Andrej Pešec

Najlepše darilo otroku

3. december 2017    864 ogledov

Začenja se novoletna mrzlica. Številni jo pričakujejo v skrbeh. Nekateri zato, ker ne znajo izbrati primernih daril, drugi zato, ker si jih preprosto ne morejo privoščiti. Sami vemo, da se najlepših daril ne da kupiti, kako pa primerno obdarovati otroke?

Sam sem v času pred rojstnimi dnevi ali prazniki pogosto v precejšnji agoniji, saj dolgo nisem znal izbrati primernih daril za družino in sorodnike. Zlasti prednovoletno obdobje je čas čudovitih presenečenj in daril, hkrati pa številnih skrbi, prepirov in dilem, kaj kupiti svojim najbližjim, nekatere pa še bolj skrbi, s čim to kupiti.

Mediji iz leta v leto podaljšujejo nakupovalno novoletno sezono, otroci in starši pa kot plod marketinga podlegamo sistematičnemu pritisku oglaševalskih kampanj.

Novo leto je čas obdarovanja in družine, toda naj vas ne skrbi, če si morda ne morete privoščiti parirati potrošniški propagandi, kjer na nas z vseh strani prežijo sistematično načrtovani oglasi, ki nas neposredno in subtilno nagovarjajo, kaj vse kupiti.

Redna majhna presenečenja in drobne pozornosti morajo biti del vsakdana, ne poskušajte pa tekmovati s svojimi zanosnimi sosedi, ki veselo trošijo stotine, včasih tisoče evrov za šablonsko nakupovanje daril, ki jih marsikdo pogosto niti ne potrebuje.

Čas in denar raje posvečajte temu, da otroke naučite, kaj v življenju resnično šteje, tako da jim posvečate čas, trud in posluh.  

Pred časom sem slišal ganljivo zgodbo iz naše okolice. Majhna deklica je vprašala svojega zelo zaposlenega očeta, ki le s težavo najde čas zanjo: »Ati, koliko zaslužiš na uro?« Oče ji je med delom na kratko odgovoril: »Petdeset evrov.« Deklica nato vpraša: »Ati, a mi lahko posodiš sto evrov, prosim?« »Zakaj pa jih potrebuješ?«. Deklica odgovori: »Rada bi s teboj preživela dve uri tvojega časa.«

Otroci so vse bolj nerazumljeni in sami ...

Vzemite si čas zanje in jim prisluhnite. Presenečeni boste, koliko jim to pomeni. Neprecenljivo.

Vsak od nas mora postati psiholog; ne na način, kaj je rekel oni in kaj pravi ona teorija, ampak tako, da preprosto razumemo najprej svoje lastne potrebe in nato potrebe drugih, še zlasti potrebe otrok. Otroci sami pogosto vedo, kaj želijo, ne zavedajo pa se najbolje, kaj v resnici potrebujejo.

Otrokom ne dajte vsega, kar si želijo; dajte jim vse, kar potrebujejo. Nekdo, ki zna prisluhniti otroku in sorodnikom, lahko natančno ugotovi, kaj otrok resnično potrebuje. Opazuje, kaj veseli otroka, kaj ga motivira in kaj mu pomaga postati še boljši.

Otrokom za darila ne dajajte denarja

Če jim damo denar, to zveni nekako takole: preslabo te poznam, da bi vedel(a), kaj si zares želiš imeti. Dajanje denarja otroke sprva sicer razveseli, kmalu pa postanejo na denar tako navezani, da ta postopno postaja njihova glavna motivacija in gonilo. Otroke je treba naučiti, da denar ni cilj življenja, ampak je zgolj sredstvo, ki nam je lahko v pomoč pri doseganju ciljev. Edina funkcija denarja je, da ga uporabimo za to, da polepšamo življenje ljudi okrog nas.

Otroci ne potrebujejo našega denarja. Otroci niti ne potrebujejo naših daril. Še zlasti ne takrat, ko jih pričakujejo. Otroci potrebujejo naš čas. Otroci potrebujejo našo pozornost. Otroci potrebujejo presenečenja, ljubezen, naklonjenost in podporo.

Vem tudi za primer, ko je prijatelj na eni od prvih tekem v rokometu, ki so jo obiskali tudi njegovi starši, igral tako požrtvovalno, da si je v izjemni želji po tem, da se dokaže staršema, poškodoval obe koleni, igral pa je tudi z napol zlomljenim prstom na roki. Ne glede na to, da je vedno dobil skoraj vse, kar si je zaželel (računalnik, skuter ipd.), je bistveno bolj kot po tem hrepenel po zaupanju in podpori svojih staršev. Ena največjih, a neuresničenih želja tega fanta je bila, da bi se starša razumela in podpirala.

Najlepše darilo za otroka in največ, kar lahko za otroka naredita oče in mama, je to, da sta si predana in da se imata rada.

Pogosto damo otrokom marsikaj in jim dovolimo vse, razen tega, da so to, kar so

Otroci hrepenijo po spoštovanju njihove svobodne volje. Nikar in nikdar ne skušajte zatreti njihove individualnosti, saj ima lahko poskus takšne ali drugačne manipulacije z njimi hude posledice v obliki nedejavnosti, odvisnosti ali celo sovraštva.

