Društvo Tolmun

Močan od znotraj navzven

19. junij 2022    85 ogledov

Urjenje uma in telesa lahko izboljša človekovo celostno delovanje in zdravje, saj živčni sistem pri izvajanju ustreznih zaporednih gibov in sekvenc vpliva tako na endokrin kot na imunski sistem. Tai Chi, Qigong, Yang Shen, Zhineng, Sheng Zhen, Dao-in, Neigong so del širokega spektra tradicionalnih oblik meditacij v gibanju in so po nekaterih mednarodnih anketah vedno bolj priljubljene psiho-fizične vaje na Zahodu. V zadnjih petnajstih letih so se tudi uvrstile v sam vrh najpogostejših dopolnilnih, komplementarnih in alternativnih zdravstvenih ter preventivnih pristopov do ohranjanja zdravja, dobrega počutja in dolgega življenja.

 

Kaj je pravzaprav skupna zlata nit tem oblikam gibanja? Najbolj enostavno povedano gre za osredotočanje na lastne energije v danem trenutku izvajanj. Bolj kompleksno povedano gre za energijsko razpoznavanje, komuniciranje in urjenje zaznav v danem trenutku. Gibi so le orodje za vzpostavitev zdravilne komunikacije, sekvence so pri tem ustrezne formulacije. Zato je nadvse pomembno, da se nauči nek ustrezen program Qigong oblik, kjer se uri dovolj širok spekter sekvenc, da se omogoči komunikacija na čim-širšem nivoju za dosego psihofizične vitalnosti.

 

Nekaj tako preprostega kot je hoja ali plezanje na drevo ali lovljenje metulja ali tek ali kolesarjenje ali plavanje v svoje metode tudi vključuje pozornost, vendar Qigong in Tai Chi urita ravnotežje in ravnovesje na nivoju čuječnega  ob tem, da na energijskem nivoju odpirata blokade in vzpostavljata pretočnost po meridianskih poteh, kar pomeni, da upoštevata principe tradicionalnih medicin Orienta. Delujeta podobno kot nekatere oblike joge, le način gibanja je bolj enostaven in zato primeren za širši krog ljudi.

 

Številne oblike aerobnih in anaerobnih vadb spodbujajo telesno in duševno dobro počutje, meditacije v gibanju na bolj  prefinjen način urijo telo in um ter vplivajo na stabiliziranje duha. Po rednih izvajanjih se počutiš zadovoljno, radostno in umirjeno, z več energije in zagona za delovanje (umsko ali fizično). Vadbe sploh ne občutiš kot trening, temveč kot energijsko terapijo, ki jo izvajaš sam. Po klasičnem športnem treningu si utrujen in običajno potrebuješ fizičen počitek. 

 

Tai Chi  in razne številne oblike energijskih izvajanj uporabljajo gibe, ki urijo nasprotni sili Yin in Yang: mehkobo in moč, naprej in nazaj, levo in desno, krčenje in raztezanje, akcijo in umirjenost. Izvaja se ustrezna serija gracioznih gibov z globokim in počasnim trebušnim dihanjem, stoje, sede ali z manjšimi premiki v prostoru. V zadnjih dvajsetih letih je bilo narejenih ogromno število resnih kliničnih testiranj in raziskav na mednarodni ravni, ki so potrdile tako fizične kot psihosocialne koristi tega urjenja.

 

Qigong je sicer novodobno ime za izjemno širok spekter vaj za delovanje vitalnih energij, ki so daleč nazaj bila tudi pisno dokumentirana na Orientu. Verjetno že v osnovi predstavljajo staro antično orodje za zmanjševanje stresa, saj izvori segajo daleč pred čas največkrat omenjenega Lao Tzuja (Lao Ce) ali Patanjalija ali Budo, ko so ljudje bili izpostavljeni vsakodnevnim hujšim naporom, tako fizičnim kot psihičnim. Življenje v divjih razmerah je stresno.

 

Qigong pri delu s telesom upošteva tudi afirmacije, dihanje, vizualizacije in meditacijo za izboljšanje Qi pretoka, gibanje in obnavljanje vitalne energije in notranje harmonije. Tai Chi in Qigong preko izvajanj gibalnih sklopov dosegata globoko sproščenost in obenem močan fokus in samozavedanje. 

 

Sta večdimenzionalna sistema, ki vključujeta gibalne in statične postavitve, ki vsebujejo tudi ne-bremenilna raztezanja in  krepilna stanja, dihalne vaje ter etične in meditacijske elemente. Za vzpostavitev energijskih povezav z vsem se uporablja telo, dih in čutila. V takem stanju se psihofizično sprostimo in energijsko polnimo. Nastane stabilnost, ki krepi od znotraj na ven. Pomaga čvrstiti samo-zdravilne sposobnosti telesa in duha, uravnava hormonsko zdravo ravnovesje, stabilizira čustva in um. Preko rednega izvajanja preprostih gibov postaneš močan od znotraj navzven. 

 

Vir: društvo Tolmun
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...