Andrej Pešec

Nenavezanost – skrivnost svobode, miru in sreče

2. maj 2019    1428 ogledov

Nenavezanost je čudežna kvaliteta, ki pa je pogosto narobe razumljena. Biti nenavezan nikakor ne pomeni biti neodgovoren ali imeti nič.

Poznam ljudi, ki so izjemno premožni, a niso vezani na svoje bogastvo. Enako poznam meniha, ki se je odpovedal praktično vsemu, vidno pa je vznemirjen, ko se nekdo usede na 'njegovo' mesto za mizo v hramu, kjer živi.

Vsak pozna občutek, ko se nekaj, na kar je bil zelo navezan, konča. Sam sem hudo trpel po težki bolezni pri 14. letih, ko je bilo jasno, da je športne kariere konec, saj je imelo življenje z menoj očitno drugačne načrte. Ker sem bil neverjetno nezdravo navezan na žogo, sem bil več let v majhnem šoku. Kasneje sem se naravno navezal na dekle, s katerim sva živela, kar se spet ni pokazalo za dobro potezo, saj vsak medčloveški odnos tako ali drugače konča čas ali ljudska pogojenost, rezultat tega pa je huda bolečina. Ljudje največje neumnosti (samomore, nasilje v odnosih …) navadno počnemo prav zaradi navezanosti, ki jo radi pakiramo pod izgovor 'ljubezni'.

Yasmin Mogahead je zapisala: »Ljudje pogosto mešamo navezanost z ljubeznijo. Pri navezanosti gre za strah in odvisnost; pri navezanosti gre bolj za ljubezen do sebe kot za ljubezen do drugih. Ljubezen brez navezanosti pa je najčistejši izraz ljubezni, saj pri tem ne gre za to, kaj ti lahko dajo drugi, ker si sam prazen; pri tem gre za to, kaj lahko daš ti drugim, ker si sam poln.«

Rezultati velike navezanosti so vidni tudi v tem, da mame nase močno vežejo otroke, posebej sinove, ki na račun tega nikdar zares ne odrastejo. Biti nenavezan pa ne pomeni biti hladen ali neoseben. Biti nenavezan pomeni biti dosleden, odgovoren, skrben in ljubezniv, hkrati pa neodvisen od zunanjih dejavnikov in rezultatov tega, kar delaš.

Vsi smo odvisniki. Odvisniki od mnenja drugih. Navezanost na mnenje drugih je ena naših največjih blokad, ki nam onemogoča optimalno delovanje. Vedno je smiselno ravnati tako, da delamo smiselne reči za svet, vedno pa se bodo našli ljudje, ki jim ne bomo ugajali; samo majhni mucki in sladoledarji so všeč vsem.

Ste opazili, da najboljše rezultate dosegamo takrat, ko nismo vezani na uspeh ali neuspeh? Samo pomislite, kako lepo pojemo pod tušem, javno pa se nam petje precej upira. Zakaj? Zaradi strahu in odvisnosti, navezanosti na uspeh in mnenje drugih. Bhagavad gita uči, da je naša naloga opraviti našo dolžnost, nimamo pa pravice do uživanja v vseh rezultatih tega, kar delamo.

Kako trenirati nenavezanost? Budisti jo trenirajo tako, da ves dan natančno rišejo mandale, zvečer pa jih uničijo. Sam sem navijač tega, da se vedno zavedaš, da nič ni zares tvoje, ničesar umetno ne zavračaš, vse pa uporabljaš za višji cilj. S tem zdravo in realno usmerjaš svoj fokus, vse, kar dobiš in imaš, pa posvečaš dobrobiti vseh. S tem in z rednim dajanjem treniraš nenavezanost.

Vsak pa mora biti del nečesa. Na kaj pa se potem navezati? Na višji cilj, idejo, poslanstvo. Na nekoga ali nekaj, kar ni vezano na kraj, čas ali prostor. Osebe, ki so vezane na to, so hkrati najsrečnejše in najprivlačnejše.

V svet pridemo brez vsega, prav tako brez vsega odidemo, vmes pa se radi tako močno navežemo na vsebine, reči in ljudi, ki nam bodo slej ko prej odvzeti. Nekdo drug zna celo reči: od ničesar se ti ni treba odvezati, ker nič ni zares tvoje ...

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...