Društvo Tolmun

Notranji smehljaj

27. september 2017    1027 ogledov

Če nekomu rečemo, naj bo vesel, se večinoma odzove s prešernim nasmehom ali celo s krohotom, kot da je zagledal komedijanta na sceni. Marsikdo se celo začne afnati in z vzhičenim veseljačenjem vzbujati pozornost mimoidočih. Merila tradicionalne kitajske medicine to ocenijo kot "prekomerno veselje, ki troši srce in vpliva na prekomeren pretok krvi". Zato ni čudno, če so ljudje, ki se neustavljivo krohotajo, v obraz zariplo rdeči in jim solze nenadzorovano tečejo. Krohot nas poživi in je občasno dobrodošel, vendar pa tudi troši notranje moči, tako kot tudi vsa druga pretirana čustva.

Umirjena in globoko pozitivna čustva, ki jih največkrat imenujemo kar notranje zadovoljstvo, pa nam moči vračajo in jih ohranjajo. Zato v čigongu pravimo, da nas notranji smehljaj zdravi.

Da so pozitivna čustva vezana na bolj kakovostno zdravje, dolgoživost in boljše počutje, so dokazale številne znanstvene študije psihološke in medicinske stroke. Harvardska znanstvena psihološka revija pa po drugi strani navaja, da dolgotrajna jeza, strah, pretirana skrb, razdražljivost in sovražna naravnanost postopoma razvijajo kardiovaskularne bolezni, saj dvigujejo krvi tlak, ožajo in zategujejo ožilje. Res pa je, da ob različnih neprijetnih situacijah ni lahko ohranjati pozitivnih čustvev. Obenem pa je tudi res, da velikokrat sami napačno ocenimo, kaj nas veseli in dela srečne, in izberemo neprimerna čustvovanja.

Občutek notranjega zadovoljstva, ki ga v čigong vadbi uporabljamo kot tehniko 'notranjega smehljaja, vsekakor ni prisiljen 'medijski nasmešek na obrazu', temveč izhaja iz globine srčnega predela. Misel na dobro počutje poraja klico notranega smehljaja, ki vzklije kot seme nekje v globini, za srcem, za srčno čakro in se kot prijetna svetloba in toplota razraste po celi notranjosti prsnega koša in povzroči občutek ugodja in prijetnosti po celem telesu. Ta prijetni občutek prikliče nežen nasmeh na ustnice in nežno oživlja obraz. Pa ne samo obraz, temveč celo telo.

Občutek globokega notranjega ugodja usmerja čigong gibe in premike, ki jih zaznamo kot nadzorovano počasne in tekoče, brez ustavljanja. To je pravi mali proces, ki posledično uravnoteži vse energije v nas. Nasmeh in notranji smehljaj sta pri tem močan protistrup za ves stres, bolečine in notranje konflikte.

Tehnika notranjega smehljaja ni samoumevna in zahteva vsakodnevno vadbo. Ko vadimo daljše obdobje v zaporedju, nam pride v navado, kar je izjemna dobrobit.

Kako si prikličemo notranji smehljaj?

Obstaja več načinov. Predstavljamo vam eno zelo preprosto vajo.

Zapri oči in si predstavljaj nekoga, ki ti je ljub, ali pa okolje, v katerem se počutiš prijetno, toplo in varno. Zadržuj to predstavo na predelu srca. Prepusti se ji. Dihaj z njo v umirjenem ritmu. Nikamor se ti ne mudi. Prepusti se neskončnosti.

Nenadoma začutiš nasmeh na ustnicah. To je nadvse prijeten občutek na ustnicah, iz katerih nevidna sila gre za oči. Prijetno je. To je zadovoljstvo. Vzdržuj ta občutek. Čim dlje. Nikamor se ti ne mudi. Dovoli, da se ta občutek razlije po celem telesu. In ven iz njega. Čudovito je. Hrani te in te varuje.

Prijeten občutek, ki se je razlil zunaj tebe, ustvarja polje, ki te ščiti, ki ohranja zadovoljstvo, da skupaj hodita čez ves dan, prek vseh situacij; prijetnih ali neprijetnih. Sploh ni pomembno. Skupaj sta: ti in zadovoljstvo v tebi in okoli tebe. To je pomembno, ker skupaj sta nepremagljiva.

Vaja notranjega smehljaja pomaga gojiti navado pozitivnega čutenja in živeti z odprtim srcem brez strahov, zadreg ali nepotrebnih skrbi. Ko odpremo srce, odpremo pretoke energij, saj je srce po tradicionalni kitajski medicini kralj vseh organov. Brez srca ni življenja.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...