Maja R. Mihovec

Kaj je pralno milo?

23. september 2019    128 ogledov

Za izdelavo suhega ali tekočega oz. gel pralnega praška lahko uporabimo katerokoli trdo milo. Lahko so to ostanki mila, obrezki mila, lahko je to milo z raznoraznimi dodatki, lahko pa naredimo t.i. pralno milo. Posebnost tega mila je, da smo recept malo popravili s čimer dobimo izdelek, ki je bolj bazičen in ima višjo čistilno moč. 

Na sliki prikazana kosa mila sta delana po istem osnovnem receptu. En kos je pralen, drugi je negovalen. Pralno milo je malenkost svetlejše, enostavno je šlo ven iz kalupa in je trše. Negovalno milo pa je nekoliko mehkejše, bolj motno in pri spravljanju ven iz kalupa je bilo potrebno uporabiti "finto" z zamrzovalnikom. 

Kot rečeno, osnovni recept je isti. Pri pralnem milu je recept na koncu korigiran z dodatkom luga. Milo je zato bolj čistilno in ni primerno za umivanje, ker je dražeče. Je pa odlično za izdelavo pralnega praška ali pa za direkten napad na madeže.

Negovalno milo pa je bolj nežno, saj je recept popravljen z dodatkom maščob, tako da del maščob ostane nevezan. Milo je zato nekoliko mehkejše, se zato prilepi na stene kalupa in bo potrebovala več časa za zorenje. Je pa seveda prijetno za uporabo na naši koži.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...