Rachel Cheng

Nasveti TKM za odpravljanje prebavnih težav v času praznikov

piše: Rachel Cheng
27. december 2017    762 ogledov

Praznična hrana običajno vsebuje več sladkorja in maščob, kar lahko povzroči precej neurejeno prebavo, saj oteži delovanje prebavnega sistema. Zato so prebavne motnje, zaprtje in želodčna kislina velikokrat neželeni stranski učinki ob praznovanju božičnih praznikov. Svetujem vam naslednje ukrepe, v kolikor se pojavijo prebavne težave.  

Preprečevanje

Ne morem dovolj poudariti pomena preprečevanja posledic. Gremo od začetka, prosim jejte zmerne količine. Prav tako se izogibajte surovi in mrzli hrani saj TKM verjame, da je energija ognja tista, ki razgrajuje hrano v energijo. Mrzlota bo upočasnila proces prebave, kar na dolgi rok povzroča zbiranje strupov. Zmanjšajte pa tudi vnos sladkega in mlečnih izdelkov.

Več o zdravih prehranskih navadah s stališča TKM pa si lahko preberete na tej povezavi.

Slabost

Ingver se uporavblja za zdravljenje razdraženega želodca in slabosti že več kot 2000 let. Skodelica svežega ingverjevega časa bi moral takoj umiriti želodec. Nekaj manjših rezin ingverja dajte v vrelo vodo in na zmernem ognju kuhajte 10 min. Dodate lako še malo rjavega sladkorja, da ublažite pekoč okus.

Napihnjenost

Namesto solat raje jejte kuhano zelenjavo. Napihnjenost običajno povzroča izčrpanost prebavnega sistema. Kuhana zelenjava se lažje prebavlja.

Riževa kaša z ingverjem. Ingver lahko pomiri tako slabost kot prebavo. Ljudje običajno pijejo veliko mrzlih osvežilnih pijač, zato rabijo toplo energijo ognja od ingverja. Prav tako je vaš imunski sistem lahko oslabljen, saj je telo zaposleno s čiščenjem in popravljanjem. Energijo Qi za krepitev dobite v tem primeru v rižu.

Druga dobra možnost so tudi jajca na polnozrnatem kruhku. Jajčni rumenjaki vsebujejo velike količine cisteina, ki razgrajuje acetaldehid, enega izmed povzročiteljev mačka. V teoriji TKM, rumenjaki obogatijo sistem ledvic z enegijo, medtem ko žita krepijo sistem vranice.

Izogibajte se kuhanim maščobah, saj so težje prebavljiva in močno vplivajo na vaša jetra. Vaše telo ne potrebuje še dodatnih obremenitev medtem ko se poskuša zdraviti. Namesto tega se odločite za zajtrk, ki vsebuje živilja, ki bodo pomagala popraviti škodo.

Zgaga

Izogibajte se sladkorju, maščobam in začinjeni hrani. Coptis chinensis Franch učinkovito in hitro ublaži zgago. Ampak, če ste nagnjeni k zgagi, potem je vaša vranica že preobremenjena s strupi, zato si naredite celovit načrt za čiščenje tega organa.

Zaprtje

Zaradi večje obremenitve lahko vaše črevesje deluje počasneje, zato jejte lahko prebavljivo hrano v naslednjih dneh. Nežno masirajte trebuh v smeri urinega kazalca in v nasprotni smeri urinega kazalca. Krožni gibi pomagajo črevesju pri njegovem gibanju. Uživajte veliko tekočine, saj bo vaše črevesje ves čas vsrkavalo vodo, če ne, bo vaše blato zelo trdo in možno, da boste imeli težave s potiskom blata.

Priporočam tudi počasen sprehod.

Naredite si napitek iz črnega sezama in riža

Uporabite razmerje 8:2 (črni sezam : riž) in ju namakajte v vodi okoli ene ure. Zmešajte ju v mešalniku in kuhajte pol ure. Po kuhanju prefiltrirajte in spijte čisto tekočino. To vam bo zagotovilo, da bo vaše črevesje naoljeno in obogateno z energijo za čiščenje.

Vir: prevod Klara Lubej
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...