Rachel Cheng

Kurkuma: koristi in tveganja ter pasti

piše: Rachel Cheng
20. julij 2019    38 ogledov

Veliko ljudi rado uporablja domača zdravila ali pa vsaj poskusi najnovejše ‘zdrave’ nasvete in  
izbira ‘dobro’ hrano. Kurkuma je bila imenovana za eno izmed teh ‘dobrih’ in ‘zdravih’ živil in postaja čedalje popularnejša. Kakorkoli, medtem ko je kurkuma koristno zelišče s številnimi koristnimi načini uporabe, je prav tako precej močna in lahko telo vidno vrže iz ravnovesnega stanja, če se je uporablja preveč ali napačno. Večina ljudi se tega ne zaveda, vendar bi se zagotovo morali.

Kaj je kurkuma?

Kurkuma je iz družine ingverjevk. V Indiji se jo uporablja že tisoče let kot začimbo in prehranski dodatek, ki številnim karijem daje barvo in okus. Korenina in korenika oz. podzemno steblo se uporabljata v medicinske namene. Prav tako je široko uporabljena v orientalski medicini kot je ajurvedska medicina in tradicionalna kitajska medicina (TKM).

Učinki kurkume (Jiang Huang) po TKM so:

  • Krepitev krvi, ublažitev bolečin v prsih, trebuhu in menstrualnih bolečin ter simptomov amenoreje, dismenoreje, blažitev bolečin in oteklin zaradi poškodbe
  • Spodbujanje pretoka Qi energije, blažitev epigastrične in trebušne bolečine
  • Sproščanje napihnjenosti in vetrov, spodbujanje krvnega pretoka in umirjanje vlažne boleče blokade s krvno blokado (predvsem v predelu ramen)

Ima toplo energijo s pekočim in grenkim okusom in vstopa v vranico, želodec in jetra. Prav tako krepi kri in Qi energijo in ima analgetične, značilnosti skupin emmenagogue in cholagouge, protibakterijske, protiglivične  in protivnetne lastnosti. Koreniko kurkume se uporablja za zdravljenje amenoreje, dismenoreje, športnih poškodb, bolečin in oteklin zaradi poškodb, bolečin in ovirane pretočnosti v predelu trebuha med rebri in medenico na bočni strani, želodca ali trebuha ter zmanjšuje boleče blokade zaradi Vetra, Hlada ali Vlažnosti skupaj s Stagnirano krvjo, predvsem v ramenih. Prav tako se jo uporablja pri zdravljenju ali blažitvi želodčnih kamnov, hepatitisa, ran, modric, zobobolov, krvavitev, artritisa in katarakt. Še več, korenika je protivnetna, ima značilnosti antioksidantov in prečiščuje kri in jetra. Prav tako krepi prebavo, izboljšuje črevesno floro, pomaga pri prebavi beljakovin in blaži vetrove, koliko in zlatenico.

Vsem dobrim dejanjem vedno sledi posledica

Kaj bi sploh bilo lahko škodljivo pri kurkumi z vsemi temi dobrimi možnostmi uporabe? Kurkuma je zelo grenka in ima tako na telo sušilni učinek in usmerja gibanja navzdol. Iz telesa lahko odvaja toksično vlažnost, vendar če je prekomerno rabljena, lahko prav tako izsuši ali izčrpa koristno vlažnost- krvno in jin energijo. Če je uživana prekomerno ali daljše časovno obdobje, lahko povzroča vrtoglavico, moten vid, nespečnost, suhe oči, žareč občutek v dlaneh in stopalih, 'motnja oparjenih kosti' (termin TKM; dobesedni prevod, op. prev.) in nočno potenje.

 Tveganje poenostavitve

Ne obstaja dobra ali slaba hrana, samo ustrezna. Ko pride do določanja ustreznosti, je potrebno v razmislek vzeti številne parametre. Kakorkoli, večina ljudi si želi preproste in lahko izvedljive nasvete. Vsak dan si delajo ‘zdrave’ smutije s ščepcem kurkume. Veliko ljudi prav tako nepremišljeno jemlje prehranske dodatke. Verjamejo, da če je določena hrana ali zelišče dobro za to in to, potem bodo to avtomatsko uživali daljše časovno obdobje. Prav tako se smatra, da če je nekaj dobro in koristno, je več tudi boljše. Potem nadaljujejo z jemanjem teh učinkovin predvsem preventivno, tudi ko to morda ni več potrebno.

Medtem ko nekateri lahko doživijo pozitivne spremembe, se pri tistih, za katere je kurkuma ali kakšen drug dodatek neustrezen, začnejo počasi razvijati nekateri resni in neozdravljivi simptomi, zato me le morajo obiskati ta strukturirano in specializirano zdravljenje. Precej pogosto se morala popraviti to, kar so ljudje storili z uporabo takorekoč ‘zdravega’ in ‘naravnega’ zdravila.

Ustvarite si celotno in resnično sliko

Res je, da kurkuma lajša bolečine in otekline, vendar lahko prekomerno uživanje ali napačna uporaba razdraži vaš želodec in škoduje jin energiji. To je še toliko bolj resnično, ko pride do vegetarijancev, veganov in poporodnic. Ta skupina je že na splošno šibkejše krvne energije. Napačna raba čistilnega in sušilnega zelišča lahko predstavlja tveganje vašemu prebavnemu sistemu in v nadaljnjem šibi krvno energijo.

Medtem ko razmišljate o uporabi katerikolih novih zelišč ali dodatkov, najprej o njih malo raziščite, preden se odločite za uživanje. Včasih je deskanje po internetu koristno, vendar je tam tudi toliko napačnih informacij o zeliščih. Varnejši in primernejši pristop je, da si v svoji skupnosti poiščete zeliščarja ali naturopatskega zdravnika, ki zelišča dobro pozna.

Vir: https://www.akupunkturatkm.com/single-post/Kurkuma. prevod Tanja Topić
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...