Kaj je travma in kako jo 'zdraviti'?
Angelica Horvatic

Kaj je travma in kako jo 'zdraviti'?

piše: Angelica Horvatic
5. oktober 2017    703 ogledov

V Wikipediji je zapisano: "V psihologiji je TRAVMA vrsta poškodbe psihe, ki se pojavi kot posledica hudega trpljenja."

Kaj povzroči travmo?

Travma je glavni razlog, ki nam onemogoča živeti zdravo in srečno življenje. Povzroči jo izjemno stresna in neprijetna izkušnja, ob kateri smo dobili občutek, da smo izgubili nadzor. Če travmatični cikel ni bil zaključen, spomin in občutek te izkušnje ostaneta v nas, prav tako pa ostane v našem telesu tudi ves stres, ki je povzročil travmo.

Kaj je travma?

Travma je nekaj, kar je v nas povzročilo tako stisko in toliko bolečine, da je preprosto ne moremo izpustiti.

Travma je stanje čustvene in duševne stiske, ki jo povzroči izkušnja, ki ni rešena

Vsak od nas doživi travmo drugače. Kar povzroči travmo eni osebi, ni nujno, da jo tudi drugi. Kako se odzivamo na travme, je odvisno od naše biološke sestave, našega fizičnega, duševnega in čustvenega praga ter od tega, kako se odzivamo na okolje.

Travma ni vedno povezana z neko tipično tragedijo (kot je vojna, avtomobilska nesreča, spolna zloraba, izguba ljubljenega). To je lahko tudi prihod novorojenčka, odvajanje od materinega mleka, rojstvo mlajšega bratca ali sestre, vse to so možni primeri travmatičnih dogodkov v našem otroštvu.

Celo najboljši starši niso sposobni vzgojiti otroka tako, da ne bi doživel nobene travme.

Kako sprostiti travmo?

Medtem ko se živali v divjini lahko preprosto otresejo svoje travme, mi kot ljudje žal nimamo te sposobnosti.

V mladosti poskušamo travmo sprostiti z jokom, kar je pravzaprav najboljši način zaključevanja, reševanja in integracije cikla travme. Vendar ker nam že kot otrokom dajo vedeti, da je jokanje sramotno ali pa nas zaradi njega celo kaznujejo, naše telo hitro ponotranji sporočilo: "NI OKEJ, da se tako počutim, in ni varno, da se tako odzivam ter na tak način integriram travmo, ki jo doživljam v tem trenutku".

In kaj naredimo?

Da se počutimo varno, svoje občutke potlačimo, oddaljimo ali jih ohromimo

In ker smo to travmatično doživetje shranili VASE, ta v našem odraslem življenju začne delovati kot magnet.

Naša nerešena travma postane v našem življenju TOČKA PRIVLAČNOSTI.

Kljub našim rednim duhovnim praksam in osredotočanju na pozitivne misli, na koncu znova in znova privlačimo podobne negativne izkušnje.

Pravzaprav samo podoživljamo isti nerešeni travmatični ciklus, ki je ostal v nas še iz ranega otroštva.

SPROŽILCI aktivirajo močne čustvene reakcije – čustvene odzive, ki so pravzaprav le odraz preteklih travm.

Največji simptomi travme so:

 • kronična bolečina
 • zasvojenosti
 • depresija
 • nizka samozavest
 • anksioznost
 • stres
 • ponavljajoči spomini
 • nočne more
 • nespečnost
 • psihične bolezni
 • motnje hranjenja
 • debelost
 • nihanje v razpoloženju
 • nezadovoljivo in boleče življenje, polno obžalovanja, bolečine, jeze, sovraštva, strahu, žalosti, osamljenosti, praznine, nemoči, zavračanja samega sebe, občutka ničvrednosti, krivde in sramu.

Kako zdraviti travmo?

Naše glavno vprašanje pri delu s simptomi travme je: "Kaj se mi je zgodilo?" (namesto "Kaj je z menoj narobe?")

