrebujemo dobro delujoč prebavni sistem. Prvi in najpomembnejši organ je želodec.

Naloga želodca je, da sprejema hrano in tekočino. Primerljiv je z loncem, ki hrano “prekuha”  in absorbira hranila. Ta proces je odvisen od njegove sposobnosti, da hrano prebavlja, za kar je pomembna energija, ki jo imenujemo qi energija – življenjsko pomembna gibajoča se energija.

Prebava se nadaljuje v vranici in v črevesju, kamor se transportira prej procesirana hrana. V vranici nastaneta kri in gradniki za mišice, s pomočjo katerih se hranila prenesejo v ostale sisteme. V debelem črevesju se nekatere trdne snovi absorbirajo v telo, ostale pa izločijo kot blato. V tankem črevesju pa se absorbirajo vitalne tekočine, ostale pa izločimo v obliki urina.

Lonec mora imeti potrebno temperaturo

Podobno kot v kompostu na vrtu, encimi in bakterije delujejo najbolj učinkovito pod določenimi pogoji. Ogenj greje in tako zviša temperaturo. V tradicionalni kitajski medicini vlada prepričanje, da je surova hrana prehladna in za uspešno prebavo potrebuje več ognja.

Prehladno ima lahko dobeseden pomen, na primer hrana in pijača iz hladilnika. Lahko pa pomeni tudi surovo hrano, ki potrebuje več energije, da jo prebavimo. To lahko s časom oslabi naš prebavni sistem in povzroča napihnjenost in slabo absorpcijo hranil. Telo postane oslabljeno, kar se tiče energije, to pa lahko povzroči kronično utrujenost ali celo depresijo in več.   

Poleg ognja, telo za prebavo potrebuje tudi vodo, da ustvari pravo ravnotežje. Preveč ognja lahko pospeši apetit ali pa povzroči žgoče občutke naokoli, kot npr. ko nas peče zgaga. Če pa ognja ni dovolj, hrana in tekočine ne morejo biti prebavljene in pojavi se driska in pridobivanje na teži (to je razlog, da imajo nekateri ljudje prekomerno težo, čeprav mislijo, da se prehranjujejo zdravo z velikimi količinami zelenjave).

Za želodec so najbolj zdrava žita in stročnice

Kitajska medicina verjame, da je surova zelenjava težko prebavljiva in da je njena prebava težka za želodec. Rastline namreč vsebujejo celulozo in vlaknine, ki jih težko prebavimo. Za razliko od rastlinojedcev, kot so krave, ki imajo precej večji želodec in daljše črevesje s posebnimi bakterijami za razgradnjo in prebavo rastlin in trav. Ljudje nimamo specifičnih bakterij in encimov za prebavo tovrstne hrane. Vlaknine, ki so v rastlinah, in so težko prebavljive, zahtevajo več dela od našega prebavnega sistema. Brez primerne podpore lahko prekomerno uživanje zelenjave ošibi naš prebavni sistem.

 Oslabljen prebavni sistem lahko posledično povzroča napihnjenost, zaprtost, drisko, pridobitev telesne teže, podhranjenost, alergije in oslabljen imunski sistem. Zato je pomembno, da poskrbimo, da je naš prebavni sistem zdrav in delujoč.

Kitajska medicina priporoča predvsem ‘Pet žit’: riž, proso, koruzo, pšenico in stročnice. Predstavljale naj bi večino naše prehrane. Priskrbijo nam več energije kot ostala zelenjava in so lažje prebavljiva. Seveda je tudi ostala zelenjava zdrava, ampak mora biti toplotno obdelana z vretjem, dušenjem.

Za več nasvetov glede prehrane, prosimo obiščite našo spletno stran.

Vir: Prevod: Tanja Topić
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...