Rachel Cheng

Koronavirus: ali lahko tradicionalna kitajska medicina pomaga pri boju proti tej bolezni?

piše: Rachel Cheng
27. april 2020    284 ogledov

V nedavno objavljenem članku na WeChat javnem profilu za zdravstvene novice je Tang Ying, direktorica okrajne bolnišnice v provinci Henan, opisala, kako poskrbi, da so njihovi zdravniki varni pred koronavirusom s pomočjo kitajske medicine.Administrativno osebje, ki ni v neposrednem stiku s pacienti, uživa juho iz suhega ingverja s sladkim korenom. Zdravniki, ki delajo na klinikah za vročinska stanja, naj bi dodajali tudi Guizhi Tang - formulo, ki temelji na cimetu - ter prav tako Fuling, gobo, ter Bai Zhu, zelišče, ki je pogosto rabljeno v zdravilih tradicionalne kitajske medicine (TKM) zaradi domnevnih koristnih učinkov, ki segajo vse krepitve imunskega sistema do krepitve delovanja vranice.

‘Tokrat v prvih bojnih vrstah proti novemu koronavirusu kitajska medicina ne sme manjkati,’ je zapisala Tang.

Njen tradicionalni pristop se sklada z vladnimi predlogi glede lajšanja simptomov virusa. Nasvet, ki ga je prejšnji teden objavil National Health Commission, vključuje dopolnilne sestavine, ki jih običajno uporabljajo izvajalci kitajske medicine skupaj s farmacevtskimi zdravili.

Še vedno ne poznamo zdravljenja za bolezen, ki so jo najprej odkrili v Wuhanu v centralnem delu Kitajske in se je nato razširila v 25 držav po svetu. Ker ni rešitve, ki bi ustrezala vsem, se nekateri zdravniki in posamezniki zatekajo k tradicionalni kitajski medicini, kar neti debate o učinkovitosti in varnosti teh zdravil.

Ali TKM deluje?

‘Tu obstaja napetost med tem, kar je odkrito v eni medicini in kar je odkrito v naši,’’ je za DW povedala Shelley Ochs, izvajalka TKM v Pekingu. Ochsova, ki je doktorirala na kitajski akademiji za znanosti kitajske medicine (China Academy of Chinese Medical Sciences) je povedala, da imajo strokovnjaki, izurjeni v TKM, drugačen način obravnave, ko pride do identificiranja, kurative in preventive pred boleznijo.The Health Commission predvsem promovira tradicionalno medicino potem, ko je bila l. 2003 uporabljena po izbruhu SARS-a pri pacientih, ki so doživeli propadanje kosti zaradi stranskih učinkov rabe steroidov.

Zahodnjaški skepticizem

Predlogi The Chinese Health Commission glede rabe sestavin tradicionalne kitajske medicine so se pojavili v času, ko so široko razširjene napačne informacije in nepreverjena zdravila za koronavirus. Organizacija WHO je poskusila zatreti lažna zdravila, kot npr. tista, ki so krožila po internetu, češ da česen in sezamovo olje nudita zaščito proti virusu.Ming Lei, profesor na oddelku za farmakologijo na univerzi Oxford, je rekel, da so učinki tradicionalne kitajske medicine prepoznani na njegovem področju, ko pride do preučevanih spojin za nova zdravila. Vendar časovnica kaže, da je nerealistično ustvarjati nova farmacevtska zdravila s temi sestavinami. ‘Komponente bi lahko bile uporabne, vendar bi razvoj zdravila trajal predolgo,’ je rekel Lei.

Mešanje in kombiniranje

Kljub razlikam v pristopih kitajske in zahodne medicine, je Ochsova rekla, da ni neobičajna tandemska raba obeh oblik; tradicionalna kitajska medicina je na Kitajskem vključena v številne javne bolnišnice, prav tako pa so zdravniki na kitajskem izučeni tudi v zahodni medicini. Glede na to, da še ni ultimativnega zdravila, Ochsova vidi kot dobro možnost obliko mešanega pristopa za lajšanje simptomov koronavirusa glede na njihovo resnost.

Oschova polaga upanje v zdravstvene koristi TKM tudi s prakso pri svoji družini: za ‘vlaženje’ pljuč (krepitev pljučnega sistema, op. prev.) pijejo hruškov sok, za zdrav prebavni sistem uživajo kondži in jemljejo Yu Ping Feng San, zeliščno formulo za podporo imunskega sistema ob prvem pojavu simptomov prehlada.

Vendar je Ochsova rekla, da informacije išče tudi pri študijah primerov z namenom, da se o bolezni in njenih pojavnih oblikah nauči še več. ‘Res bi rada upoštevala vse to, kar vemo o poteku bolezni,’ je rekla, kjer je še opomnila, da raba tradicionalne medicine še ne pomeni zanemarjanje znanosti, ki se pojavlja na ostalih področjih. ‘S tem bi svojemu pacientu naredila le slabo uslugo.’

Vir: Prevod: Tanja Topić, https://www.dw.com/en/coronavirus-can-traditional-chinese-medicine-help-fight-the-disease/a-52337292
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...