Jana Špeh

Navade in novoletne zaobljube

piše: Jana Špeh
12. december 2016    812 ogledov

V tem prazničnem obdobju, ko se bližamo koncu leta, je skoraj nenavadno, da ne bi vsak pri sebi zavrtel 'filma' nazaj in pomislil na leto, ki je za nami.  Vsak ima na svojem 'filmskem traku' zgodbe in dogodivščine, izkušnje ter lekcije, ki so postale del tega magičnega mozaika, ki predstavlja vaše življenje. Zagotovo je bilo veliko podvigov in zmag, morda tudi kakšen padec ali zdrs, ampak zdaj, ko v sebi razmišljate, kaj vse bi ponovili, spremenili ali zapustili, je pravi trenutek, da pomislite na svoje navade.

Navada postane vse tisto, kar izvajamo z rednim ponavljanjem, navadno kar vsak dan. Včasih so navade nekaj, kar počnemo, ne da bi se tega zares zavedali. Vsak ima svoj seznam navad. Vsak v sebi je lahko ponosen na svojo navado. Na to, da ste športno aktivni, recimo, ste najverjetneje ponosni, na kakšno drugo navado pa verjetno manj.

Tukaj pa je pomembno, da vsak pri sebi ozavesti dejstvo, da je navada le ideja, zataknjena v umu. Vse tisto, kar počnemo z neko kontinuiteto, je tisto, na kar usmerjamo svojo pozornost, in raziskave kažejo, da je dovolj 21 dni vsakodnevnega ponavljanja, da naš predmet osredotočanja postane naša navada.

Pomislimo na človeški um kot album s sličicami. Vsak ima v svojem umu zelo bogat album, vsak ima v svojem albumu slike, vzorce, prepričanja, med vsemi sličicami pa so tudi tako imenovane navade. Navada tako postane nekaj, kar poznamo, in to nam pomeni domačnost in neke vrste varnost. Ko pa pridete do točke, ko bi radi svojo navado opustili, ker nenadoma ne vidite več smisla v svojem početju, je zelo pomembno, da se zavedate dejstva, da se iz vašega albuma ne da le odstraniti sličice. Tako bo v albumu nastala praznina in na to vezano nezadovoljstvo.

Kako uspešno opustiti navade?

Najboljši način, da opustite navade, ki jih ne zaznavate več kot dobre zase, je, da se najprej soočite s seboj in se vprašate:

  • Čemu sem izbral svojo navado?
  • Kaj pridobivam s tem?   

Prav tako si odgovorite na vprašanje, zakaj želite opustiti to navado.

Ti pogovori s samim seboj so neprecenljiv del uvajanja sprememb. Odgovore si zapišite in se vprašajte, kaj bi lahko izbrali, da zamenjate svojo sliko.

Nekaj, s čimer lahko zbudite pozitivne občutke v sebi. Nekaj, s čimer lahko staro navado, ki vam ni več blizu, nadomestite. Nadomestite to z novim in za vas boljšim vedenjem. Morda zveni zapleteno in v začetku (prvih nekaj dni) ne bo tako preprosto, a vedite, da to zmorete, saj tudi navade, ki jih imate danes, nekoč niso bile vaše, a ste jih posvojili. Prav tako lahko za osebno zadovoljstvo in napredek posvojite še kaj novega, drugačnega in boljšega zase!  

To pišem zato, ker je veliko preprosteje zamenjati sliko oz. svoje vedenje z drugim vedenjem, da vpeljete želene spremembe. Treba je odstraniti staro sliko, a če boste naredili samo to, bo fokus najverjetneje usmerjen v to, kar vam nenadoma predstavlja pomanjkanje, medtem ko takrat, ko boste vstavili novo sliko namesto stare, ne boste imeli možnosti razmišljati o tem, kar ste zapustili, preprosto zato, ker se boste že ukvarjali z novim. V 21 dneh boste prepoznali novo sliko kot novo lastnost in navada, ki ste jo želeli opustiti, bo tako ostala le še spomin iz preteklosti. Preverjeno, z voljo, vero in vztrajnostjo je uspeh zagotovljen.

Dragi vsi, želim vam čarobne praznike, lep vstop v novo Leto 2017 ter veliko novih in pozitivnih slik!

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...