Jana Špeh

Nimaš ideje? Utišaj svoj UM!

piše: Jana Špeh
12. september 2017    658 ogledov

Ali ste vedeli, da se prava ustvarjalnost aktivira, ko utišamo svoj UM? Medtem ko dopuščamo mislim vpliv, vstopimo v mrežo izgovorov, v kateri nam um ponudi odgovor, kot je: Ne vem, kako ali Nimam navdiha, kako bi nekaj naredil, in tedaj se bodo začeli kopičiti razlogi, zakaj nečesa ne bi storili. Takoj ko misel sprejmeš, jo s tem hraniš in bo rasla. Poznate tisti občutek, ko bi že skoraj nekaj naredil, pa nisi, ker …

Ko v sebi začutiš impulz, da bi nekaj spremenil, začni razvijati gorečo željo

Predstavljaj si radio in svojo najljubšo pesem, ki je peta po vrsti na CD-ju. Prva pesem ti ni kaj preveč všeč, peta pa je najboljša. Nastaviš radio, da vrti tvojo najljubšo pesem. Tako narediš s svojim umom: za prejemanje navdiha si zamisliš, kaj želiš, in si dopustiš zaplavati v svoj kreativni tok.

Ne več tisti tok, v katerem si postavljaš odvečna vprašanja in iščeš odgovore, zakaj nečesa ne bi naredil, temveč tisti tok, ko si sproščen, verjameš, da ti lahko uspe, veš, da ti bo uspelo, in medtem že lahko vidiš, kako ti uspeva, in prejemaš navodila, kaj narediti, da ti uspe. To je tvoja povezava s tistim več v tebi, po katerem vsak hrepeni.

Pusti misli z negativnim predznakom in sprejmi nasprotje tega v sebi

Naš UM je lahko nedvomno naš prijatelj s tem, da imamo neprecenljivo možnost izbire. Naša edinstvena možnost je prav ta, da lahko izberemo predmet osredotočanja in tako preusmerimo pozornost tja, kamor želimo.

Če si pogledamo človeško delovanje, lahko najprej ugotovimo, da vse nas žene potreba. Vedno izberemo, kaj bomo naredili, da bi zadovoljili svojo potrebo. Marsikdaj pa si človek pod vplivom intenzivnega toka podzavestnih misli sploh ne zna razložiti, zakaj počne, kar počne. Prav iz tega razloga je zelo pomembno ozaveščanje. Predvsem zavedanje dejstva, kako lahko zavestno vplivamo na nekatere naravne procese, kot je, med drugim, postati magnet za svoje sanje.

Človeško delovanje gre z misli na občutek, telo in delovanje. Zatorej najprej miselno izberemo, na kaj se želimo osredotočiti, in sledili bodo občutki. Ko si osredotočen na nekaj, kar ti je všeč, boš čutil veselje, ko je tvoja pozornost na nečem, kar ti ni všeč, boš občutil žalost ali jezo. Marsikdo napačno misli, da so okoliščine krive za njihove misli in občutke, a ni tako. Tvoja možnost je prav v tem, da kljub okoliščinam lahko izbereš zase, kar želiš. Misel vedno lahko sam izbereš s tem, da veš, kaj želiš, in prevzameš odgovornost zase.

Sprejmi vero vase

Potem ko izberemo točko osredotočanja, pa je pomembno tudi, da sprejmemo zaupanje vase. Vsako delo, ki ga ljudje opravimo, se razlikuje po tem, s kakšno energijo smo ga ustvarjali. Ko počnemo nekaj na silo, rezultati nikoli ne bodo tako odlični, kot so lahko, ko se prepustimo toku z zaupanjem.

Tihi um je stanje miru, tihi um ima veliko ustvarjalnosti, je blažen in izžareva dobre vibracije. Najboljše ideje pridejo, ko utišamo um in se tako povežemo v vsemogočno naravo kreativnosti, ki je v nas.

Za doseganje tega stanja pa je zelo pomembno, da se naučimo, kdaj prisluhniti sebi in kdaj preslišati vse pametne nasvete. Ali je res pomembno, kaj bodo drugi rekli? Ali oni izbirajo namesto vas?

Največji izumitelji so prišli do idej za najboljša dela prav v tem stanju tišine in miru. Albert Einstein, Isaac Newton, Mozart so svoje genialne ideje razvili v stanju miru in trenutkih tišine. Kakor to velja zanje, velja tudi za vse nas.

Vse, kar je treba storiti, je le, da ob tem, ko začutimo idejo in doživimo AHA trenutek ob tem, to nemudoma zapišemo. To so ideje, ki načelno ne bodo ostale v mislih, zato je pomembno pisanje. Da si zapišemo zamisel in nato samo z osredotočanjem razvijemo razmislek.

Pisanje je najpreprostejši in zagotovljen način, s katerim vstopate v fascinanten proces kreiranja

Obstaja veliko preprostih tehnik, s katerimi spodbujamo naravno stanje miru. Mislim na popolno sprostitev med meditacijo, ko se predamo le stanju čutenja svojega telesa, prisluhnemo svojemu dihanju in potujemo v svet vsemogočnega. Pri tem se bo marsikdo na začetku še vedno srečal z mislimi, ki begajo sem in tja, kar je normalen pojav glede na navado, ki jo imamo – da mislimo. Če vam ta vaja ne prinese pričakovane sprostitve, je smiselno, da med meditacijo izberemo predmet osredotočanja, recimo mantro, in nanjo zgolj mislimo. Vajo lahko izvajamo dvakrat dnevno s tem, da se odpravimo na mirno mesto, da smo v tišini, sami s seboj in mislimo 'I Am'. To je mantra, ki spodbuja dobre vibracije, in že s tem, ko mislite nanjo, ne boste mislili na drugo. Tako dosežete želeni učinek.

Sama se imam za umetnico in spoznala sem, da najboljše ideje nastanejo prav tedaj, ko se z mislijo oddaljiš od vsega dogajanja na fizični ravni. Ko se prepustiš in ne pričakuješ, prejmeš dar. Sama že nekaj let izvajam meditacijo dvakrat dnevno in najboljše ideje za knjige, članke, objave ter nastope nedvomno pridejo v miru in tišini.

Želim si in želim vsem vam, da se prepustite in uživate v naravnem ustvarjanju, brez pritiskov, ki je zagotovo daleč najimenitnejša oblika ustvarjanja.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...