Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Mrzel tuš ti lahko spremeni življenje!

piše: Uredništvo
7. november 2017    5046 ogledov

Ledeno mrzel tuš navsezgodaj zjutraj se ne zdi prijetna ideja, predvsem če ne živimo v tropih – stopiti pod mrzel tuš je, kot bi nas zbadalo tisoč mokrih, mrzlih nožev.

Ampak mrzel tuš je v resnici lahko izjemno dober za nas, lahko nam spremeni življenje. Ledeno mrzel tuš ti ponudi možnost, da v nov dan vstopiš zunaj svoje cone udobja in razširiš svoj svet onkraj omejenih prepričanj in zmogljivosti. Poleg tega izjemno dobro vpliva na tvoje telesno in duševno zdravje!

To podpirajo tudi znanstvene raziskave, ki potrjujejo dobrobit mrzle prhe in navajajo naslednje pozitivne učinke:

  • povečanje čuječnosti,
  • krepitev imunskega sistema, saj se poveča število belih krvnih celic,
  • lajšanje stresa,
  • pri moških povečuje produkcijo testosterona,
  • znižanje ravni in obsega depresije – nekatere študije trdijo, da naj bi bil ledeno mrzel tuš učinkovitejši od antidepresivov,
  • spodbujanje krvnega obtoka, izboljšanje spanja,
  • pospeševanje metabolizma in izgube teže 

Zveni predobro, da bi bilo res, kajne?

Ampak če te zgoraj naštete koristi niso prepričale, te bodo morda psihološke koristi mrzlega tuša:

1. Nauči te sprejemanja in sreče

Ko mrzel tuš postane tvoja vsakodnevna navada in se vsako jutro zbudiš z zavedanjem, da boš kmalu stopil pod ledeno mrzlo vodo, se naučiš sprejeti, da je včasih treba narediti nekaj, česar ne želiš. Da okoliščine, v katerih se znajdeš, ne bodo vedno prijetne in da ne boš vedno želel storiti tega, kar si se namenil, saj se ne boš počutil prijetno, dobro. In s sprejemanjem tega se učiš biti hvaležen za to, kar imaš – saj če bolj sprejemaš neprijetno, boš bolj cenil dobro.

Katere so po statistikah države z najbolj srečnimi ljudmi? Vse so locirane v severni Evropi in Kanadi. Kaj imajo skupnega? Leden mraz.

Popolnoma enako je, ali jutro za jutrom skočimo pod mrzel tuš ali odidemo v ledeno mrzlo vreme – sprejemanje mrzlega vremena ali ledeno mrzle vode ljudi uči sprejemati to, kar je. Takšna izkušnja omogoča lažje, a hkrati globlje izkušanje sreče.

2. Nauči te ponižnosti

Ko postanemo arogantni (in vsem se to zgodi), je pomembno, da imamo v življenju nekaj, kar nas prizemlji – za številne je to mrzel tuš. Čeprav se počutite močni, boste v trenutku, ko stopite pod mrzel tuš, drhteli in notranje rotili, naj se že enkrat konča, naj bo toplo.

V trenutkih, ko smo pod mrzlim tušem, ima narava popolno moč nad nami glede temperature. To je eden redkih trenutkov v modernem času, ko ima v našem vsakdanu narava moč nad nami – posledica tega sta popolna ponižnost in ravnovesje.

Podoživljanje tega trenutka nas vsakodnevno spominja, da smo le človek – bitje kot vsako drugo, nismo nič več, nič manj.

3. Nauči te strpnosti

Če želiš uspeti, moraš v mislih vedno imeti ta nasvet: Treba se je naučiti, kako preživeti neudobje, saj se boš na svoji poti do uspeha neizogibno srečal z njim.

Če ne veš, kako se spoprijeti z neudobjem (in verjemi, vedno bo prišlo, saj je življenje polno vzponov in padcev), boš končal kot razvajeno dete, ki si ne dovoli, da bi se umazalo, se izčrpalo ali preznojilo, da bi doseglo, kar si želi – rezultat tega bo, da boš prej odnehal.

Mrzel tuš nas uči dopuščati stres in neudobne situacije, nauči um spoprijeti se s situacijami, ki telesu povzročajo stres in strah. Z vsakodnevnim prakticiranjem ledenega tuša postaneš gospodar svojega telesa.

4. Nauči te discipline in krepi moč volje

Moč volje določa, kaj bomo naredili s svojim življenjem. Od nje je odvisno, kako se boš uprl skušnjavam, nadzoroval odvisnosti, se dovolj naspal, skrbel za svoje telo in um, kakšna oseba boš postal, kako boš živel …

Moč volje je najmočnejša lastnost, ki jo lahko razvijemo. Veliko ljudi, ki jim manjka moči volje in zaradi tega ne dosežejo tega, kar so si zadali, misli, da je moč volje nekaj, s čimer se rodimo.

