Barbara Köveš

Pomen Vesaka se skriva v Budi in njegovem univerzalnem sporočilu miru za človeštvo

7. maj 2020    90 ogledov

Ko se spominjamo Bude in njegovega razsvetljenstva, se takoj spomnimo na edinstveno in najgloblje znanje in vpogled, ki se je v njem pojavil v noči njegovega razsvetljenstva. To je sovpadlo s tremi pomembnimi dogodki, ki so ustrezali trem obdobjem noči.

 Med prvo nočno stražo, ko je bil njegov um miren, jasen in prečiščen, se je v njem pojavila svetloba, pojavila sta se znanje in vpogled. Videl je svoja prejšnja življenja, sprva eno, nato dve, tri do pet, nato pa večkratnike. deset, dvajset, trideset do petdeset. Potem 100, 1000 in tako naprej .... Medtem ko je nadaljeval s svojo prakso, je med drugo nočno stražo videl, kako bitja umirajo in se ponovno rojevajo, odvisno od njihove Karme, kako izginejo in se ponovno pojavijo iz ene oblike v drugo, z ene ravni obstoja na drugo. Nato je med zadnjo nočno stražo zagledal nastanek in prenehanje vseh pojavov, duševnih in fizičnih. Videl je, kako stvari nastajajo odvisno od vzrokov in pogojev. To ga je pripeljalo do zaznavanja nastajanja in prenehanja trpljenja in vseh oblik nezadovoljstva, kar je tlakovanje poti za izkoreninjenje vseh pridih hrepenenja. S popolnim prenehanjem hrepenenja je bil njegov um popolnoma osvobojen. Dosegel je popolno razsvetljenje. Spoznanje se je v njem zvilo skupaj z vsemi psihičnimi močmi.

 Ta modrost in svetloba, ki je utripala in sevala pod zgodovinskim drevesom Bodhi pri Budi Gayi v okrožju Bihar na severu Indije pred več kot 2500 leti, ima velik pomen za človeško usodo. Osvetlil je pot, po kateri je človeštvo lahko prešlo, od sveta vraževernosti ali sovraštva in strahu do novega svetlobnega sveta, resnične ljubezni in sreče.

Po svetu se na današnji dan organizirajo skupinske meditacije , pri katerih uporabljajo razne mantre. V ScalarPrani na tako posebne dneve, kot je Vesak uporabimo posebno invokacijo:

Iz hiše svetlobe skozi božjo genialnost
Svetimo svetlobo znotraj genijev ljudi.
Naj svetloba sveti na zemlji.

Iz hiše ljubezni skozi Božje srce
Širimo ljubezen v srcih ljudi
Naj se prihod vrne na zemljo.

Iz središča, kjer je znana Božja volja
Naj vzrok vodi majhne želje ljudi
Namen, ki ga mojstri poznajo in služijo.

Iz centra pravimo pleme ljudi
Naj se uresniči načrt ljubezni in svetlobe
In naj zapre vrata zla.

Naj svetloba, ljubezen in moč povrnejo načrt na zemlji.

 

ScalarPrana terapevt in inštruktor Barbara Köveš

Deli svoje izkušnje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 1 leto nazaj
Hvaležna Barbara
Nalagam...