Ko sprejmete odločitev, da želite travmo ozdraviti, priporočam, da poiščete strokovnjaka s področja zdravljenja travm, ki mu lahko zaupate. Zrel pristop in predanost zdravljenju sta KLJUČNEGA POMENA.

Zdravljenje pogosto primerjam s fizično vadbo. Lahko dobite 'šesterčke' le z eno vadbo? Seveda ne. Podobno tudi čustveno zdravljenje potrebuje svoj čas in ni mogoče pričakovati čudežev po eni sami seansi.

Iz lastnih izkušenj priporočam alternativni pristop k zdravljenju travme, kjer se lotimo temeljnega problema našega življenja. Psihoterapevti, psihologi in psihiatri, s katerimi sem do zdaj delala, vedno pogosteje vključujejo v svoje delo to alternativno metodo.

Pogosto primerjajo rezultate ENE SEANSE alternativnega zdravljenja travme z LETI zdravljenja z običajnimi terapijami, kjer je ljudem dovoljeno zgolj govoriti o njihovih travmatičnih dogodkih, ne pa jih podoživeti. 

Ker modalnosti čustvenega zdravljenja travme temeljijo predvsem na občutkih, torej na vsem, kar je povezano s fizičnimi in psihičnimi občutki ter čustvi, in ne z razmišljanjem, analiziranjem in govorjenjem, toplo priporočam delo izključno s strokovnjakom, za katerega čutite, da je prava oseba za vas.

To usmerjanje pozornosti na vaše občutke je pravzaprav odlična uvertura in vaja za vaše nadaljnje delo pri zdravljenju.

Pomembno je tudi, da ste pozorni na način zdravljenja in strukturo seanse, ki jo plačujete. Po mojih izkušnjah v seansi, ko zdravimo travme, ne sme obstajati časovna omejitev, saj naših čustev ne moremo štopati ne drugače meriti. Ta način dela pogosto primerjam z rojstvom otroka, ko preprosto ne moremo predvideti, kaj se bo zgodilo in koliko časa bo trajalo.

Tehnika zdravljenja čustvene travme, s katero sem delala s tisoč ljudmi z vsega sveta, se imenuje Completion Process. Tehniko je razvila ameriška duhovna učiteljica in avtorica Teal Swan. Zame je ta tehnika najmočnejše, najhitrejše, najgloblje in najučinkovitejše orodje, s katerim sem delala do zdaj. Želim si le, da bi to tehniko poznala že pred 20 leti. :)

Ne verjemite mi na besedo in preberite mnenja mojih strank in kaj si mislijo o tehniki Completion Process.

 Glavnih 5 korakov tehnike Completion Process:

 1. Ustanovitev varnega mesta – Vzpostavitev namišljenega kraja, kjer se počutimo varno, da ponovno vstopimo v boleč spomin.
 2. Potrditev – Bolečemu čustvu sporočimo, da ga vidimo kot veljavnega.
 3. Iskanje izvora – Z vprašanjem Kdaj sem prvič občutil ta občutek? se povežemo z izvorom travme.
 4. Osvobajanje negativnih občutkov – Vse dokler v sebi ne občutimo olajšanja.
 5. Čiščenje in zdravljenje – Ritual zaključevanja spomina na travmo in začetek 'novega življenja'.


P. S.: 25. in 26. novembra
 bo Angelica v Ljubljani organizirala Delavnico za Notranje Otroke za vse, ki so se pripravljeni soočiti s preteklimi ranami ter poiskati korenine svoje travme in čustvenega zdravljenja. Za podrobnosti o vikend delavnici 18. in 19. novembra v Ljubljani kliknite TUKAJ. »

 
Nalagam...
PRIJAVI  

Komentarji

  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (velja le za tvoj prvi komentar)!
Angelica
  komentiral 1 teden nazaj
Hvala Anka :) <3
Anka
  komentiral 2 teden nazaj
Res je kar je napisano.Lepo

Facebook komentarji