Rachel Cheng

Nasveti tradicionalne kitajske medicine: odpravljanje prebavnih težav v času praznikov

piše: Rachel Cheng
27. december 2017    1129 ogledov

Praznična hrana običajno vsebuje več sladkorja in maščob, kar lahko povzroči precej neurejeno prebavo, saj oteži delovanje prebavnega sistema. Zato so prebavne motnje, zaprtje in želodčna kislina velikokrat neželeni stranski učinki med prazniki. Svetujem vam naslednje ukrepe, če se pojavijo prebavne težave.  

Preprečevanje

Ne morem dovolj poudariti pomena preprečevanja posledic. Gremo od začetka. Prosim, jejte zmerne količine. Prav tako se izogibajte surovi in mrzli hrani, saj TKM verjame, da je energija ognja tista, ki razgrajuje hrano v energijo. Mrzlota bo upočasnila proces prebave, kar na dolgi rok povzroča zbiranje strupov. Zmanjšajte pa tudi vnos sladkega in mlečnih izdelkov.

Slabost

Ingver se uporablja za zdravljenje razdraženega želodca in slabosti že več kot 2.000 let. Skodelica svežega ingverjevega čaja bi morala takoj umiriti želodec. Nekaj manjših rezin ingverja dajte v vrelo vodo in na zmernem ognju kuhajte 10 minut. Dodate lahko še malo rjavega sladkorja, da ublažite pekoč okus.

Napihnjenost

Namesto solat raje jejte kuhano zelenjavo. Napihnjenost običajno povzroča izčrpanost prebavnega sistema. Kuhana zelenjava se laže prebavlja.

Riževa kaša z ingverjem. Ingver lahko pomiri tako slabost kot prebavo. Ljudje običajno pijejo veliko mrzlih osvežilnih pijač, zato potrebujejo toplo energijo ognja od ingverja. Prav tako je lahko oslabljen imunski sistem, saj je telo zaposleno s čiščenjem in popravljanjem. Energijo či za krepitev dobite v tem primeru v rižu.

Druga dobra možnost so tudi jajca na polnozrnatem kruhku. Jajčni rumenjaki vsebujejo velike količine cisteina, ki razgrajuje acetaldehid, enega izmed povzročiteljev mačka. V teoriji TKM rumenjaki obogatijo sistem ledvic z enegijo, medtem ko žita krepijo sistem vranice.

Izogibajte se kuhanim maščobah, saj so težje prebavljive in močno vplivajo na jetra. Vaše telo ne potrebuje dodatnih obremenitev, medtem ko se poskuša zdraviti. Namesto tega se odločite za zajtrk, ki vsebuje živilja, ki bodo pomagala popraviti škodo.

Zgaga

Izogibajte se sladkorju, maščobam in začinjeni hrani. Coptis chinensis franch učinkovito in hitro ublaži zgago. Ampak če ste nagnjeni k zgagi, potem je vaša vranica že preobremenjena s strupi, zato si naredite celovit načrt za čiščenje tega organa.

Zaprtje

Zaradi večje obremenitve lahko vaše črevesje deluje počasneje, zato v naslednjih dneh uživajte lahko prebavljivo hrano. Nežno masirajte trebuh v smeri urnega kazalca in v njegovi nasprotni smeri. Krožni gibi pomagajo črevesju pri njegovem gibanju. Uživajte veliko tekočine, saj bo vaše črevesje ves čas vsrkavalo vodo, sicer bo vaše blato zelo trdo in utegnete imeti težave s izločanjem.

Priporočam tudi počasen sprehod.

Naredite si napitek iz črnega sezama in riža

Uporabite razmerje 8 : 2 (črni sezam : riž) in ju namakajte v vodi približno eno uro. Zmešajte ju v mešalniku in kuhajte pol ure. Po kuhanju prefiltrirajte in spijte čisto tekočino. To vam bo zagotovilo, da bo vaše črevesje naoljeno in obogateno z energijo za čiščenje.

Vir: prevod Klara Lubej
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...