Ampak to ne drži – moč volje je mišica, disciplina, ki jo je treba prakticirati, trenirati, da bo postala močnejša.

V knjigi The power of habit (Moč navade) je navedena študija, v kateri je zajeta skupina študentov razdeljena na dve polovici; prva lahko jé piškotke med predavanjem, druga pa ne, lahko grizljajo le redkvico. Nato za nalogo dobijo nemogočo sestavljanko – cilj: kako dolgo bo, preden bodo obupali?

Tisti, ki so jedli piškotke, so zapravili 19 minut na sestavljanki, tiski, ki so jedli redkvico, le 8. Zakaj?

Zato ker je moč volje podobna mišicam – lahko se izčrpa. Druga skupina je svojo moč volje izčrpala že s tem, da se je zadržala, saj ni smela jesti piškotkov, medtem ko je prva skupina lahko uživala v njih – njihova moč volje je ostala nedotaknjena. To pomeni, da se moč volje lahko izčrpa kot mišica, lahko pa se tudi okrepi.

In to je tisto, kar naredi mrzel tuš – okrepi moč volje. Samo ena minuta ledeno mrzlega tuša vsako jutro lahko znatno okrepi tvojo moč volje, kar vpliva na vsa področja tvojega življenja.

5. Nauči te meditacije

Wim Hof je svetovno znan rekorder in lahko preživi izjemno nizke temperature. Znanstveniki ga izjemno radi preučujejo in ugotovili so, da ima čudno zmožnost nadzorovanja imunskega sistema s svojim umom.

Wim Hof verjame, da skrivnost leži v dihanju. Ko telo začuti sunek mraza, začne hlastati za zrakom. Če se naučiš nadzorovati svoje dihanje in se s tem nehaš boriti proti naravnim težnjam svojega telesa – vstopiš v stanje meditacije.

6. Naučite te stopiti iz cone udobja

Tega topla, prijetna prha nikoli ne dostavi – ledeno mrzel tuš pa ti ponudi, da v nov dan vstopiš zunaj svoje cone udobja in razširiš svoj svet onkraj omejenih prepričanj in zmogljivosti.

Naše življenje je polno stvari, ki smo jih vajeni in ki so za nas varne, ki za nas niso strašljive, ob katerih smo samozavestni, ob katerih ne pomislimo dvakrat, preden jih naredimo, saj so del našega vsakdana – vse so namreč del naše cone udobja. Ampak vse zunaj te cone udobja pa je popolnoma druga zgodba, kajne? Začnemo se potiti, začnemo dvomiti, mencati, in to vse zato, ker ne vemo, kaj se bo zgodilo – nisi prepričan, da imaš kaj možnosti, da ti bo uspelo. Ampak to je normalno. Vsak izziv, ki ga sprejmeš, poveča tvoj krog in ti omogoča rast, ko stopaš dlje in dlje iz cone udobja.

Ljudje, o katerih se učimo in jih občudujemo, so živeli zunaj cone udobja. Ledeno mrzel tuš te pripelje na rob cone udobja – tvoje telo se naravno boji mraza. Zato se, ko stopiš pod mrzel tuš, v tvojo glavo prikradejo izgovori, zakaj tega ne bi naredil in zakaj to ni dobra ideja.

To je popolnoma enak strah oz. enak scenarij kot takrat, ko si tik pred tem, da ljubko punco povabiš na zmenek, vprašaš šefa za povišico, se začneš ukvarjati z novim hobijem, začneš hoditi v fitnes, ko se prikrade ideja po življenjski spremembi ...

S hladnim tušem, kot že omenjeno zgoraj, treniraš mišico moči volje, ki določa, ali boš obtičal v svoji coni udobja, preplašen in z velikim vprašanjem: Kaj bi bilo, če …?, ali pa se boš podal v neznano in si dovolil raziskati sebe in svet?

Vir: Lachlan Brown - https://ideapod.com/5-reasons-freezing-cold-shower-every-day-will-change-life/ , https://www.youtube.com/watch?v=GShvGXwaijg
Kaj pa ti praviš? 4
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
  komentiral 9 mesec nazaj
Hvala, se zelo strinjam in res deluje, potrebno je vztrajati, kar pa ni tako lahko.
Vesna
Irena
  komentiral 2 leto nazaj
Od danes naprej torej jutranje tuširanje. Hvala
Irena
  komentiral 2 leto nazaj
To počnem že 2 leti. Noro. Od tega sem že odvisna.
Anka
  komentiral 4 leto nazaj
Hvala.
Nalagam...