Barbara Köveš

Kako zgraditi zdrav odnos?

8. maj 2020    392 ogledov

Vsi romantični odnosi gredo skozi vzpone in padce, vsi pa zahtevajo delo, predanost in pripravljenost, da se s partnerjem prilagodite in spremenite. Ne glede na to, ali se vajino razmerje šele začenja ali sta skupaj že leta, je nekaj korakov, ki jih lahko naredite za graditev zdravega odnosa.

Tudi če ste v preteklosti doživeli veliko neuspešnih odnosov ali ste se že prej borili, da bi prižgali ognje romantike v trenutnem odnosu, se lahko naučite ostati povezani, najti izpolnitev in uživati trajno srečo.

 Kaj naredi zdrav odnos?

Vsak odnos je edinstven in ljudje se združujejo iz različnih razlogov. Del tega, kar opredeljuje zdrav odnos, je delitev skupnega cilja za točno tisto, za kar želite, da je odnos, in kam želite. In to je nekaj, kar boste vedeli le, če se boste globoko in iskreno pogovorili s partnerjem.

Med seboj vzdržujete smiselno čustveno povezanost

Obstaja razlika med ljubljenjem in občutkom ljubljenosti. Ko se počutiš ljubljeno, se počutiš, da te partner sprejema in ceni. Nekateri odnosi se zataknejo v mirnem sobivanju, vendar brez partnerja, s katerim bi se resnično čustveno povezali. Čeprav se zveza na površini zdi stabilna, pomanjkanje stalne vpletenosti in čustvene povezanosti služi le še za razdaljo med dvema osebama.

 Ne bojte se (spoštljivega) nesoglasja

Nekateri pari govorijo stvari tiho, medtem ko drugi morda zvišajo svoj glas. Ključno v močni zvezi pa je, da se ne bojite konfliktov. Če želite izraziti stvari, ki vas mučijo, brez strahu pred maščevanjem, se morate počutiti varne in biti sposobni rešiti konflikt brez ponižanja ali degradacije.

Kljub trditvam romantične fikcije ali filmov nihče ne more zadovoljiti vseh vaših potreb

Pravzaprav lahko preveč pričakujete od svojega partnerja, da lahko nezdravo pritisnete na odnos. Da bi spodbudili in popestrili svoj romantični odnos, je pomembno, da ohranite lastno identiteto, ljubezen do sebe in povezanost z družino in prijatelji ter vzdržujete svoje hobije in zanimanja.

Dobra komunikacija je ključni del vsakega odnosa, saj je pomembno, da oba jasno in razločno povesta, kaj si želita od zveze. Pomembno je da se oba počutita prijetno, ko izražata svoje potrebe, strahove in želje. S tem poskrbita, da se poveča zaupanje in okrepi vez.

"Življenje nas je naučilo, da ljubezen ni zrenje drug v drugega, temveč zrenje v isto smer.”  (Antoine de Saint-Exupery)

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...