Inštitut za neodvisnost, izobraževanje o pomembnosti izgradnje in vzdrževanja neodvisnosti

Kako telovaditi pametneje in ne močneje?

10. marec 2021    483 ogledov

Tudi vi radi telovadite izven meja udobja?

Ste vedeli, da to lahko naredi več škode kot koristi, če vaša telesna drža pri vadbi ni dobra?

Preberite si 5 nasvetov glede pametne vadbe, ki vam bodo omogočili, da bo vaše gibanje še bolj prijetno in brez tveganja za poškodbe.

#1: Najprej izboljšajte svojo telesno držo


Izboljšanje telesne drže je osnova in ključ za boljšo učinkovitost vadbe, saj mišice daje v tak položaj, ki je skladen z anatomijo človeškega telesa. V tem položaju lahko mišice najbolje izkoristimo in treniramo

Dobra drža tudi prepreči nepotrebne obrabe in poškodbe sklepov med gibanjem ter dodatnimi obremenitvami. Pogosto ljudje želijo pridobiti kondicijo ali moč na način, da povečajo čas ali intenziteto telovadbe. Dejstvo je, da če sistematično ne naslovimo težav s telesno držo med telovadbo, lahko slaba drža vodi do poškodb.

Predstavljajte si, da se vaš avto vozi naokoli z rahlo zvitim kolesjem! Večja, kot bo hitrost, večja bo možnost, da nekaj “odpove”. Če ima vozilo težave, rešitev torej ni to, da ga vozimo dodatno in hitreje – najprej ga je treba popraviti! Popravljanje telesne drže lahko naredi čudeže v učinkovitosti vaše vadbe. V manj časa lahko pridete do veliko boljših rezultatov.

#2: Vsakodnevne dejavnosti uporabite kot telovadbo


Živimo v dobi, ko smo vsi zelo “zaposleni”. Pri toliko dejavnosti je včasih izziv najti čas za telovadbo. Ravno zato je idealno, če lahko vaše vsakodnevne obveznosti postanejo čas za krepitev telesa.

Kako svoje telo torej uporabljati bolj modro in vaje vključiti v dan? Dobra hoja določene mišice krepi, določene pa razteza (psoas m., meča, zadnje lože) in če dobro hodimo po pisarni, hodnikih, v in iz službe, po hiši, vrtu, gozdu … potem smo za svoje telo naredili ogromno! Drugi primer je pripogibanje. Na dan se pripognemo vsaj 20x. Če to izvedemo dobro, namesto da se krivimo, potem je to za telo odlična telovadba.

#3: Vključite svoje prijatelje in družino


Preprosto pametneje je, da čas izkoristite in svojo vadbo združujete z družabnim časom s prijatelji ali družino. Telovadba skupaj z drugimi je dobra navada in ima hkrati pozitiven učinek na mentalno zdravje. Če je ta telovadba izvedena še varno (kot v tej spletni vadnici), ima dodaten namen, ki mu lahko služi. Vsak posameznik ima seveda svoje gibalne potrebe, zato je pomembno, da izberete načine gibanja, ki ustrezajo vsem v skupini in ste s tem vsi zadovoljni.

#4: V vadbo vključujte umetnost, glasbo, ples in kulturo


Dan ima omejeno število ur in pomembno je, da naslovimo tudi potrebo po umetnosti in kulturi. Predvsem v času epidemije, omejitve druženja in kulturne dejavnosti, je pomembno, da smo iznajdljivi. Uporaba glasbe in plesa v vadbi lahko poteši vsaj del te naše potrebe in nam da dodatne energije in veselja.

#5: V vadbo vključujte naravo in gibanje na svežem zraku


Kadar se gibamo na svežem zraku, ima to dodaten pozitiven učinek na naše telo, nivo kisika in živosti, ki ga lahko izkusimo. Ne glede na to, ali se odločite za hojo, kolo, tek ali niz vaj, narava vam je na voljo, da z njo sodelujete.

Začnite danes!


Izkoristite vsak dan, da nekaj naredite za svoje zdravje. Pojdite na sonce, na sprehod in gibajte se pametno. V veliko podporo pri tem vam je lahko spletna vadnica s Sabino (tukaj), s katero boste svojo telesno držo izboljšali, v vsakdan vpletli boljše gibalne navade, imeli podporo skupnosti in dobili navdihe za telovadbo na svežem zraku.

- Sabina Blumauer, svetovalka na področju telesne drže in tehnik sprostitve

Vir: https://gokhalemethod.com/blog/69720
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...