Kaja Kastner

Kaj potrebuje doša vata?

piše: Kaja Kastner
2. november 2016    1494 ogledov

Doša vata je odgovorna za vsa gibanja v telesu in umu. Vlada dihanju, gibanju misli in čustev, čutilnim zaznavam ter gibanju telesa, cirkulaciji, peristaltiki in odvajanju izločkov iz telesa. Njena glavna značilnost je mobilnost. Ima veliko afiniteto do naslednjih delov telesa: debelega črevesa, spodnjega dela trebuha, stegen, ušes, kože in kosti. To pomeni, da bomo pogosto zaznali težave, povezane z došo vata, prav na teh mestih.

Kakšne so negativne posledice povišane doše vata?

Doša vata, ki je spremenljiva kot smer vetra, bo najbolj negativno vplivala na osebe, ki nimajo rutine pri hranjenju in spanju. S svojimi kvalitetami bo motila našo notranjo energijo ali prano, kar lahko vodi v anksioznost, živčnost, nespečnost, zaprtost, suho blato, napenjanje ali suho kožo. Drugi znaki in simptomi neravnovesja doše vata so vetrovi, bolečine v križu, slaba cirkulacija, mrzle roke in noge, hujšanje, hiperaktivnost, tiki, palpitacije, strah, nervoza, kronična utrujenost, občutek neprizemljenosti, pozabljivost in druga kompleksnejša neravnovesja vata.

Kakšne so osebe s prevladujočo došo vata?

Osebe vata so vitke postave, kosti so vidne in krhke, sklepi so tanki, velikokrat imajo suho kožo in lase, nemirne in majhne oči, imajo dolge in vitke prste ter krhke nohte. Hitro mislijo, hodijo in govorijo ter velikokrat zamujajo. Njihova čustva in misli se hitro spreminjajo. So kreativne, zmožne spremembe, prilagodljive, hitro razumejo, a tudi pozabijo. Najraje delajo več stvari hkrati, imajo veliko idej, ki jih redkokdaj izpeljejo do konca. So zelo humane in polne kratkotrajne energije.

Kdaj se doša vata poviša?

Doša vata se v telesu poviša z uživanjem suhe, lahke, grobe in mrzle ter z uživanjem grenke, trpke in preveč pekoče hrane. Tudi presna in premalo kuhana hrana povečuje došo vata. Kakršnokoli pretiravanje pri športu, teku, delu, izvajanju več aktivnosti hkrati, miselnih aktivnostih in spolnosti, preveliko stimuliranje petih čutil, premalo spanja in ponočevanje privede do njenega povišanja. Čustva strahu, žalovanja in skrbi ter zadrževanje naravnih potreb, mrzlo ali vetrovno okolje ter jesenski čas in starejše življenjsko obdobje so dejavniki, ki ji niso naklonjeni.

Kako pomirimo došo vata?

Osebe s konstitucijo vata ali trenutnim neravnovesjem vata potrebujejo strukturo pri spanju, predvsem zgodnji odhod k počitku ter red pri hranjenju. Došo vata bomo pomirili, če upoštevamo njene potrebe:

 • toplo, oljnato in rahlo začinjeno hrano, najboljše so enolončnice, sestavljene iz hrane za došo vata; 
 • dovolj tople tekočine in čajev za došo vata; 
 • brez presne hrane;
 • začimbe, ki grejejo, spodbujajo agni ter pomirjajo vetrove;
 • zelišča, ki so hranljiva, vlažilna, delujejo pomirjujoče, grejejo, delujejo na debelo črevo, kosti ali živčno tkivo;
 • ajurvedsko masažo celega telesa s toplim oljem – abhyanga;
 • vlažno savno;
 • toplo okolje in oblačila, zaščito pred vetrom;
 • čistilne tehnike, primerne za došo vata; 
 • popoldanske počitke ali obnovitvene jogijske vaje;
 • dihalne tehnike in jogijske položaje za došo vata; 
 • eterična olja, ki pomirjajo.

Več napotkov in informacij, kako uravnavati svoje trenutno stanje, dobite na ajurvedskem svetovanju. Za takojšnjo pomiritev doše vata pa se predlagajo ajurvedske masaže s posebnimi mediciranimi olji.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...