Eno najlepših daril otrokom je, da jim dovolimo biti to, kar so. To pomeni, da jih podpiramo v smeri, v katero si želijo iti v življenju, hkrati pa jim pomagamo razviti marljiv, pošten in velikodušen značaj. Prizadevnost, vztrajnost, iskrenost, aktivna potrpežljivost, ljubezen do dela in sočutje so darila, ki se nikdar ne pokvarijo.

Otroci zelo cenijo izkušnje in doživetja. Seznanite jih z zanimivimi ljudmi, z nenavadnimi doživetji. Igrajte se z njimi. Med igro boste ugotovili, kdo zares so. Pojdite na nogomet. Na izlet. Narišite kak grafit. Zaupajte mu/ji kakšno lekcijo ali skrivnost iz svojega odraščanja. Skupaj naredite kakšno 'neumnost'.

Darila, ki si jih izmenjamo, naj bodo osebna in preprosta. Najpomembneje je to, da so osebna, da se čuti, da so bila kupljena s srcem, posebej zanj ali zanjo. Nikar ne kupujte klišejskih daril na bencinskih črpalkah. Vzemite si čas in iskreno pomislite na to, kdo je vaš otrok in kaj mu utegne resnično koristiti. Otrokom ne kupujte tega, kar ste sami želeli imeti, ko ste bili majhni; še raje kot to jih naučite vse tisto, kar danes želimo mi, da bi sami znali, a se tega nismo naučili. Otroke vsak dan znova kaj novega naučite: pripravljati in gojiti hrano, skrbeti za zdravje, čistočo, za druge, za živali.   

Sodobna oblika zlorabe otrok?

Pretirano razvajanje bodisi z darili bodisi s premalo disciplinirano vzgojo je ena od sodobnih oblik zlorabe otrok. Sam sem bil kar malo jezen na svoje starše, ker so me naučili in mi omogočili marsikaj, razen tega, da me resnično dobro pripravijo na samostojno in odgovorno življenje.

Še eno izmed čudovitih daril otroku je odgovornost, to pa mi predamo tako, da smo sami takšni. Odgovornost pomeni zavedanje, da vsak kroji svoje življenje in da je vse, kar se nam dogaja, plod našega razmišljanja in delovanja.

Otroke naučite deliti vse, kar imajo

Naj tudi sami pripravijo kaj za starše, brate in sestre, babice in dedke. Eno od najlepših daril otrokom je, da jih z zgledom navdihnemo, da vedno iščejo način, kako obdarovati in oplemenititi življenja drugih. Redki vedo, da se prava sreča skriva v dajanju, in ne v jemanju.

Ste opazili, da otroci izjemno cenijo, če jih imamo za resne, odrasle osebe, ne glede na to, koliko so stari? Še kot majhen otrok sem občudoval starejše, ki so mi prisluhnili in v meni videli le najlepše in najboljše. Otrok se razvija skladno s tem, v kakšni luči ga vidijo pomembne osebe (starši, učitelji) v njegovem življenju.

Pred časom sem delal z družino s Štajerske, v kateri je redno prihajalo do tega, da dvanajstletnega fanta v šoli vrstniki nikakor niso želeli sprejeti medse; redno so ga žalili in tudi pretepali. Starši so me poklicali na posvet in kmalu ob vstopu v njihovo resnično luksuzno hišo sem pomislil na to, kar se je kasneje tudi izkazalo za povod za tako nesramno ravnanje z njim. Fant je imel vso najnovejšo tehniko, tehnologijo, prestižna oblačila in ure, kar so mu sošolci, ki od svojih staršev niso bili deležni takega tretmaja, zavidali, zato so se mu maščevali na različne načine, četudi ubogi dečko sam niti ni dobro vedel, za kaj gre. Otrokom ne kupujte boljših stvari, kot jih imajo njihovi vrstniki. S tem jih boste zaščitili pred nevoščljivostjo in tudi ponosom.

Eno od najlepših daril mladim je, da jim pokažemo različne alternative prave sreče.

Če bomo sami srečni, otroci ne bodo potrebovali veliko drugega, če pa bomo sami obupani in nesrečni, niti nas niti otrok ne bo zadovoljilo nobeno dragoceno darilo. Otroci obožujejo igro, življenje celo pa je ena sama večna igra. Na njim razumljiv, sprejemljiv in zanimiv način jih seznanimo s pravili oz. priporočili te igre.

Otroci bodo postali takšni, kot so vsebine in osebe, s katerimi preživljajo svoj čas, zato jim skrbno izberite vse, s čimer prihajajo v stik. Otroci obožujejo čudeže, pravljice in junake. Berite jim zgodbe o velikih ljudeh in božanskih likih ter jim podarite najlepše motivacijsko darilo: smisel v življenju. Z zgledom jim pokažimo, da je v življenju vse mogoče, da se vse da, če se le ve in hoče, ter jim omogočimo tudi praktično doživeti čudežno dobronamernost vesolja, narave in boga.

Otroci so naše največje bogastvo, najlepše darilo, ki ga lahko tudi letos in vsak dan znova damo drugim, pa je, da jim damo sebe.

Kot je modro rekel Albert Einstein: »Ni govora o velikih odkritjih in napredku, vse dokler je na svetu en sam nesrečen otrok.«

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...