Mojca Koprivnikar

Kako prepoznati rane iz otroštva in jih danes zaceliti?

15. marec 2022    84 ogledov

Na seansah in terapijah večkrat povem, da smo vstopili v zelo zahtevne čase, ki na plan (iz nezavednih globin) privabljajo stare nerazrešene vsebine. Naše in od prednikov. Dogodki, ki smo jim priča niso "samo" dogodki "tam zunaj", ampak (žal) sovplivajo tudi na nas. Pogosto povem, da zunanji družbeni dogodki pritiskajo tudi na naše nerazrešene vsebine (strahove, jezo, nemoč, žalost, razočaranje itn...). Z namenom, da jih prepoznamo, priznamo in objamemo z ljubeznijo. Vsekakor pa ni obetavno, če obtičimo v npr. strahu.

Dobro se je zavedati, da na tisto, česar ne nosimo v nezavednem, ne more pritisniti nihče. Tisto, kar pa nosimo nerazrešeno, pa lahko in v nas sproži običjano val čustev, ki nas posrkajo v svojo dramo - običjano ponavljajoči se krog. 

Vse to je možno prekiniti z redno vajo, meditacijo in ob podpori ustreznega terapevta.

Ko sedanjost kliče, da razrešimo preteklost

Veliko „težkih“ stvari, ki jih doživljamo danes, pravzaprav prihajajo iz preteklosti, iz otroštva in se danes samo ponovno obujajo in prebujajo - v odnosih in preko družbenih dogodkov.

Kako prepoznati delčke iz preteklosti, ki nas na kakršenkoli način ovirajo ali pahnejo v neprijetna doživljanja?

Potrebno je vedeti, da je našemu umu, ki je zelo linearno naravnan, zelo težko razumeti, da preteklost lahko močno vpliva na sedanjost. Um pravi, da nekaj, kar se je zgodilo v preteklosti, je ostalo v preteklosti in danes ne more vplivati na nas. Žal, pa naš notranji svet, ki se oblikuje od rojstva naprej (oz. od spočetja), ne deluje tako. Zaradi narave človeka in njegovega ustroja, se ključne stvari zgodijo do našega 6 ali 7 leta starosti. Potem se „vsebina“ zgolj ponavlja, dokler se ne odločimo narediti spremembo s primernimi tehnikami in podporo terapevta. Kajti v notranjem svetu, je vse povezano v celoto in v notranjem svetu čas in prostor ne obstajata. – kar je bilo, je danes z nami in bo z nami, dokler se ne odločimo spustiti in narediti drugače … v resnici osvobodimo vitalno življenjsko energijo.

V tem pogledu so seveda najbolj problematična neprijetna ali negativna doživljanja in izkušnje.

A to, kar se nam je zgodili, ni naša dokončna usoda. Do neke mere vsebine vedno lahko spremenimo.

Verjetno ste že slišali, da je edini resnični trenutek zgolj sedanji trenutek. To zares drži. Le naš um si je ustvaril preteklost in prihodnost. Zavedanje o moči sedanjega trenutka je nujno, če želimo drugače, kajti ravno v sedenjem trenutku lahko dostopoma do energij, ki so se nam zgodile v preteklosti (poudarjam, da zgolj naš um dojema to, kot nekaj iz preteklosti, naše bitje pa to ne prepozna, kot nekaj, kar se je zgodilo davno nazaj in na nas nič več ne vpliva) in v sedanjem trenutku naredimo spremembo. V tem je moč sedanjega trenutka.

Če potujem še enkrat nazaj v čas otroštva.

Kako je lahko preteklost (otroštvo) še danes z nami, ne glede na čas in prostor? Kot že opisano, naš notranji svet ne pozna časa in prostora. Lahko si ga predstavljate, kot obliko energije, ki se je začela oblikovati v otroštvu in vas spremlja še danes. Če energije ne spremenite, ostaja ista in celo stagnira. Se ponavlja.

Na primer: da v otroštvu niste prejeli dovolj občutka varnosti, ni bilo osnovne stabilnosti in je vladala negotovost, se vam lahko prav te iste vsebine sedaj dvigujejo. Ne le v osebnih odnosih, ampak tudi zaradi širšega družbenega dogajanja, ki je že samo po sebi zelo negotovo. Nekdo, ki ima močan občutek varnosti in zaupanja iz otroštva, situacij ne bo doživel dramatično in čustveno pretirano intenzivno.

Energija v svoji osnovi želi teči in se premikati, spreminjati. To je ključno, zakaj imamo kasneje težave. V otroštvu nam je, zaradi različnih razlogov, energija zastala. Ta ista, ki želi teči.

Zato se nam vsi zaustavljeni, zmrznjeni, zanikani, pohojeni, prestrašeni, zavrnjeni, zapuščeni, ne videni, slišani in tako dalje, delčki iz našega otroštva, oglašajo še danes – v odnosih, v situacijah se ponovno prebujajo … Zaustavljena življenjska energija. Po navadi to občutimo, kot pekočo čustveno bolečino (jeza, nemoč, žalost, krivda, sram itn.), lahko tudi fizična bolečino. Ponavlja se vse dokler teh delčkov z ljubeznijo ne objamemo, odpustimo, sprejmemo, jih prepoznamo, priznamo s primernimi tehnikami. Tako energija življenja preplavi vse te zaustavljene delčke. Zato po tem čutimo olajšanje, osvoboditev, lahkotnost itn. To je zelo logično: zaustavljeno, blokirano energijo objamemo z vitalno življenjsko energijo in steče naprej.

Torej, če poenostavim.

Vse, kar se nam je “slabega” oz. težkega, travmatičnega zgodilo v otroštvu, je prihajalo od zunaj, od zunanjih okoliščin (situacij in ljudi), a ključni zapisi so se zgodili znotraj nas… kot čustvene blokade, vzorci delovanja in odzivanja z obrambnimi mehanizmi, strahovi itn. Ker so to zapisi, se ponavljajo… KLJUČNA INFORMACIJA, PA JE, DA vse to, s primernimi tehnikami, v varnem okolju ob podpori osebe, ki vas vodi, VSE TO LAHKO SPREMENITE. Kako? Preteklosti ne moremo spremeniti. A, kot že opisano, so se ključne stvari zgodile V VAS, kjer so še vedno shranjene, ko do tega pridemo, lahko to predelamo z ljubeznijo in izkušnjo spremenimo. Sprememba se mora zgoditi na relaciji možgani-telo-srce.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...