Rachel Cheng

Kurkuma: koristi, tveganja in pasti

piše: Rachel Cheng
20. julij 2019    257 ogledov

Veliko ljudi rado uporablja domača zdravila ali pa vsaj poskusi najnovejše ‘zdrave’ nasvete in izbira ‘dobro’ hrano. Kurkuma je bila imenovana za eno izmed teh ‘dobrih’ in ‘zdravih’ živil ter postaja vse bolj priljubljena. Kakorkoli, medtem ko je kurkuma koristno zelišče s številnimi koristnimi načini uporabe, je prav tako precej močna in lahko telo vidno vrže iz ravnovesja, če jo uporabljamo preveč ali napačno. Večina ljudi se tega ne zaveda, vendar bi se zagotovo morali.

Kaj je kurkuma?

Kurkuma je zelišče iz družine ingverjevk. V Indiji se že tisoče let uporablja kot začimba in prehranski dodatek, ki številnim karijem daje barvo in okus. Korenina in korenika oz. podzemno steblo se uporabljata v zdravstvene namene. Prav tako se široko uporablja na Vzhodu, zlasti v ajurvedski medicini in tradicionalni kitajski medicini (TKM).

Učinki kurkume (jiang huang) po TKM so:

  • krepitev krvi, ublažitev bolečin v prsih, trebuhu in menstrualnih bolečin ter simptomov amenoreje, dismenoreje, blažitev bolečin in oteklin zaradi poškodbe;
  • spodbujanje pretoka življenjske energije oz. čija, blažitev epigastrične in trebušne bolečine;
  • sproščanje napihnjenosti in vetrov, spodbujanje krvnega pretoka in umirjanje vlažne boleče blokade s krvno blokado (predvsem v predelu ramen).

Ima toplo energijo s pekočim in grenkim okusom in vstopa v vranico, želodec in jetra. Prav tako krepi kri in energijo či ter ima analgetične lastnosti skupin emmenagogue in cholagouge ter protibakterijske, protiglivične  in protivnetne lastnosti. Korenika kurkume se uporablja za zdravljenje amenoreje, dismenoreje, športnih poškodb, bolečin in oteklin zaradi poškodb, bolečin in ovirane pretočnosti v predelu trebuha med rebri in medenico na bočni strani, želodca ali trebuha, poleg tega zmanjšuje boleče blokade zaradi vetra, hlada ali vlažnosti skupaj s stagnirano krvjo, predvsem v ramenih. Prav tako se uporablja pri zdravljenju ali blažitvi želodčnih kamnov, hepatitisa, ran, modric, zobobolov, krvavitev, artritisa in katarakt. Še več, korenika ima protivnetne lastnosti, deluje kot antioksidant ter prečiščuje kri in jetra. Prav tako krepi prebavo, izboljšuje črevesno floro, pomaga pri prebavi beljakovin in blaži vetrove, koliko in zlatenico.

Vsem dobrim dejanjem vedno sledi posledica

Kaj bi sploh lahko bilo škodljivo pri kurkumi z vsemi temi pozitivnimi možnostmi uporabe? Kurkuma je zelo grenka in ima posledično na telo sušilni učinek ter usmerja gibanje navzdol. Iz telesa lahko odvaja toksično vlažnost, vendar če se uporablja čezmerno, lahko prav tako izsuši ali izčrpa koristno vlažnost – krvno in energijo jin. Če se uživa čezmerno ali daljše časovno obdobje, lahko povzroča vrtoglavico, moten vid, nespečnost, suhe oči, žareč občutek v dlaneh in stopalih, 'motnjo oparjenih kosti' (termin TKM; dobesedni prevod, op. prev.) in nočno potenje.

Tveganje poenostavitve

Ne obstaja dobra ali slaba hrana, samo ustrezna. Ko pride do določanja ustreznosti, je treba v razmislek vzeti številne parametre. Kakorkoli, večina ljudi si želi preproste in lahko izvedljive nasvete. Vsak dan si delajo ‘zdrave’ smutije s ščepcem kurkume. Veliko ljudi prav tako nepremišljeno jemlje prehranske dodatke. Verjamejo, da če je določena hrana ali zelišče dobro za to in to, potem bodo to avtomatsko uživali daljše časovno obdobje. Prav tako velja, da če je nekaj dobro in koristno, je več tudi boljše. Potem še naprej jemljejo te učinkovine predvsem preventivno, tudi ko to morda ni več potrebno.

Medtem ko nekateri lahko doživijo pozitivne spremembe, se pri tistih, za katere je kurkuma ali kateri drug dodatek neustrezen, začnejo počasi razvijati nekateri resni in neozdravljivi simptomi, zato me morajo obiskati za strukturirano in specializirano zdravljenje. Precej pogosto sem morala popraviti to, kar so ljudje storili z uživanjem tako rekoč ‘zdravega’ in ‘naravnega’ zdravila.

Ustvarite si celotno in resnično sliko

Res je, da kurkuma lajša bolečine in otekline, vendar lahko čezmerno uživanje ali napačna uporaba razdražita vaš želodec in škodujeta energiji jin. To še toliko bolj velja za vegetarijance, vegane in poporodnice. Ta skupina ima že na splošno šibkejšo krvno energijo. Napačna uporaba čistilnega in sušilnega zelišča lahko pomeni tveganje za prebavni sistem in še naprej šibi krvno energijo.

Medtem ko razmišljate o jemanju katerikolih novih zelišč ali dodatkov, najprej o njih malo raziščite, preden se odločite za uživanje. Včasih je deskanje po internetu koristno, vendar je tam tudi veliko napačnih informacij o zeliščih. Varnejši in primernejši pristop je, da si v svoji skupnosti poiščete zeliščarja ali naturopatskega zdravnika, ki zelišča dobro pozna.

Vir: https://www.akupunkturatkm.com/single-post/Kurkuma. prevod Tanja Topić
Deli svoje mnenje! 3
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
  komentiral 1 mesec nazaj
Hvala, ampak bi si želela informacijo kako in kdaj pravilno jemati kurkumo.
Vesna
Mojca
  komentiral 1 mesec nazaj
Res hvala za te Informacije.
Želela bi pridobiti kakšne podobne o limoni. Kdaj je preveč in podobno
Lep dan
Mojca
Rok
  komentiral 1 mesec nazaj
Odličen članek, dobro je tudi omeniti da je bilo narejenih več raziskav glede protivnetnih kakor pa tudi protikarcinogenih lastnostih kurkume z zelo pozitivnimi rezultati. Hvala za informacije!
Nalagam...