Monika Radič

Reiki: zdravilna moč polaganja rok

23. januar 2019    716 ogledov

Zdravilno moč polaganja rok poznamo že toliko časa, kot je znano človeštvo. To znanje je zapisano v nas in je postalo nagonsko – ko na telesu začutimo bolečino, avtomatsko tja položimo roke.

Podobno lahko opazimo tudi pri živalih, ko si ližejo boleča mesta. Včasih je bil reiki v splošni rabi, po legendi naj bi ga na območje današnjega Tibeta in Indije prineslo staro ljudstvo Mu. Prenašal se je prek ustnega izročila z mojstra na učenca. Ponovno pa je reiki kot sistem naravnega zdravljenja odkril dr. Mikao Usui v 19. stoletju.

REI pomeni univerzalno, KI pomeni življenjska energija. Reiki je torej univerzalna življenjska energija, ki se pretaka v vsem, kar je živo. Jaz pa bi reiki poimenovala zdravilna energija ljubezni, ker je stik z reiki energijo tako ljubeč in pomirjujoč, kot je lahko le brezpogojna Božanska ljubezen. Ta energija je tako nežna, mehka in ljubeča. V današnjem stresnem načinu življenja pogosto občutimo pomanjkanje energije in hiter življenjski tempo nas postopoma odmika od samih sebe. Ustvarijo se blokade, saj energija ne teče svobodno, to pa posledično vodi tudi v bolezni. Zato je zelo pomembno, da znotraj sebe znova vzpostavimo ravnovesje, tako kot je v ravnovesju vsa narava.

Za delo z reikijem je potrebna uglasitev oz. iniciacija. Reikist vzpostavi povezavo z Božansko in Zemeljsko energijo, ki se združita v srcu. Energija nato steče prek dlani reikista tja, kamor jo usmeri. Z reiki energijo lahko pomagamo tudi živalim in rastlinam ali pa energetsko napolnimo vodo in hrano. Reiki ni povezan z nobeno religijo, saj je energija le ena in je univerzalna. Z reikijem si lahko pomagamo pri zdravstvenih težavah, ponuja pa nam tudi izjemno podporo pri osebni in duhovni rasti. Reiki lahko deluje le pozitivno, ne more škoditi, saj predstavlja brezpogojno ljubezen.

Izvaja se s polaganjem rok, z dotikom ali na daljavo. Reikist, ki izvaja reiki, je prevodnik univerzalne življenjske energije. Na to energijo ne more vplivati, niti na način njenega delovanja, saj je le v vlogi posrednika te energije. Prejemnik reiki podpore mora biti odprt in pripravljen za delo na sebi, če želi, da mu reiki kar najbolj pomaga. Reiki je zelo nežna energija, primerljiva z ljubeznijo, in nikakor ne more škoditi. Prejemnik vedno prejme takšno energijo, kot je v njegovo najvišje dobro in kot jo je tisti trenutek pripravljen sprejeti. Reiki je čudovito orodje, s katerim lahko odpravimo vzrok svoje težave, saj deluje na fizični, mentalni, čustveni in duhovni ravni. Vsaka težava ali bolezen se največkrat začne na čustveni ravni, šele na koncu se pojavi na fizični ravni. Ko se z reiki energijo dotaknemo vseh ravni hkrati, se v telesu aktivira samozdravljenje in pogosto se zgodi, da težava na fizični ravni sama od sebe izgine. Pomembno je, da odkrijemo vzrok težav, v nasprotnem primeru je zdravljenje le simptomatsko in težava se lahko ponovi.

Reiki nam lahko pomaga pri lajšanju bolečin, pospeši okrevanje po bolezni in celjenje ran, pomirja in deluje protistresno, sprosti energetske blokade in vzpostavi energijski pretok v telesu. Izboljša naše počutje, pomaga sprostiti čustvene in razumske blokade, odpira srce za ljubezen, krepi pozitiven odnos do življenja. Telo podpre, da se začne naravno samozdravljenje, in v njem vzpostavi ravnovesje. Z njegovo pomočjo lahko ozavestimo vzroke svojih težav, močno pa nas podpre tudi pri duhovni rasti.

Obstajajo tri stopnje uglasitev v reiki energijo, tretja stopnja pa se deli na dve podstopnji: mojstrsko in učiteljsko. Slednja je namenjena vsem, ki želijo posvetiti svoje življenje reikiju in ga predajati naprej.

Kaj je reiki dal meni?

V reiki sem se zaljubila na prvi dotik. Kadarkoli sem se znašla v čustvenem neravnovesju, sem položila roke na srce. V nekaj minutah sem začutila brezpogojno ljubezen, občutek miru, topline in občutki tesnobe so odšli z naslednjimi izdihi. Reiki me popolnoma sprosti, umiri in uravnovesi energije, hkrati pa mi pokaže vzrok mojih čutenj, s katerim ozavestim svoj izziv in se odprem pozitivni spremembi. Reiki je postal moj način življenja, saj me močno spodbuja in mi pomaga pri osebnostni in duhovni rasti. Uporabljam ga vsak dan in moje srce je odprl za še več ljubezni, še več hvaležnosti. Občutkov, ki me preplavijo, ko izvajam reiki drugi osebi, pa se ne da opisati z besedami. Vsakič znova me oblije hvaležnost, da sem lahko v vlogi posrednice te čudovite energije in da lahko opazujem celoten proces. Neizmerno sem hvaležna, da je reiki postal del mene, in osrečuje me, da ga lahko delim z drugimi. Moj namen je predajati to znanje vsakomur, ki to začuti, ker si želim, da ima vsak orodje v svojih rokah in da si lahko pomaga sam.

Z vami delim načela tradicionalnega reikija po dr. Mikau Usuiju:

Samo danes ne skrbi.
Samo danes se ne jezi.
Spoštuj svoje starše, učitelje in starejše.
Živi pošteno.
Bodi hvaležen/-na za vse, kar ti prinaša življenje.

Dodajam pa še eno svoje:
Ne dovoli, da mine dan, v katerem se nisi vsaj enkrat nasmejal/-a.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...